ŠTA JE POTREBNO ZA TO?

HOĆE LI DEKI NADMAŠITI MILOJA? Evropsko proleće kao "nova normalnost" Zvezde, lestvica mora da se DIŽE!

Autor Milutin Vujičić

Do skoro su se navijači Crvene zvezde radovali ako se dođe do plej-ofa Lige Evrope, a sada pred očima sija osmina finala Lige Evrope.

Izvor: FK Crvena zvezda/Twitter/printscreen

Konstantno igranje na granici maksimuma, i preko nje, donelo je Crvenoj zvezdi najveće uspehe još od Barija i Tokija. Četiri uzastopne sezone u Evropi, od toga dve u Ligi šampiona i još dva obezbeđena "proleća" u Ligi Evrope, do skoro su bila samo san za navijače crveno-belih. Posebno ako se uzme u obzir koliko bolnih sećanja je nastalo u godinama koje su prethodile…

Ipak, dolaskom Vladana Milojevića, potom i Dejana Stankovića, one su polako "potisnute" pošto je bilo mnogo lepih koje su stale u prvi plan. I tu se Zvezda neće zaustaviti.

Dok crveno-beli čekaju ponedeljak i žreb za 1/16 finala Lige Evrope nemoguće je izbeći paralele sa sezonom 2017/18.

Tada je Zvezda u konkurenciji Arsenala, Kelna i BATE Borisova izborila nokaut fazu UEFA takmičenja posle tačno 26 godina pauze, solidno prošla na žrebu i dobila CSKA s kojim "može da se igra", ali joj je nedstajalo malo sreće da ode i korak dalje.

S obzirom na to da navijači stalno traže od Zvezde da podiže nivo, pošto je ambicija urezana u DNK kluba, postavlja se pitanje može li Stanković da donese osminu finala Lige Evrope?

Sve to zavisi od mnogo faktora koji ne bi trebalo da ga opterećuju…

PRVO ŽREB, PA ONDA CILJEVI!

Izvor: UEFA/Screenshot

Uoči početka sezone iz Zvezde je poručeno da je cilj obezbediti učešće u Ligi šampiona ili Lige Evrope i to je ostvareno, a sve preko je "bonus". Ipak, kada je Zvezda već obezbedila nokaut fazu, zašto se zaustaviti samo na prvom koraku?

Mnogo će zavisiti od žreba u ponedeljak pošto su potencijalni rivali od velikana do timova s kojima

Zvezda može da s nosi, a Stanković priželjkuje one iz druge kategorije.

"Želeo bih sada što lakšeg protivnika, gde možemo da se takmičimo!", rekao je "Mister".

"Mančester junajted... Može kasnije Junajted? Sada da dođe nešto pristupačnije. Ne znam kako to da vam kažem, da ne budem pogrešno shvaćen. Da, ok, Mančester junajted, ali ne kao 'Ja se ne plašim Junajteda, mi to možemo da prođemo'. Ja sam realista, to bi bila fantastična utakmica, veliko iskustvo za sve nas, ali nek bude to kasnije", dodao je trener Zvezde.

Već sada deluje da će Stanković uz mnogo više treme pratiti žreb nokaut faze Lige Evrope nego što je to bio slučaj sa izvlačenjem grupa, a sve zato što je ambiciozan i voleo bi da se trend rasta Crvene zvezde nastavi i tokom proleća.

Potrebne su klubu jake utakmice, ali bi poboljšanje rezultata takođe donelo veliki podstrek da se nastavi još snažnije i da ciljevi budu sve veći i veći.

Novac i koeficijent nisu dovoljna motivacija igračima, to su samo sportski rezultati.

IMA LI ZVEZDA TIM ZA OSMINU FINALA?

Zvezda je u poslednje dve sezone u Ligi šampiona konstantno igrala sa boljim od sebe, grčevito se borila da iznenadi, kao i da ne doživi debakl, a ova jesen donela je drugačiju sliku. Iskusniji za veliki broj evropskih utakmica došli su u situaciju da se nadmeću sa rivalima.

U duelima sa Gentom i Liberecom to je izgledalo odlično, ali Hofenhajm, kao tim koji dolazi iz Nemačke, bio je ipak prevelik zalogaj.

"Nije moglo bolje, momci su izvukli maksimum. Dosta puta nam je uspelo da im usporimo napade, oduzmemo loptu i čekamo našu šansu. Oni su brzi i snažni, to se vidi odmah…", rekao je Dejan Stanković posle 0:0 u Beogradu.

Svestan je bio da uz toliko kadrovskih problema i slabiji kvalitet u odnosu na rivala nije mogla da se očekuje pobeda, ali od svoje ideje nije odustajao ni kada je gubio u Zinshajmu.

Verovao je instinktu, pogodio s taktikom u svakoj utakmici grupne faze, menjao pozicije igračima i prilagođavao se iz meča u meč, ali nekada jednostavno ne može bolje od toga. "Ispliva" kvalitet rivala koji se takođe fantastično pripremio.

Problem je što u nokaut fazi Lige Evrope skoro sigurno Zvezda neće dobiti slabijeg rivala od Hofenhajma, a tu bi kvalitet mogao da bude presudan, ali se lakše zamaskira u dvomeču

GDE TREBA DA SE POJAČA? BITAN JE KATAI…

Izvor: MN Press

Crvena zvezda će na zimu biti jača za dvojicu fudbalera Grafičara, ali oni su tu samo da bi proširili igrački kadar i na njih Dejan Stanković neće ozbiljno računati u Evropi, posebno ako se uzme u obzir da su do sada "osetili" samo Prvu ligu Srbije.

Trenutno deluje da bi samo "kapitalci" značajno podigli formirani tim crveno-belih.

Praktično nijedna pozicija nije "crna tačka" jer se zna startnih 11 kada su svi zdravi, ali to tokom jeseni najčešće nije bio slučaj i zbog toga je Stanković stalno morao da se dovija.

Najviše zavisi od toga da li će se Aleksandar Katai oporaviti do proleća, pošto u mečevima kakvi slede za Zvezdu može da napravi razliku. Uspela je Zvezda i bez njega da "potvrdi" Evropu, ali je jasno da je najveće oružje koje Stanković ima u rosteru i da ga je nemoguće zameniti, pa bi na toj poziciji pojačanje došlo samo u slučaju da mora na dužu pauzu.

Deficitarna je pozicija levog beka, gde Zvezda opet teško može da dovede "apgrejd", ali može i treba da se dovede zamenu Milanu Rodiću koji je često van terena.

Izvor: MN Press

Videćemo šta će se dešavati sa pozicijom štopera, gde Zvezda ima samo četvoricu igrača, a gde je moguće da bude promena ukoliko Miloš Degenek dobije ponudu koja ne može da se odbije. Deluje da su Aleksandar Dragović i Duško Tošić nedostižni, ali je moguće da Zvezda opet proba da dovede Lindzija Rouza iz Arisa, naročito ako se zna da broj stranaca nije toliki problem.

Na mestu zadnjeg veznog je takođe problem jer Sekuu Sanogu ističe pozajmica, Zvezda želi da ga zadrži, ali će verovatno morati da se pojača jer i Njegoš Petrović ima ponude…

Za sada se nije spominjalo, ali Zvezda će verovatno tražiti i pojačanje u napadu. Planira se otkup Dijega Falćinelija za milion evra, međutim potrebne su i zamene za njega. Boaćiju ističe ugovor, Pavkov više nije isti fudbaler, a evidentno je da Italijan ima problema kada ne igra sa Kataijem.

Kada uz njega nema fudbalera koji su takođe strelci - ističe se i njegov manjak doprinosa u golgeterskom smislu, pa tako punih mesec dana nije dao gol.

Ipak, to su finese koje mogu, a i ne moraju da donesu Zvezdi podizanje lestvice.

Ne postoje garancije da Zvezda može do osmine finala Lige Evrope, ali je veoma dobra vest što se nije unapred predala i taj korak će sanjati dok god ga ne ostvari.

"Nova normalnost" Zvezde je proleće u Evropi, apetiti su značajno porasli.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.