veliko priznanje

SRPKINJA MEĐU 100 NAJBOLJIH FUDBALERKI SVETA: Za MONDO poručuje - cilj je Top 10!

Autor Pavle Knežević

Jelena Čanković je jedna od najboljih u jakom prvenstvu Švedske i standardna reprezentativka Srbije. U razgovoru za MONDO pričala je o svojoj karijeri i ambicijama.

Izvor: MN Press

Ugledni britanski Gardijan svake godine pravi spisak 100 najboljih fudbalera sveta, u kome učestvuju stručnjaci iz celog sveta, a u poslednjih nekoliko godina to rade i za fudbalerke. FIFA dodeljuje nagradu najboljoj na svetu u svom izboru, ali Gardijanov spisak smatra se za najveći autoritet.

Na njemu se ove godine našla i Srpkinja Jelena Čanković, "desetka" švedskog Rozengarda i reprezentativka. Ona je za MONDO rekla da joj prija priznanje, ali je istakla da ima više ambicije.

Njen tim se praktično plasirao u šesnaestinu finala Lige šampiona, dok je u nacionalnom prvenstvu, jednim od najboljih na svetu, ostao bez titule, iako je bio bolji od šampiona Geteborga u direktnim duelima.

Ali, pre svega toga, Gardijanovo priznanje. Ovaj list piše: "Šest golova u prvenstvu Švedske nisu ni blizu da vam prikažu celu priču. Čanković je od svih igrača u Evropi druga po broju šuteva u okvir gola, a redovno doleće iz sredine i ima dozvolu da uđe u šesnaesterac. Napravila je više šansi nego bilo ko u Evropi ove godine, 13 više od prve pratiteljke, Dženifer Marožan. Njena kreativnost, inteligencija i osećaj za gol čine je igračem koga treba pratiti u narednim godinama".

Lepe reči, ali…

"Jeste to nezvanično, ali poštuje se. Imaju eksperte koji prate ženski fudbal, razumeju se i prate. Što se tiče mene, veliki je uspeh, drago mi je, prvi put sam u 100 najboljih, ali ja imam veće ambicije. Želim da u narednih par godina budem u top 10. Mislim da sam zaslužila, imala sam sjajnu sezonu i zato sam prvi put na listi", rekla je Čankovićeva.

Izvor: Printscreen/theguardian.com

Ova 25-godišnja Beograđanka ima svu slobodu u igri, kako i odgovara poziciji, jako je kreativna i starter je u svom timu. Kako izgleda to prvenstvo Švedske?

"Ova liga je top 5 u svetu, veoma je jaka, ima dosta dobrih igrača. Švedska je bila treća na Svetskom prvenstvu, reprezentacija je jedna od najboljih na svetu. Bila sam najbolji asistent lige, na 22 utakmice sam imala 11 asistencija i dala sam 6 golova. Igrali smo sada Ligu šampiona sa prvakom Gruzije, pobedili smo 7:0 u gostima, tako da je osmina finala tu", objašnjava ona.

Pobeda od 7:0 u gostima protiv Lančhutija praktično garantuje osminu finala. Kakve su ambicije u Ligi šampiona?

"Mi smo 99,99% u osmini finala, sad od jedne ili dve utakmice zavisi da li ćemo biti povlašćeni, ali mislim da možemo da prođemo dalje, sigurno, osim ako izvučemo (branioca titule) Lion. A sve nakon toga, kad ostane osam ekipa, ne možeš da budeš siguran ni u šta", odgovara ona.

Niste uspeli da odbranite titulu?

"Izgubili smo titulu u poslednjih par utakmica, dosta je jaka liga. Mi smo Geteborg pobedili 3:0, ali smo izgubili bodove u nekim manjim utakmicama i na kraju nas je to koštalo", odgovara ona.

Reprezentacija je neizbežna tema. Srbija ima dobru generaciju, ali je nedavne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Engleskoj sledeće godine završila na trećem mestu, iza neprikosnovene Francuske, ali i Austrije, od koje je oba puta izgubila 1:0. Utisak je nesrećno.

"Francuska je iskreno dosta daleko od nas, to je jedna od najboljih ekipa na svetu. E sad, izgubili smo dva puta od Austrije, a realno smo mogli da pobedimo. Što se tiče budućnosti, jesmo u usponu i sigurno ćemo napredovati u narednom periodu. Jasno, još smo daleko od Francuske, ali smo pokazali da definitivno možemo da igramo protiv zemalja kao što je Austrija", odgovara Čanković.

Izvor: MN Press

Neizbežna tema: budućnost ženskog fudbala i popularnost. U svetu je u velikom usponu, kod nas je i dalje negde u zapećku kad je u pitanju interesovanje javnosti.

"Jeste, u Švedskoj je dosta popularan, kao i u svetu. U Evropi se dosta više piše o njemu, mnogo je više para, sponzora, svega ima više. Srbija ipak dosta kasni, ali nadam se da će se stvari promeniti", rekla je Jelena Čanković.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.