Džaja ga je oduševio

"DOŠAO SAM IZ DINAMA, ALI SVI ZNAJU DA JE ZVEZDA NAJVEĆA": Odbranio je Maradoni penal, a "Marakana" ga je fascinirala!

Autor Nikola Lalović

Legendarni golman Zvezde i Dinama objasnio je razliku između ta dva kluba.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda trenutno ostvaruje sjajne rezultate u Evropi, ali je poslednjih godina Dinamo iz Zagreba najbolji klub sa prostora bivše Jugoslavije. 

"Modri" su uspeli ne samo da prodaju veliki broj mladih talenata, vec i da u prethodnih nekoliko sezona dodu do impresivnih rezultata u Evropi.

Ipak, nekada se znalo ko je najbolji u Jugoslaviji. Bar tako kaže nekadašnji cuvar mreže Dinama, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Tomislav Ivkovic.

"Zvezda, to svi znaju, u doba Jugoslavije ce bila najveci i najjaci klub na tim prostorima. U organizacijskom nivou dva koplja ispred svih. Hajduk je bio tu, bio je najveci konkurent jer je imao sve posloženo, savršenu logistiku. A Zvezda je bila totalno iznad svih jer je imala neverovatnu moc", ispricao je on. 

Golman poznat po tome što je na Svetskom prvenstvu 1990. godine odbranio penal Dijegu Armandu Maradonipriznao je da je bio fasciniran Crveom zvezdom. 

On je poceo karijeru u Dinamu i branio je u Zagrebu cetiri sezone. Potom je proveo neko vreme u Dinamu iz Vinkovaca, da bi 1983. godine potpisao za Crvenu zvezdu. 

"Ja sam došao iz Dinama, iz velikog kluba, Dinamo je institucija, ali kad sam došao u Zvezdu, od prvog ulaska sam video da je u tom klubu nešto drugacije. Da je atmosfera ozbiljnija, da je pristup i respekt prema igracima i respekt igraca prema ljudima veliki. Da postoji distanca, ali da se približe kad treba. Ali uvek osetiš da se zna ko gde i šta", ispricao je Ivkovic.

Podrška mu je na pocetku bio Rajko Janjanin koji je takode ranije igrao za Dinamo, a u to doba je bio fudbaler crveno-belih. A Ivkovic je ispricao jednu anegdotu, dogadaj koji mu je stavio do znanja koliko je Zvezda ozbiljan klub.

"Razlika koju sam odmah uocio, ja sam bio novi i otišao sam gore, do uprave, hteo sam da popijem kafu. Mi smo u Dinamu imali jedan kafic gore kod uprave i znali smo tu da svratimo", poceo je Ivkovic

On je potom sreo Dragana Džajica, koji mu je objasnio nekoliko stvari. 

"Radno mesto je svlacionica i teren, a tu u upravu kluba dolaziš iskljucivo na poziv moj, Cvetkovica ili predsednika Šakica", rekao mu je tada Džajic

Osim što se uvek poštovala hijerarhija u klubu ljudi iz uprave su bili obavešteni o svemu što se dešava, kako na terenu tako i van njega. 

"Da ne kažem da je sve bilo pokriveno u gradu, da su znali gde si bio, šta si radio, kako si se ponašao, sve. U svakom momentu su znali gde smo", završio je svoje izlaganje Ivkovic. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.