Fudbal

NAPAO RUMUNSKOG SUDIJU ZBOG RASIZMA, PA SE ČUO SA NJIM: Demba Ba opet pričao sa rumunskim arbitrom

Autor Mladen Šolak

"Obavili su konstruktivan razgovor"

Izvor: Twitter/BT Sport

Velika frka je nastala prošle nedelje, kada je prekinut meč šestog kola Lige šampiona između Pari sen Žermena i Istanbul Bašakšehira.

Utakmica je zaustavljena 14. minutu, nakon što se, prilikom razgovora službenih lica, čulo: "Onaj crni tamo. Idi proveri ko je taj. Nemoguće je kako se ponaša".

Za taj ispad okrivljen je četvrti arbitar Sebastijan Koltesku, koji je, kako se navodilo, hteo da glavnom sudiji ukaže na ponašanje pomoćnog trenera turskog šampiona, Pjera Veboa, legendarnog bivšeg fudbalera.

U verbalni sukob sa rumunskim sudijom odmah je ušao napadač Bašakšehira Demba Ba, ekipe su se potom povukle sa terena, meč je prekinut, a nastavljen je sutradan, sa novim arbitrima.

Nekoliko dana kasnije – dolaze tonovi pomirenja!

Kako je na Tviteru objavio rumunski novinar Emanuel Rošu, Demba Ba i Koltesku obavili su konstruktivan razgovor, a posrednik je bio nekadašnji senegalski defanzivac Usman N'Doje.

"Demba nikad nije rekao da je u pitanju bio rasizam. Samo je smatrao da reč 'crn' nema mesto na stadionu. Pristalica sam mira. I Koltesku i Demba su me nazvali nakon što su razgovarali i obojica su bili impresionirani u koliko dobrom smeru je sve teklo. Siguran sam da je svi bio nesporazum. Znam kakvi su Rumuni, u toj zemlji nikad nisam imao problema sa rasizmom. Pokušao sam, što je moguće ranije, da dobijem broj sudije Kolteskua i da ga ohrabrim, znam da nije rasista", napisao je N'Doje, koji je najviše mečeva tokom karijere odigrao upravo u Rumuniji.

Nastupao je za Vaslui, Dinamo iz Bukurešta, Astru Ploješti, Targu Mureš...