Slava mu

KAKO JE ZOLTAN SABO NAPRAVIO ČUDO U SRPSKOM FUDBALU: Od niželigaškog fudbala do kultnog meča sa šampionom Evrope!

Autor Nikola Lalović

Zoltan Sabo je bio sjajan fudbaler, ali i fenomenalan trener.

Izvor: MNPress

Srbija je šokirana vešću da je iznenada u 49. godini preminuo Zoltan Sabo, šef struke TSC-a iz Bačke Topole. 

Nekadašnji fudbaler Hajduka iz Kule, Vojvodine, Partizana, Mladosti iz Apatina, Cementa iz Beočina i brojnih inostranih klubova. 

Njegova igračka karijera je bila uspešna, a kao trener je najbolje trenutke u karijeri dostigao upravo sada u TSC-u.

''Ovo je najveći uspeh u mojoj trenerskoj karijeri. Ne želim da stanem. Uveren sam da sa ovim timom možemo da stignemo do grupne faze Lige Evrope'', rekao je Sabo na početku ove sezone, kada je sa TSC-om izborio mesto u evro-kvalifikacijama.

Izboriti se za mesto u Evropi jeste velika stvar, ali je utoliko veća kada se zna da je TSC 2017. godine, kada je Sabo došao na mesto sportskog direktora, zapravo bio trećeligaš! U sezoni pre njegovog dolaska TSC je igrao treći rang srpskog fudbala i nalazili su se u Srpskoj ligi Vojvodine. Završili su sezonu na trećem mestu i nisu izborili promociju.

Bratstvo 1946 i Omladinac iz Novih Banovaca su zbog finansija odustali od takmičenja u Prvoj ligi Srbije, stigao je i Zoltan Sabo i mogla je da počne jedna od najlepših priča srpskog fudbala. 

Godinu dana kasnije preuzeo je i mesto trenera i počeo da niže uspehe.

TSC je u međuvremenu gradio stadion i fudbalsku akademiju, a već u prvoj sezoni je Sabo dao svoj trenerski pečat i uspeo da uzdigne tim. Doskorašnji trećeligaš završio je kao četvrti u drugoj ligi, devet bodova iza drugoplasiranog Dinama iz Vranja koji se plasirao u viši rang. 

Ipak, naredne sezone nije bilo greške. Iz Inđije je stigao Nenad Lukić koji će sa Vladimirom Silađijem biti neverovatan tandem u napadu TSC-a. 

Sa njima dvojicom u timu TSC je u sezoni od 30 utakmica ostao bez poraza u prvom delu takmičenja, a nanizali su seriju od 13 pobeda! Kao ubedljivo prvi na tabeli plasirali su se u Superligu, pošto su i posle plej-ofa samo povećali prednost nad rivalima. 

TSC je stigao u Superligu, ali tu nisu želeli da se zaustave! Za razliku od ostalih pridošlica iz druge lige nije im cilj bio da opstanu - već da budu konkurenti najvećima. 

Uskoro se videlo kakav tim vodi Zoltan Sabo i pod njegovom trenerskom palicom Srbija je videla sjajan napadački tandem Lukić-Silađi koji je iz kola u kolo vodio tim u pobede. 

Zajedno su postigli 32 gola i bili su prvi strelci Superlige na kraju prvenstva. Dojučerašnji trećeligaš je na kraju imao samo tri boda manje od Vojvodine, a pet manje od Partizana i završio je kao četvrti na tabeli! 

Tada Zoltan Sabo nije "spuštao loptu", nije želeo da skine pritisak sa svojih igrača već im je jasno rekao - idemo do grupne faze Lige Evrope! 

Nije uspeo, ali je ipak ušao u istoriju. Pobeda nad Petroklubom iz Moldavije je bila prva evropska pobeda u istoriji kluba, a onda je TSC-u na noge stigao nekadašnji šampion Evrope! 

Žreb je spojio Steauu sa TSC-om, a onda smo videli jedan od najuzbudljivijih mečeva u kvalifikacijama za Evropu, ne samo ove godine! Povela je ekipa Zoltana Saba sa 2:0, ostala sa igračem manje, a do poluvremena je bilo 2:1. Tama su Rumuni izjednačili, a samo minut kasnije Antonić je opet doveo TSC u vođstvo. 

Man je izjednačio sa bele tačke, a kada je domaća ekipa smestila loptu iza svoje mreže u 93. minutu sve je delovalo kao da je gotovo. Ipak, Tomanović je izjednačio u poslednjim momentima meča i otišli smo u produžetke. 

Tako se TSC-ova evropska sezona od dva meča produžila u nedogled! U dodatnih pola sata videli smo još četiri gola - po dva sa obe strane i na kraju je nekadašnji šampion Evrope u Senti morao na penale da izbaci TSC iz Evrope. 

Zoltan Sabo možda nije igrao grupnu fazu sa svojim timom, ali je mogao da bude ponosan. I ko zna šta bi sve uspeo sa ovim timom i generalno u svojoj karijeri. Imao je jasnu filozofiju igre i na srpske terene je uspeo ponovo da izvede tim koji napada, koji se ne plaši velikih rivala i koji je spreman da stpljivo radi godinama kako bi došao do cilja i kako bi bio konkurentan. 

Ovako, ostaće nam brojne lepe uspomene na njega, a najskorija - taj epski duel sa velikom Steauom. 

Počivaj u miru. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.