TOP LISTA!

FUDBALERI ZA KOJE NEMATE POJMA GDE SAD IGRAJU: Gde su, šta rade? Ko to igra u Džibutiju, a gde su Barkos i Gogua...

Autor Milutin Vujičić

U jednom trenutku su bili u centru pažnje, ali su u međuvremenu njihove karijere krenule drugačijim tokom. Prisetite se zaboravljenih fudbalera!

Izvor: Mondo/Dušan Ninković/MNPress

Treću godinu zaredom MONDO vas podseća na fudbalere na koje ste zaboravili!

Bili su popularni, onda odjednom nestali bez traga i glasa kao da su završili karijeru, a možda vam je promaklo da i dalje igraju fudbal. Tu su, i dalje aktivni, samo u klubovima koje nedovoljno često pratite da biste ih primetili.

Tako smo se 2018. godine prisetili Florana Malude i Sidnija Govua, prošle zime su nam na pamet pali Lusio i Marko Borijelo, dok i za ovu Novu godinu imamo iznenađenja.

Neka ova lista posluži kako bi se ponovo govorilo o njima kao nekada...

Mi smo izdvojili ovih deset fudbalera, a vi nam pišite u komentarima koga se vi setite!

SAIDO BERAHINO - ŠARLROA

Izvor: YouTube/West Bromwich Albion/Screenshot

U jednom trenutku karijere bio je najtalentovaniji igrač na Ostrvu, ali nakon što ga VBA nije pustio u Totenhem - krenuo je njegov vrtoglavi pad. Kombinacija "lošeg društva" i "sopstvene neodgovornosti" uticali su da postane fudbaler za Čempionšip.

U međuvremenu je Berahino promenio državljanstvo, zaigrao za Burundi, a sada nastupa za belgijski Šarlroa u koji je stigao malo pošto su eliminisali Partizan u Ligi Evrope.

Na pozajmici je iz Zulte Varegema, a ako ništa bar igra često, pa je dao i četiri gola ove sezone.

LUKAS BIGLJIA - KARAGUMRUK

Argentinski vezista koji je na ovim prostorima nepravilno nazivan "Bilja" od letos igra u Turskoj i to u ekipi koja se stvorila niotkuda, naravno zahvaljujući uplivu ogromne količine novca, ali i prijateljskih veza koje vlasnik ima sa predsednikom države Redžepom Tajipom Erdoganom.

Karagumruk je novi učesnik elite u Turskoj, a pored Bigljije doveli su još nekoliko poznatih igrača poput Emilijana Vivijana, Mevluta Erdinča ili Fabija Borinija.

Neće vas iznenaditi da je Biglija odmah dobio i kapitensku traku, naravno uz platu od 3 miliona evra.

ŠINĐI OKAZAKI - UESKA

Izvor: MN Press

Koliko dugo se niste setili poznatog Japanca? Okazaki je bio član generacije Lestera koja je neočekivano osvojila Premijer ligu i mnogi se njega ne bi setili kada bi nabrajali startnih 11 koje je Klaudio Ranijeri najčešće izvodio, ali njegov uticaj na igru je bio nemerljiv…

Sada su mu 34 godine i polako privodi karijeru kraju, a utočište je našao u Španiji. Prvo ga je Malaga otpustila jer nisu imali novca, a od tada igra za Uesku koju je uveo u Primeru.

Dao je i jedan gol ove sezone.

ALEKS SONG - AS ARTA/SOLAR7

Izvor: MN Press

Ako ste se zamislili kada ste videli ime kluba, ne brinite - stvarno nismo očekivali da ste upoznati sa sastavom lige iz Džibutija. Da, upravo tamo igra nekadašnji fudbaler Arsenala i Barselone, koji se za kratko vreme srozao do najnižih grana.

Nekada pouzdani defanzivni vezista, koji je bio važan "šraf" kod Vengera, dok je kod Tita Viljanove osvojio titulu, odavno već nije na tom nivou.

Znate li ijednog fudbalera iz Džibutija?

DANIJELE RUGANI - REN

Ako ste pažljivo pratili letnji prelazni rok možda vam je za oko "zapalo" da je Rugani otišao iz Juventusa na pozajmicu u Ren, iako je "stara dama" pokušavala godinama da zaradi i 40-50 miliona na njemu od Arsenala, Čelsija, Mančester sitija i drugih…

Italijan, koji je bio praktično prvi fudbaler zaražen korona virusom, na kraju je otišao u Francusku gde je odigrao svega dva meča jer ga muči povreda.

Gotovo izvesno će se vratiti u Juventus na kraju sezone i pitanje je šta je sledeći korak.

BENJAT EČEBERIJA - MAKARTUR

Izvor: MN Press

Španski vezista koji nikada nije dostigao zvezde, iako mu se predviđala karijera vredna Real Madrida ili Barselone, poslednje igračke dane provodi u Australiji i to u timu Makartur. Zanimljivo, klub iz šireg područja Sidneja osnovan je pre samo tri godine.

Ečeberija je poznat po finom pasu i odličnim prekidima, pamte ga i navijači Partizana iz duela sa Bilbaom, a Makartur planira da uskoro napadne i titulu.

Tako su od poznatijih igrača angažovalo još i Meta Derbišajera i Markela Susaetu.

SALOMON KALU I KEISUKE HONDA - BOTAFOGO

Svaki nejužnoamerički fudbaler koji završi u Brazilu izaziva veliku pažnju, pa je tako slučaj i sa bivšim reprezentativcima Obale Slonovače i Japana. Neobična kombinacija zaživela je u Botafogu, gde Kalu i Honda imaju krupnu ulogu, ali ne i naročit učinak.

Kalu je posle Čelsija igrao za Lil i Hertu, a onda se sa 35 godina uputio u Brazil, dok je Hondi najveći klub bio Milan, da bi potom praktično slao biografiju širom sveta i molio za transfer.

Na kraju je Botafogo reagovao, a pamtimo da je u tom klubu karijeru završio i Klarens Sedorf.

ERNAN BARKOS - MESINA

Izvor: MN Press

I dalje navijači Crvene zvezde pamte Ernana Barkosa, argentinskog napadača koji se nije proslavio u sezoni 2007/08, a potom je napravio sasvim dobru karijeru u Južnoj Americi, čak došao i do dresa reprezentacije. Naravno, onda je ušao u godine i nije birao gde igra…

Tako je posle avanture u Bangladešu ponovo svratio u Evropu, pa nastupa za italijansku Mesinu u četvrtom rangu tamošnjeg fudbala (Serija D).

Nema mnogo informacija o njegovom učinku, samo da je na debiju "Varkos" dao 4 gola.

SEDRIK GOGUA - ROTOR

Izvor: MN Press

S druge strane navijači Partizana dobro pamte Sedrika Goguu koga je sportski direktor Ivica Iliev predstavio kao "Dominatora", a iako je dao gol u "večitom" derbiju ubrzo su nastali problemi, pa je uhapšen u alkoholisanom stanju i ubrzo je napustio Humsku.

Njegova karijera išla je bizarnim putem, posle Rige, Kairata, Habarovska, Daugavpilsa i Tambova potpisao je za CSKA iz Moskve (!?), a sada je na pozajmici u Rotoru.

Igra standardno u Premijer ligi Rusije i možda se na kraju vrati u redove "armejaca".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.