zamalo legende

6 GOLOVA KOJE NIKAD NISMO VIDELI: Ofsajd ili nepažnja sudije, ali o jednom se priča duže od tri decenije! (VIDEO)

Autor Pavle Knežević

Kad igrač napravi remek-delo koje ipak ne bude krunisano golom

Izvor: Printscreen/YouTube

Svako može napamet odmah da nabroji svoje omiljene golove, maltene svake nedelje možemo da vidimo neku lepoticu, pa tako i danas.

Ali, šta je sa golovima koji nisu priznati? Od kad je VAR-a, sve ih je više, a kontroverzi sve manje, ali pre toga? Desi se ponekad da fenomenalna veština i odličan napor ne budu nagrađeni: ofsajd, gol-linija, najmanja moguća sitnica.

Svaki veliki igrač je prošao kroz to, a mi smo se podsetili 6 od najupečatljivijih kojih smo mogli da se setimo. Ako smo zaboravili, podsetite nas u komentarima.

Edinson Kavani, Napoli-Barselona 2011.

Kavani je imao fantastičan udarac "makazicama" pošto mu je Marek Hamšik namestio glavom. Ali, zastavica za ofsajd je bila podignuta. Kao so na ranu, ovaj predsezonski meč dobila je Barselona na kraju 5:0, zahvaljujući pre svega Lionelu Mesiju koji je za 15 minuta napravio het-trik.

Edinson Kavani, nepriznate "makazice"
Izvor: YouTube/MasterBallsFoot

Rivaldo, Barselona-Deportivo, 2002.

Rivaldo je tada odigrao fenomenalnu sezonu i dao 36 golova, a mogao je još jedan. Protiv aktuelnog šampiona Deportiva, Brazilac je sa dva fenomenalna poteza izbacio odbranu, a onda rešio da lobuje golmana. I promašio, ali tu se našao Havijer Saviola i ubacio je u mrežu, tako da na kraju jeste bio gol, ali da je ušao Rivaldov šut, ovo bi bilo zaista za antologiju.

Rivaldo zamalo gol protiv Depora
Izvor: YouTube/xcube

Frenk Lampard, Nemačka-Engleska, 2010.

Ovo je lep pokušaj, ali je ovde više pre zbog toga što i deset i po godina kasnije ne možemo da verujemo da nije priznat. Vodili su Nemci 2:1, Englezi su se probudili, krenuli u napad, a onda je Lampard šutirao, a lopta se odbila o prečku i završila duboko iza gol-linije. Ali, sudije su samo pokazale da se igra nastavi. Posle toga je Nemačka ušla u formu i na kraju slavila 4:1. Engleski navijači i dalje žale, ali nemački kažu da je to pravda za gol sa Vemblija iz finala Mundijala 1966, koji do danas ostaje kontroverzan.

Frenk Lampard, nepriznati gol protiv Nemačke
Izvor: YouTube/Sir Tommy Pigeon Original

Kristijano Ronaldo, Španija-Portugal, 2010.

Ako je u prethodnom slučaju pogrešio sudija, ovde možemo samo da se zapitamo: Šta li je Naniju bilo u glavi? Ronaldo je uradio sve, predriblao odbranu, divno lobovao golmana, ali je njegov saigrač iz nekog razloga poželeo da mu ukrade gol – samo da bi završio u ofsajdu! Ronaldo je tada pobesneo, kao i javnost, tako da je Nani morao da se izvinjava, iako je Portugal na kraju pobedio 4:0 u ovom prijateljskom meču. Pogledajte samo ovu budalaštinu:

Ronaldo daje gol Špancima, Nani ulazi u ofsajd
Izvor: YouTube/RuiLourenço

Peter Šmajhel, Mančester junajted-Vimbldon, 1997.

Mančester junajted je gubio 1:0 u revanšu četvrte runde FA Kupa, igrali su se poslednji trenuci meča kada je Šmajhel odlučio da krene u napad. Samo minut pre kraja, "đavoli" su imali korner, a ikona kluba napravio je nezaboravne "makazice", malo trapavo jer ipak je golman, lopta je ušla u mrežu, ali sudija je podigao zastavicu za ofsajd! On je godinama kasnije priznao da je bio u ofsajdu, ali da nije – bio bi to najveći golmanski gol svih vremena.

Peter Šmajhel "makazice" protiv Vimbldona
Izvor: YouTube/Jory Hall

Dragan Stojković, Crvena zvezda-Partizan, 1988.

Bio je april, igrao se 82. "večiti" derbi koji je završen 1:1, ali nije moralo tako da bude. Svi stariji navijači pamte kako je tadašnji golman Partizana Branislav Đukanović istrčao da bi presekao jednu dugačku loptu ka Bori Cvetkoviću. Kada je to uradio, ona je došla do Piksija, koji je odmah poslao u praznu mrežu, ali gol nije priznat zbog ofsajda! Cvetković je, naime, ostao iza Đukanovića, iako je još jedan igrač Partizana bio između napadača Zvezde i gola. Tada se nije gledalo da li je uticao na igru ili nije. Taj gol je i tada "zapalio" javnost, a rasprave o opravdanosti dosuđenog ofsajda trajale su mesecima.

Piksi postiže nepriznati gol sa 40 metara u derbiju
Izvor: YouTube/Љуба Земунац

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi

gol