najprirodnija moguća stvar

LJUBAVNA PRIČA NA KOJU SE ČEKALO DVE DECENIJE: Poketino se vratio u svoj "duhovni dom", sad je šef Nejmaru!

Autor Pavle Knežević

Nekadašnji kapiten i ikona "svetaca" predvodiće Nejmara i društvo na osvajanje Lige šampiona

Izvor: Printscreen/Twitter

Skoro dve decenije smo čekali ozvaničenje ove ljubavne priče i konačno smo je dočekali: Maurisio Poketino je preuzeo Pari Sen Žermen, klub u kome važi za legendu. Argentinac se tako vratio u, kako sam kaže, svoj "duhovni dom".

Nekadašnji trener Totenhema zamenio je Tomasa Tuhela i posle 14 meseci našao posao. I to ne bilo gde.

Popularni "Poć" (jer mu se prezime zaista čita sa "ć", ali da ne ispravljamo krive Drine) igrao je u formi života od 2001. do 2003. Tada je kao štoper ponovo pronašao tim i vratio se u reprezentaciju za Mundijal 2002.

Saigrači su mu bili Ronaldinjo, Anelka, Arteta, a sa klupe ih je vodio Luis Fernandez. Poketino je došao sa 29 godina 2001. odigrao je 95 utakmica u svim takmičenjima, bio kapiten i zauvek osvojio srca navijača. Tada je PSŽ bio na nivou koji se može porediti sa ovim koji je izgradila katarska imperija. Ali, sa bitnom razlikom – tada nije osvojena titula u Francuskoj, što je pravo malo čudo.

Poketino nikada nije krio želju da trenira PSŽ i to je ponavljao tokom godina, nazivajući taj klub svojim duhovnim domom, i uvek je govorio da je veliki navijač "svetaca". Njegov nekadašnji saigrač Didije Domi kazao je svojevremeno da je to "najprirodnija stvar" jer je Argentinac član porodice Pari Sen Žermena.

I to je danas ozvaničeno.

"Stvarno sam radostan i počastvovan što sam novi trener Pari Sen Žermena. Hvala upravi kluba na poverenju. Znate i sami da ovaj klub ima posebno mesto u mom srcu. Imam divne uspomene, posebno na jedinstvenu atmosferu Parka pričneva. Sada se vraćam u klub i imam mnogo ambicija i mnogo poniznosti. Jedva čekam da radim sa nekim od najtalentovanijih igrača sveta", rekao je Poketino.

Tim predvode Nejmar i Mbape, igrao je u finalu Lige šampiona, što je takmičenje koje ostaje glavna ambicija.

"Ovaj tim ima fantastičan potencijal i moj stručni štab i ja ćemo uraditi sve što možemo da Pari Sen Žermen bude bolji u svim takmičenjima. I ne samo to, daćemo sve od sebe da vratimo borbeni i napadački fudbal koji su navijači Pariza uvek voleli", rekao je Poketino.

Tuhel je dobio otkaz 25. decembra, nekoliko sati pošto je tim dobio Strazbur 4:0 u prvenstvu i četiri meseca nakon što je igrao finale Lige šampiona.

Biće zanimljivo videti kako će se Poketino nositi sa ogromnim pritiskom i "moranjem" osvajanja Lige šampiona, nešto što nikad nije imao u Totenhemu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.