Fudbal

SAV TAJ LUDI FUDBAL: Koji as je kupljen za 35 LOPTI i koji klub ima zastavicu na MESECU

Autor Mladen Šolak

Po kojim igračima i trenerima su nazvani asteroidi, koja sadašnja zvezda je prodata za 35 lopti, otkud zastavica Argentinaca na Mesecu, koji klub ima najduže ime...? Možda neko od ovih pitanja dobijete na kvizu!

/Piše: Dragan Šutvić, mondo.ba/

Fudbal je za neke "najvažnija sporedna stvar na svetu", za neke "više od života".

I oni koji ga prate i oni koji ne prate biće saglasni u jednom - "bubamara" zna da ispriča neverovatne priče i anedgote, a mi smo, u ovim prazničnim danima, izabrali 16 najupečatljivijih, koje ćemo u dva teksta predstaviti na našem portalu.

Zavalite se i krećemo!

FUDBALSKI VELIKANI I ASTEROIDI

Da li znate da postoje fudbalski velikani po kojima su nazvani – pojedini asteroidi!?

Da, dobro ste pročitali, a jedan od onih koji ima tu čast je legendarni francuski stručnjak i bivši menadžer Arsenala, Arsen Venger!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ta priča datira iz 1998. godine, a kaže da je Jan Grifin, poznati britanski naučnik koji je otkrio pomenuti asteroid, bio strastveni navijač kluba koji je svoje mečeve u to doba igrao na Hajberiju. Toliko je bio očaran Vengerovim radom i osvajanjem tri trofeja u godini da je bilo logično da po Francuzu nazove novootkriveno nebesko telo.

I sada, 33179 Arsenvenger luta orbitom između Jupitera i Marsa, dok Arsen Venger šparta planetom kao šef sektora za globalni razvoj fudbala pri Svetskoj fudbalskoj federaciji. Legendarni stručnjak može da se pohvali osvajanjem čak 17 trofeja sa Ganersima i uvođenjem stila fudbala koji Engleska do njega nije imala.

Takođe, još četiri fudbalska velikana mogu da se pohvale sličnom čašću: Johan Krojf, legendarni holandski igrač i trener (14282 Krojf), Jozef Bičan, austrijsko-češka "mašina za golove" i najbolji strelac (803 gola) u istoriji fudbala (10634 Pepibičan), proslavljeni mađarski as Ferenc Puškaš, po kojem ime nosi nagrada za najbolji gol godine (82656 Puškaš) i, na kraju, bivši nemački reprezentativac Mihael Balak (79647 Balak).

LOPTA NA MESECU? ZAMALO!

Ostajemo u svetu nebeskih tela, ali se sada "selimo" na Mesec...

Tuda je 1969. godine gazio Amerikanac Nil Armstrong, koji je bio veliki zaljubljenik u fudbal. Nije mu ta činjenica, ipak, bila dovoljna da se udovolji zahtevu da "u bespuća" ponese fudbalsku loptu.

"Bilo bi to previše neamerički", smatrao je tad državni vrh SAD, ali jedan fudbalski suvenir se, ipak, našao na površini Meseca – zastavica argentinskog Independientea!

Kako je to moguće?!

Naime, Ektor Rodrigez, šef klupskog sektora za odnose sa javnošću, predložio je upravi kluba da Armstrong i još dva člana posade postanu počasni članovi kluba.

Rukovodstvo je taj predlog prihvatilo, pa su na adresu američkog tima kosmonauta ubrzo stigle i članske karte, dresovi... U maju 1969. godine, dva meseca pre famozne ekspedicije, Armstrong se u pismu zahvalio Rodrigezu, izrazivši želju da što pre poseti argentinsku prestonicu.

To se i dogodilo, u novembru, kada se Armstrong sastao sa klupskim rukovodiocem i priznao da je na površini Meseca, sa namerom, u znak poštovanja, ostavio zastavicu Argentinaca...

NAJDUŽE IME KLUBA NA SVETU? "SAMO" 83 SLOVA!

Izvor: Profimedia

Spuštamo se na Zemlju i pišemo o klubu koji ima - najduže ime na svetu!

Dužina imena? "Samo" 83 slova!

Svi ljubitelji fudbala su čuli za ovaj klub, ili bar njegovo skraćeno ime – NAC Breda.

Međutim, puni naziv kluba je, pazite sad: "Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda"!

Klub je  nastao 1912. godine spajanjem dva kluba, NOAD i ADVENDO, u jedan. NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgan) holandski je akronim za "Nikad ne odustaj, uvek idi napred", dok je ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) skraćenica za "Prijatan za zabavu, koristan za relaksaciju".

Ako vas neko upita nekad u nekom kvizu, da znate "iz prve": Nikad ne odustaj, uvek idi napred, prijatan za zabavu, koristan za relaksaciju, kombinacija Breda.

ENGLESKA JE KOLEVKA FUDBALA – ALI NE ZABORAVIMO PAKISTAN!

Premijer liga Engleske smatra se najjačim fudbalskim rangom na svijetu, dok se Ostrvo uzima za "kolevku".

Kad se, međutim, u obzir uzme proizvodnja fudbalskih lopti, "bubamarin" dom je – Pakistan!

Podaci su impozantni – čak dve trećine lopti proizvodi se u ovoj zemlji, a 40 posto od tog broja u jednom gradu, Sialkotu, jednom od najvećih industrijskih državnih centara.

Danas više od 100 proizvođača lopti izradu vrši u ovom gradu, a koreni takvog spleta okolnosti datiraju još iz vremena kad je Pakistan bio britanska kolonija.

Britanci su višak slobodnog vremena koristili da bi igrali fudbal loptama koje su u ovu zemlju stigle pomorskim putem.

Vremenom, dobar deo tih lopti "nagrizao je zub vremena", a jednom naredniku britanske vojske postalo je neizdrživo da čeka novu isporuku, pa je zamolio jednog stanovnika Sialkota da reparira oštećene.

Rezultati su bili dobri da je stigla naredba da lokalno stanovništvo kpočne da masovno proizvodi lopte. Ostalo je istorija...

Inače, kroz istoriju Svetskih prvenstva u fudbalu, tri puta su korištene lopte proizvedene u Pakistanu – 1982. godine u Španiji ("Tango"), 2014. godine u Brazilu ("Brazuka") na poslednjem Mundijalu, 2018. u Rusiji ("Telstar 18").

SA LINEKEROM NIKAD DOSADNO

Izvor: Profimedia

Gari Lineker jedan je od najvećih asova koje je Engleska ikad imala.

Bio je "gospodin" na terenu, ne dobivši nijedan žuti karton, najbolji strelac Svetskog prvenstva 1990. godine u Italiji, a sjajne partije pružao je u Lesteru, Evertonu, Barseloni i Totenhemu.

Kontroverzi je svakako bilo, a najpoznatija je ona koja se dogodila upravo na Mundijalu u Italiji…

Igrao se meč prvog kola protiv Irske, a Lineker u jednom trenutku više nije mogao da izdrži, pa je tokom meča – izvršio veliku nuždu!?

Godinama kasnije objasnio je zašto i kako je do toga došlo…

"Noć pre utakmice nije mi bilo dobro. Nekoliko puta sam se budio zbog dijareje i stomačnih tegoba, ali nisam to želio da kažem selektoru Robsonu, hteo sam da igram. Prvih 20 minuta meča bio sam dobro, ali onda su ponovo krenule tegobe. Izdržao sam nekako do pauze, međutim grčevi su kasnije ponovo krenuli. Lopta je u jednom momentu bila na strani Irske, krenuo sam da izblokiram – i bum! Desilo se što se desilo… U jednom momentu mi je prišao Geri Stivens i pitao me šta se dogodilo. Rekao sam mu da sam se us**o. Nosio sam tamnoplavi šorc, valjao sam se po travi kao pas da to sredim. Kad sam kasnije seo na klupu za rezerve, neverovatno je koliko je prostora bilo oko mene. Smrdeo sam, svi su bežali", govorio je legendarni napadač "Gordog Albiona".

Malo je nedostajalo, da i to napomenemo, da bude možda i najbolji strelac u istoriji Engleske.

Sa 48 golova, bio je u tom momentu drugi na vječnoj listi, odmah iza Bobija Čarltona koji je imao gol više. Igrao se meč trećeg kola Evropskog prvenstva 1992. godine protiv Švedske, a na terenu je Lineker bio do 62. minuta.

Tad je selektor Grejem Tejlor odlučio da povjerenje ukaže Alanu Smitu, a ispostavilo se, nakon poraza i ispadanja Engleske sa prvenstva, da je to bio Linekerov posljednji nastup u dresu sa državnim grbom.

Ipak, da kasnije ne očavaja previše, pobrinuo se Vejn Runi, koji je zasjeo na čelo, ispred legendarnog Čarltona, postigavši čak 53 gola…

"PRETRPAN" RASPORED OKO BOŽIĆA? A DA PROBATE DVE UTAKMICE ZA DAN?!

Izvor: Profimedia

Dani oko Božića i Nove godine uvek su u Engleskoj ispunjeni utakmicama.

Višegodišnja tradicija je da se mečevi igraju 26. decembra, na tzv. "Boxing Day", i prvog dana nove godine. Raspored zna da bude "zgusnut" – ali neka neko pita Marka Hjuza kako je njemu bilo kad je morao da odigra dve utakmice u jednom danu!

Partije u Junajtedu preporučile su ga Barseloni, koja ga je u jesen 1987. godine poslala na pozajmicu u Bajern do kraja sezone.

Istog dana kad je trebalo da debituje za bavarskog giganta, u revanš utakmici Kupa Njemačke protiv Borusije iz Menhengladbaha, reprezentacija Velsa igrala je sa Čehoslovačkom u presudnoj utakmici za plasman na EURO 1988.

Ideja o odigravanju oba meča potekla je od dugogodišnjeg Bajernovog funkcionera, Ulija Henesa…

"Znao je da te srede (11. novembar 1987. godine, op.a.) moram da igram za državni tim u Pragu. Pitao me je: 'Kad je utakmica?' Odgovorio sam mu da se igra u ranim popodnevnim časovima, na šta mi je rekao: 'U redu, onda uveče možeš da igraš i za nas!" Mislio sam da se šali, ali je sve savršeno isplanirao", govorio je Hjuz.

Odigrao je Velšanin svih 90 minuta za državni tim, koji nije uspeo da se plasira na prvenstvo Evrope, dok je na meč na Olimpijskom stadionu u Minhenu stigao privatnim avionom, na drugo poluvreme…

Tu je imao više uspjeha – Bajern je posle produžetaka trijumfovao rezultatom 3:2 i našao se u narednoj kup-fazo.

149 AUTOGOLOVA ZA JEDAN MEČ? MOGUĆE JE!

Koliko autogolova mogu da "progutaju" navijači jednog kluba tokom utakmice?

E, sad, zamislite kako je bilo pristalicama madagaskarskog kluba Stad Olimpik de L'Emirn (SOE), koji je 2002. godine ČAK 149 PUTA zatresao vlastitu mrežu na jednom meču!

Da, istina je!

Rival je bila ekipa Ademe, a fudbaleri SOE-a tvrdili su, nakon meča, da su to učinili "iz revolta", ogorčeni izuzetno lošim suđenjem u njihovoj prethodnoj utakmici.

Fudbalskom savezu Madagaskara nije trebalo mnogo vremena da izrekne kaznu.

Četiri igrača su zajedno sa trenerom suspendovana do kraja sezone, a ostatak tima dobio je "žestoku" opomenu...

DANAS VREDI 32 MILIONA EVRA – KAO DEČAK PRODAT ZA 35 LOPTI!

Bez Anhela di Marije, nezamisliva je igra reprezentacije Argentine, ali i Pari sen Žermena.

Tokm 2010. godine za 33 miliona evra prešao je u Real iz Benfike, četiri godine kasnije je po ceni od 75 miliona evra stigao u Mančester junajted, a potom u leto 2015. godine za 63 miliona evra se našao u sadašnjem gradu boravišta, Parizu.

Trenutna vrednost mu je, prema podacima specijalizovanog portala Transfemarkt, 32 miliona evra....

Nakon svih tih brojki, da li biste poverovali da je kao dečak prodat za 35 lopti?

Dogodilo se to 1992. godine, kada je mali Anhel imao samo četiri godine i kada je dotadašnji klub, Torito, menjao drugim. Preselio se u Rosario Central, a kao nadoknada, prethodnom klubu pripalo je, rekosmo, 35 fudbalskih lopti…

U Rosariju je Di Marija bio do 2007. godine, odigrao 39 utakmica za prvi tim i postigao šest golova, posle čega se preselio u Benfiku.

Dalji fudbalski put već smo opisali…

(NASTAVIĆE SE…)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.