Nedostajaće nam na terenU!

VEJN RUNI ZAVRŠIO KARIJERU: Klinac iz Liverpula, legenda Mančestera, najbolji Englez ikada - a od sada trener!

Autor Nikola Lalović

Gotova je jedna od najvećih karijera u istoriji engleskog fudbala!

Izvor: Profimedia

I to se desilo - "Vaza" je okačio kopačke o klin! 

U 35. godini Vejn Runi je odlučio da je dosta i završio je aktivnu igračku karijeru, ali ovo se predosetilo još 14. novembra kada je privremeno preuzeo poziciju menadžera Derbi Kauntija od Filipa Kokua. 

"Šansa da idem stopama Brajana Klofa, Džima Smita, Frenka Lamparda i Filipa Kokua je za mene čast. Instinktinvo sam znao da je Derbi Kaunti mesto za mene", izjavio je Runi. 

On je profesionalnu karijeru počeo u avgustu 2002. godine kada je sa 16 godina postao najmlađi strelac u istoriji Premijer lige posle neverovatnog gola protiv Arsenala

Vejn Runi, gol protiv Arsenala
Izvor: Youtube/EveryFourthYear

Pošto je dobio poziv za reprezentaciju Englesku i sjajno odigrao na Euru 2004. godine prešao je u Mančester junajted za 27 miliona funti, što je tada bio svetski rekord, najveća suma ikada plaćena za tinejdžera. 

Za 13 godina u dresu Junajteda osvojio je pet trofeja Premijer lige, Ligu šampiona, jedan FA kup i tri Liga kupa. 

U reprezentaciji Engleske je postao najbolji strelac u istoriji, a na kraju je završio reprezentativnu karijeru sa 53 gola u 120 nastupa. 

Vratio se u Everton posle odlaska iz Mančester junajteda, otišao u MLS gde je igrao za Di Si junajted, a onda je u januaru 2020. stigao u Derbi, gde je potpisao ugovor na 18 meseci. 

Pre isteka tog ugovora završio je aktivnu karijeru i sada je potpisao ugovor na dve i po godine kao prvi trener Derbija. 

Sada je njegov sin krenuo stopama oca i potpisao za Mančester junajted, a videćemo hoće li imati i deo očevog talenta. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.