Dobar posao

TOP 5 ZIMSKIH POJAČANJA ZVEZDE PROŠLE DECENIJE: Crveno-beli pogađaju u januaru, dvojica su i dalje u klubu!

Autor Dušan Ninković

Januarski transferi Crvene zvezde u poslednjih deset godina su prilično zanimljivi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MNPress

Crvena zvezda je jesenas izgledala odlično i u domaćim i u međunarodnim okvirima, ali Dejan Stanković je tražio još više. Tokom januara je zato šampion Srbije bio aktivan na tržištu, pa će u prolećnom delu sezone petorica novih igrača konkurisati za tim!

Pored prekomandovanih Nikole Stankovića i Ričarda Odade, koji su "zanat" ispekli u filijali Grafičaru, tu su još i tri akvizicije koje dolaze iz inostranstva.

Slavoljub Srnić je dete kluba koje se vraća kao slobodan igrač iz Španije, a Aksel Bakajoko i Filipo Falko stižu iz Italije - Intera i Lećea. Poslednja dvojica će morati da dokažu nešto što u Zvezdi već godinama funkcioniše...

Kada je reč o transferima, crveno-beli su prethodnih godina znali da baš u zimskom prelaznom roku, kada je tržište manje aktivno, "pogode" pravog stranca! Osim što su donosili kvalitet kada su stizali u klub, neki od njih su postali i rekorderi.

Naravno, nisu svi na listi stranci. Ima tu i domaćih fudbalera, nekih povratnika, a nekih iz domaće lige. Od onih iskusnih, pa do momaka koji su veoma mladi stigli u klub i kasnije pravili lepe inostrane karijere.

Ograničili smo se na prethodnu deceniju, odnosno period od 2011. do 2020. godine, tokom kog je Zvezda svašta prošla. Bilo je i velikih zaostataka za Partizanom, sušnih godina u klupskim vitrinama, ali i evropskih proleća, pobeda nad velikanima i trofeja namenjenih šampionu države.

Pa, da krenemo redom...

EL FARDU BEN, JANUAR 2018

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Već više od tri godine je u klubu i ima 110 mečeva u crveno-belom dresu. Na njima je ostvario impozantan učinak od 57 golova i 29 asistencija, a o značaju nekih od njih nema potrebe govoriti.

Od svega onoga što je uradio u Zvezdi više govori njegov stav. Čuvene su anegdote da ne odbija igranje čak ni na prijateljskim ili kup utakmicama, da želi stalno da bude na terenu, a kada je već tamo bori se kao da je ponikao u Crvenoj zvezdi. Došao je iz Olimpijakosa, a tokom igranja za srpski tim napravio je velike rezultate i sa reprezentacijom Komorskih Ostrva.

Koliko mu prija boravak u Bogradu govore i ponude koje se odbijaju o zidove stadiona Rajko Mitić u svakom prelaznom roku. Niti je El Fardu Ben željan da napusti Beograd, niti je Crvena zvezda sigurna da na tržištu može da nađe boljeg. Gledajući rezultate kluba u poslednjih nekoliko sezona, neverovatno potcenjen igrač!

Salcburg - Zvezda 2-2
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

RIČMOND BOAĆI, JANUAR 2017

Dolazak, odlazak, povratak, rastanak, šta god da se dešavalo sa Ričmondom Boaćijem i Crvenom zvezdom pratilo je i mnogo emocija. Nekako se od prvog dana činilo da je ovaj tandem idealan! Doveo ga je još Miodrag Božović, iz Serije B, a povremeni reprezentativac Gane je ubrzo opravdao poverenje.

Tokom prvih šest meseci, kada je bio na pozajmici u Beogradu, odigrao je 16 prvenstvenih mečeva i postigao 12 golova! Impresivan učinak se nastavljao, pa je zbirno Boaći došao do čak 104 meča i okruglo 60 pogodaka. Ima i 15 asistencija, dve šampionske titule, grupne faze evropskih takmičenja i važne golove na tim mečevima.

Jedan od malobrojnih stranaca koji su postali klupske legende. Možda samo loš skor protiv Partizana, koji nikada nije pobedio, kvari utisak o dva njegova boravka u crveno-belom...

Izvor: MN Press

DAMIEN LE TALEK, JANUAR 2016

Stigao je iz Mordovije, u Beogradu ga je dočekao Mičel Donald, a zajedno su i u ruskom i u srpskom timu činili defanzivni deo veznog reda. Ipak, Francuz je pravu rapsodiju doživeo dolaskom Vladana Milojevića i promenom uloge.

Nakon bolno ispuštene titule sa krova tržnog centra ekipa je bila utučena i demotivisana, a u tim trenucima je delovalo da je Damien Le Talek najbliži odlasku iz kluba. Sve se promenilo, pa i njegova pozicija na terenu, kada je Milojević počeo da niže istorijske rezultate. Pomeren je na mesto štopera i tamo je zablistao.

Njegovi nastupi u evropskim kvalifikacijama, a zatim i prvoj grupnoj fazi u nizu koji i dalje traje podsetili su navijače kluba na neka slavna imena iz prošlosti. Zvezdin štoper je konačno izgledao kao igrač koji može da zaustavi najbolje rivale u Evropi. Uostalom, Le Taleku dosta dobro ide od kako se preselio u rodnu zemlju, iako tamo često igra kao defanzivni vezni.

Izvor: MN Press

MIRKO IVANIĆ, FEBRUAR 2019

Jedni ga hvale, drugi i dalje čekaju da ''eksplodira''. Možda Ivanićeve igre u Beogradu nisu na nivou onih iz Vojvodine ili BATE Borisova, ali i fudbal koji igra poslednje dve godine je na daleko višem nivou.

Mirko Ivanić je skupo plaćeni povratnik iz inostranstva, ali i momak koji se svojom nenametljivošću nametnuo kao rešenje na nekoliko pozicija. Kada je u veznom redu bila gužva, igrao je krilo, kada nije moglo na krilu, vraćao se u sredinu. Vladan Milojević ga je koristio za svoje čuvene specijale, Dejan Stanković iz njega izvlačio blistave partije, a Mirko je samo igrao fudbal.

Iako njegov mandat u crveno-belom mnogi osporavaju, postoje periodi u poslednje dve godine kada je bio najbolji igrač kluba! Dovoljno.

Izvor: MN Press

LUKA MILIVOJEVIĆ, ZIMA 2011/2012

Samo godinu i po dana u klubu, ali kvih godinu i po dana... Luka Milivojević je stigao na polusezoni, u toku prvenstva 2011/12 i to po izričitoj želji Roberta Prosinečkog. Hrvatski trener koji je sedeo na klupi crveno-belih prepoznao je u fudbaleru Rada igrača za velike domete.

Tokom igranja za Zvezdu sadašnji kapiten Kristala Palasa je dva puta biran u idealni tim sezone Superlige, osvojio je Kup Srbije, a navijači mu posebno pamte pogodak protiv Partizana.

Ostatak priče znate. Anderleht, Olimpijakos, pa Premijer liga u kojoj godinama igra. Usput i reprezentacija Srbije, u kojoj je jedno vreme bio standardan, a zatim i označen kao tvorac incidenata na Mundijalu. Mada, to je teško proveriti!

Luka Milivojević gol Partizanu
Izvor: Youtube/Delije Zvezda

BONUS!

Danas standardni desni bek Crvene zvezde Milan Gajić stigao je u klub tokom zimskog prelaznog roka pre dve godine, nakon što je konačno raskinuo ugovor sa Bordoom. Još jedan član defanzivne linije stigao je iste zime. Reč je o Nemanji Milunoviću, koji se vratio u srpski fudbal iz Belorusije.

Promašaji?

Milana Senića su crveno-beli najavili kao novog Kristijana Ronalda, Edson da Silva je bio prespor za evropski fudbal, Kalid Aučo nije ostavio nikakav trag u klubu... Promašaji su bili i Džošua Parker, Gbolahan Salami, David Babunski, a Erik Jirka bi i pored slabog učinka u Beogradu mogao da donese novac u klupsku kasu.

U istom prelaznom roku, u onoj šampionskoj generaciji koja je navijačima posebno draga, stvoren je štoperski tandem Savo Pavićević - Dejan Kelhar. Pavićević je došao kao slobodan igrač nakon isteka ugovora sa Anortozisom, dok je slovenački defanzivac u Srbiju došao kada mu je istekao ugovor u Gabali.

Januarski prelazni rok je u poslednjoj deceniji doneo povratke nekadašnjih ljubimaca publike poput Nenada Milijaša, Aleksandra Lukovića ili Dušana Anđelkovića, pojačanja u vidu Alekse Vukanovića, Miloša Vulića i Milana Pavkova, ali i jedan sjajan prelazni rok Prosinečkog.

Već smo pomenuli Milivojevića, a iste zime su stigli Luka Milunović, Filip Kasalica, Nikola Maksimović, Filip Mladenović... Robi je želeo da skupi sve najbolje što postoji u domaćem fudbalu, a dostupno je Crvenoj zvezdi.

Sada će slična očekivanja biti i od Bakajoka i Falka, fudbalera na kojima je insistirao Dejan Stanković i za koje veruje da će se idealno uklopiti u njegov sistem igre...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.