Čarobnjaci, svi su vam đaci

BALAŠEVIĆ JE PESMU POSVETIO - CRVENOJ ZVEZDI: Bio je veliki navijač i obožavao fudbal!

Autor Dušan Ninković

Poznati kantautor navijao je za crveno-bele.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Wikimedia

Preminuo je Đorđe Balašević, legendarni kantautor i muzičar bogate karijere. Tokom godina i godina stvaranja i nastupanja njegov rad se često preplitao sa sportom. Mnogi ne znaju, ali u desetinama ili stotinama pesama koje je napisao nalazi se i jedna o fudbalerima Crvene zvezde.

Beogradski crveno-beli su bili tim za koji je Balašević navijao, pa im je svojevremeno posvetio pesmu u kojoj opisuje njihovo umeće na travnatom terenu.

Davne 1982. godine Đorđe Balašević je objavio ''singlicu'' na kojoj se nalazila samo ova numera.

Posvećena je Aleksandru ''Diki'' Stojanoviću, Bošku i Milku Đurovskom, Rajku Janjaninu, Zdravku Borovnici, Ranku Đorđiću, Đorđu Milovanoviću, Milošu Šestiću, Dušanu Saviću i najvećem igraču kluba tog doba - Vladimiru Petroviću Pižonu.

Crveno-beli su 1980. i 1981. godine bili šampioni Jugoslavije, 1982. godine su prvenstvo završini na drugoj poziciji, a u toj sezoni su stigli do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona.

O tome koliki je veliki fudbalski navijač bio Đorđe Balašević govori i njegova numera ''Drago mi je zbog mog starog''. Ona je posvećena njegovom prijatelju Slobodanu Pavkoviću, bivšem fudbaleru Vojvodine i Partizana.

Balašević - Pesma o Crvenoj zvezdi
Izvor: Youtube/ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.