drugačija igra

FIFA SE SMILOVALA, PROMENJENO PRAVILO KOJE JE IZLUĐIVALO SVE: Mitar bi se radovao da se ranije pričalo o ovome

Autor Pavle Knežević

Sigurno će sada biti manje nerviranja, a igra će biti tečnija

VAR je bio samo početak, fudbal definitivno više neće biti isti i postaće neprepoznatljiva igra u odnosu na onu od pre samo koju godinu!

O čemu se radi?

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB), telo zaduženo za promenu fudbalskih pravila, odlučio je da slučajno igranje rukom igrača u akciji prilikom postizanja gola više neće biti kažnjivo. Dakle, ako fudbalera slučajno pogodi lopta u ruku, a njegov saigrač postigne gol, on će biti priznat.

Na sudiji će biti da proceni situaciju. Gol i dalje neće biti priznat ako igrač postigne gol neposredno pošto ga je lopta pogodila u ruku, makar i slučajno.

Promena pravila stupiće na snagu od 1. jula, ali je IFAB naveo da takmičenja imaju mogućnost da ih primene i ranije. Da je ovo pravilo usvojeno ranije, koliko prekjuče bi gol Fulama protiv Totenhema bio priznat.

Uredba je promenjena posle sve većeg nezadovoljstva igrača, trenera i navijača zbog prestrogog poništavanja golova, otkako je pre dve godine uvedena.

"Posle analize svega, postojao je osećaj da je to možda preterano. To je bila percepcija javnosti i percepcija koju smo imali u IFAB. Zbog toga smo izmenili ovu uredbu", rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Gol će i dalje biti poništen kada fudbaler igra rukom, a sudija proceni da je postojala namera. IFAB je takođe naveo da razmatra mogućnost da pravilo o pet izmena tokom utakmica ostane na snazi i na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi