REČ SELEKTORA!

NEK SE SRPSKI FUDBALERI DOKAŽU I U REPREZENTACIJI: Piksi poslao poruku igračima - "Odigraj kako treba, čoveče!"

Autor Nebojša Marković

Dragan Stojković će za manje od nedelju dana debitovati na mestu selektora Srbije.

Polako se bliži debi Dragana Stojkovića Piksija na mestu selektora Srbije! Još samo šest dana je ostalo do početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Srbija će u grupi sa Republikom Irskom, Portugalo, Azerbejdžanom i Luksemburgom pokušati da stigne do prvog mesta i direktnog plasmana na Mundijal u Katar.

Ipak, to neće biti jednostavno, svestan je toga i selektor Piksi, koji veruje da Srbija može da se nađe na najvećoj fudbalskoj smotri.

"Ne osećam pritisak. Ja sam po prirodi staložen i miran. Ne dozvoljavam sebi da upadnem u stres, ne dozvoljavam da kritike utiču na mene, bile one dobronamerne ili ne. Želim da sačuvam fokus na posao kojim ću se baviti, da pozitivnu energiju i fudbalsko znanje prenesem na ljude koji će uraditi nešto na zadovoljstvo svih. A to su igrači. Spreman sam za takav izazov", rekao je Stojković u intervjuu za "Sportklub".

Piksi kaže da je on birao svoj stručni štab i da je pre svega birao dobre ljude, a takođe ne beži od toga da su u javnosti velika očekivanja od "orlova".

"Očekivanja su kao i svuda u svetu. Nemojte misliti da je u Turskoj bolje, niti u Italiji, Francuskoj ili bilo gde. Očekivanja su uvek velika kada je nacionalni tim u pitanju, Srbija nije nikakav izuzetak. Naši igrači su dokazani asovi, ali hajde da se dokažu i u reprezentaciji. Do sada nisu bili na maksimumu. Da su bili, ne bih ni ja došao. Do promena uvek dođe kada su neke stvari ispod očekivanja. Dakle, nisu bili na maksimumu, ali se nadam da će biti."

Piksi kaže da se njegova Srbija neće braniti.

"Fokusiran sam na svoj tim, protivnik me ne zanima. Mi ćemo protivnika imati u nekom imenu, ovakvom ili onakvom. Mi tu ne možemo ništa da promenimo. Ako budemo podređeni tome i kažemo sebi ‘Au, ovi su mnogo jaki, šta ćemo da radimo? Ajmo svi u šesnaestarac da se branimo’, to nije moj fudbal. To nećete videti. Već ćemo hrabro odigrati i pokušati da taj veliki tim pobedimo. A ne da se branimo, da ne pređemo centar, da ne povežemo dva pasa i na kraju izgubimo", jasno poručuje selektor.

Na pitanje da li je plasman na Svetsko prvenstvo jedini adekvatan rezultat, Stojković daje nešto duži odgovor.

"Možemo mi i da ne odemo zbog jednog gola il i boda, to valjda niko neće zameriti. Ali bitno je da odigraš sa stilom ovaj ciklus kvalifikacija. Da se zna ko smo i šta smo, koji fudbal igramo. Cilj je naravno odlazak u Katar. Verujem da možemo u Katar. To verovanje ne može niko da mi oduzme. Ali ne zavisi samo od mene. Biću ja taj vođa, ali od igrača zavisi", objašnjava i nastavlja:

"Želimo da vratimo poverenje naroda, medija, svih ljudi koji vole fudbal. Vratićemo ga tako što ćemo ozbiljno raditi, što ćemo se boriti i igrati lep fudbal. Da im bude srce puno zbog onoga što budu gledali preko ekrana. Čak iako se desi poraz, da kažu: Svaka im čast, dali su sve od sebe. Fudbal je mnogo lepa igra, ja se strašno nerviram kada vidim dva tima koji igraju ‘nefudbal’. Kad već igraš, odigraj kako treba, čoveče!", zaključio je novi selektor Srbije.

Srbija kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počinje 24. marta protiv Republike Irske u Beogradu, tri dana kasnije na istom mestu će rival biti Portugal, a 30. marta sledi meč u Azerbejdžanu.

(MONDO/Sportklub)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.