SAČEKAO ŠANSU

PARTIZANE, GDE JE IGOR VUJAČIĆ BIO DO SADA? Kod Miloševića precrtan, kod Stanojevića deo neviđenog BEDEMA!

Autor Nebojša Marković

Crnogorac je važan deo promena koje su nastale u igri crno-belih u prethodna četiri i po meseca, ali stvari su za njega bile daleko od idealnih na početku sezone.

Izvor: MN Press

Nekoliko pitanja ovih dana provejava među onima koji pomno prate Partizan. Koliko će crno-beli dugo moći da produže trenutni niz od 17 pobeda? Mogu li da takav niz sačuvaju i kada na red dođe i derbi protiv Crvene zvezde?

Ipak, mnogi koji bliže promatraju sve partije Partizana sigurno se pitaju - gde je do sada bio Igor Vujačić?

Štoper Partizana je jedan od hitova tima u nastavku sezone. Crnogorski reprezentativac se još krajem prošle godine ustalio u prvoj postavi, ovog proleća je počeo i da postiže golove (tri u svim takmičenjima), a tu je i ono najvažnije - pred golom crno-belih sada je bedem!

Kako je onda Vujačić uspeo da tako naprasno postane igrač bez kojeg crno-beli ne mogu kada je bio u "zapećku" od dolaska u klub u leto 2019. godine?

MALO ŠANSI KOD MILOŠEVIĆA

Vujačić u prvoj sezoni u klubu, kada je trener bio Savo Milošević, nije dobijao mnogo prilika. Upisao je osam nastupa u Superligi, od čega je tek šest puta odigrao svih 90 minuta. Tu su i dva nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope i samo jedan minut u grupnoj fazi, u onom kobnom meču protiv AZ Alkmara u Hagu.

Ipak, ni tada mu učinak nije bio tako loš. Na četiri meča u Superligi je Partizan sa njim u timu čuvao mrežu, ali bi po dolasku nekih malo "važnijih" utakmica Vujačić ponovo bio premeštan na klupu. Miloševićevi "prvi pikovi" bili su Strahinja Pavlović i iskusni Bojan Ostojić.

Očigledno nije uspevao da dokaže Miloševiću da bi imao šta da ponudi, pa je tako bio van plana i u novoj sezoni. Na Miloševićevo insistiranje je stigao Maki Banjak na mestu štopera i Crnogorac je praktično bio - precrtan. Nije upisao niti jedan minut u novoj sezoni, sve dok Milošević nije napustio klub, a Stanojević stigao na njegovo mesto.

PRVA ŠANSA - POLOŽENO

Vujačić je prvu šansu u ovoj sezoni dobio protiv Mačve, kada su crno-beli slavili 2:0 u Humskoj krajem oktobra. To je, između ostalog, stiglo i kao nagrada za njegove dobre partije u reprezentaciji Crne Gore koje je i Stanojević pomno pratio.

Izvor: MN Press

Usledile su još povremene selidbe na klupu dok se trener crno-belih nije u potpunosti odlučio ko će imati prednost na poziciji uz Markovića, ali od tada - na svakom meču Vujačić je odigrao svih 90 minuta.

"Kad imate dobre rezultate, samopouzdanje je na mnogo većem nivou. Popravljena je atmosfera u timu, stručnom štabu... Sad je sve vrhunski. Naše je samo da igramo", objasnio je Vujačić niz pobeda koji je usledio posle onog poraza u Nišu.

VAŽAN DEO BEDEMA - 2 "KAPITULACIJE" U 15 MEČEVA

Partizan je tog 26. oktobra izgubio od Radničkog 1:0, a u timu je bio Maki Banjak na poziciji centralnog defanzivca, uz "bonusa" Svetozara Markovića. I tada je, čini se, Stanojeviću postalo jasno da je vreme za neke promene.

Vujačić je od tada upisao 15 nastupa u svim takmičenjima, a Partizan je golove primao tek dva puta - u pobedama u kojima su postizali četiri i pet golova.

"Bio je to čudan splet okolnosti. Ne bih se ni vraćao ni osvrtao, ali strpljenje je ključ uspeha. Kvalitet, ako ga imaju, uvek izađe na videlo. Rad, red i disciplina, to je najbitnije", rekao je Vujačić nedavno o svojoj situaciji u klubu.

I ne radi se samo o statistici. Stvari su u timu tako posložene da navijači sada stvarno ne moraju da strahuju pred mečeve crno-belih, a Crnogorac je važan deo tih promena. Kod njega nema paničnih poteza niti nepotrebnih grešaka u posedu lopte. Odlično sarađuje sa Svetom Markovićem i koji god golman da je iza njega, među stativama dobija dodatnu sigurnost.

Uz to je Vujačić postigao i tri gola, pokazavši da ima dodatni kvalitet prilikom prekida. Upravo su prekidi nova velika snaga Partizana, ali izgleda da su crno-beli u 26-godišnjem Vujačiću takođe dobili novi kvalitet.

Pre šest meseci je bio otpisan, a sada je jedan od predvodnika Partizana u najdužem nizu prvenstvenih pobeda u Evropi. Rad, red i disciplina, onda.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.