ČEKAMO 37 GODINA!

PIKSI NAM JE DONEO POSLEDNJU POBEDU PROTIV PORTUGALA: Šta Srbija sprema Ronaldu i da li je vreme za slavlje? (ANKETA)

Autor Nebojša Marković

Prošlo je čak 37 godina...

Izvor: Profimedia/MN Press

Reprezentacija Srbije je uspešno započela kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a posle startne pobede sledi najveći izazov - Portugal!

"Orlovi" će protiv šampiona Evrope pokušati da prvi put od osamostaljenja savladaju Portugalce, ali i prvi put od posle 37 godina!

Posle trijumfa 3:2 u sredu uveče nad selekcijom Republike Irske, raspoloženje u reprezentaciji Srbije (i oko nje) je ponovo vrlo pozitivno.

Srbija je prvi put posle 11 godina počela kvalifikacije pobedom, a nju je ulepšao rekorder Aleksandar Mitrović. Samo dva dana pauze i već u subotu uveče u Beogradu će rival biti Portugal.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

NE IDE NAM PROTIV PORTUGALA

U tri kvalifikaciona ciklusa smo igrali protiv Portugala otkako je Srbija postala samostalna država, a u tih šest mečeva nemamo nijednu pobedu.

Davne 2007. smo oba puta remizirali 1:1, dok smo u kvalifikacijama za EURO 2016 oba puta izgubili 2:1.

Pre ravno dve godine, 25. marta 2019., u Portugalu smo izvukli 1:1, ali smo kasnije te godine u Beogradu izgubili 2:4 u kvalifikacijama za EURO 2020/21.

PIKSI NAM DONEO POSLEDNJU POBEDU - OD TADA ČEKAMO!

Ako u priču ubacimo u reprezentacije Jugoslavije, onda naša selekcija protiv Portugala ima još dva poraza, ali i dve pobede!

Jugoslavija je 1932. u prijateljskom meču izgubila 3:2, da bismo u okviru Evropskog prvenstva 1960. godine posle poraza 1:2 pobedili 5:2 u revanšu. Na kraju je Jugoslavija stigla i do finala turnira, gde smo poraženi od SSSR-a.

Ali poslednja pobeda naše reprezentacije nad Portugalom došla je 2. juna 1984. godine, a strelac pobedonosnog pogotka bio je Dragan Stojković Piksi!

Naš sadašnji selektor je tada imao 19 godina, a posle golova Safeta Sušića i Sulejmana Halilovića rezultat je bio 2:2. Sve je u finišu meča rešio Piksi pogotkom iz penala, tako donevši pobedu Jugoslaviji u prijateljskoj utakmici.

KOLIKO SRBIJA MOŽE PROTIV PORTUGALA?

Pred ovaj najnoviji susret Srbije i Portugala, postavlja se nekoliko pitanja o našem timu. Stojković je "prošarao" sastav za Irsku da bi sačuvao pojedine igrače i sada treba videti ko ovoga puta neće biti starter.

Moguće su promene na sredini terena gde je debitovao Uroš Račić, Sergej Milinković-Savić bi mogao da počne meč imajući u vidu da je presedeo susret sa Ircima na klupi, a tu je i Filip Kostić na levom boku koji se odlično pokazao u drugom poluvremenu tog meča.

Takođe, pitanje je i da li će Srbija ponovo igrati sa tri centralna defanzivca, u istom sistemu kao protiv Irske, ili će Stojković rešiti da iznenadi Portugalce defanzivnom "četvorkom". Ipak treba zaustaviti Kristijana Ronalda, Žoaa Feliksa, Bruna Fernandeša i drugove...

A šta vi mislite?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.