VREME JE!

SRBIJO, IZ AZERBEJDŽANA JE KRAĆI PUT ZA KATAR: Neka budu naša nova Moldavija, možemo li opet do lagane pobede? (ANKETA)

Autor Nebojša Marković

Pred selekcijom Dragana Stojkovića je još jedan ispit, drugačiji od prethodnih, ali podjednako važan.

Izvor: MN Press

Kada se pre sedam dana čekao početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, oko fudbalske reprezentacije Srbije bilo je mnogo pesimizma.

Znali smo da će martovski ciklus mečeva biti izuzetno važan, jer će tim Dragana Stojkovića u samo jednoj sedmici odigrati tri od osam mečeva koji vode ka Mundijalu u Kataru. Posle prva dva meča, euforija oko nacionalnog tima je u punom jeku iovaj treći, u Azerbejdžanu, mogao bi da učvrsti kurs ka Svetskom prvenstvu.

Od Beograda do Katara ima preko 4.500 kilometara, ali taj put bi iz Bakua mogao da bude prepolovljen. Osim što je prestonica Azerbejdžana zaista "na pola puta" do Dohe, nova tri boda za "orlove" značila bi i olakšanu borbu za plasman na Mundijal.

Tim Dragana Stojkovića je oduševio naciju pobedom 3:2 nad Republikom Irskom i remijem 2:2 protiv Portugala, ali sada je vreme da se u potpunosti pokaže lice Srbije.

Reprezentacija ima priliku da javnosti dokaže da poseduje zrelost da timove poput Azerbejdžana pobeđuje bez problema.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Vreme je da "orlovi" zaigraju u punoj snazi od prvog minuta, da više ne bude primanja golova pre "vađenja iz minusa". Srbija ima kvalitet da ovakve utakmice rešava bez mnogo drame.

Mnogo je misterija oko sastava koji bi Piksi mogao da izabere za meč u Bakuu, istina, ali kojih godi 11 igrača da istrči na teren - tri boda su imperativ.

Uostalom, timovi koji direktnim putem uspevaju da izbore plasman na Mundijal, to ostvaruju pobedama u "malim" mečevima. To je činila i Srbija u kvalifikacijama za Svetska prvenstva i 2010. i 2018. godine.

Neka Azerbejdžan onda bude naša "nova Moldavija", tim koji smo u Kišinjevu 2016. tukli 3:0 bez ikakvih problema. Tada nam je to bila prva pobeda u ciklusu kvalifikacija kojim smo se plasirali na poslednji Mundijal.

Uprkos kiksevima koje je tadašnja SCG doživela u oba meča sa Azerbejdžanom 2003. godine, poslednji meč Srbije u toj zemlji bio je izvanredan - pobeda 6:1 davnog 17. oktobra 2007. godine.

Srbija će biti bez Nikole Milenkovića i u manjoj meri Miloša Veljkovića i Đorđa Despotovića, ali to neće mnogo menjati pristup našeg tima.

Piksijev mentalitet je uostalom takav - da Srbija mora uvek da juriša na pobedu, makar i protiv šampiona Evrope, i da neće da se zadovoljava drugim mestom u grupi, ko god bio njen deo.

Zato Srbijo, pokaži da si sazrela - iz Azerbejdžana je put do Katara brži i lakši!

KVALIFIKACIJE, GRUPA A

Azerbejdžan - Srbija (18.00)
Luksemburg - Portugal (20.45)

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.