KAKO SAD TO?

VENGER PRAVI OFSAJD REVOLUCIJU, SPREMAJU SE VAŽNE PROMENE: Nova tehnologija stiže već za Svetsko prvenstvo!

Autor Nebojša Marković

Legendarni Francuz najavio promene u svetskom fudbalu.

Izvor: MN Press

Proslavljeni menadžer Arsenala Arsen Venger baš želi da bude deo velikih promena u svetu fudbala.

Nedavno je najavljivao želju da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine, a sada je najavio revolucionarnu promenu u određivanju ofsajda tokom utakmica!

Kako kaže slavni Francuz, u budućnosti će biti uveden sistem koji će odmah slati signal pomoćnom sudiji da li je bio ofsajd i taj sistem bi mogao da se koristi već na Svetskom prvenstvu u Kataru!

Venger je trenutno zaposlen u FIFA telu za globalni razvoj fudbala i s tim u vezi bavi se vrlo zanimljivim pitanjima iz same igre, a nakon odlaska iz Arsenala često je govorio o novitetima koji su potrebni fudbalu i onome što nas u budućnosti gotovo neizbežno očekuje.

"Mislim da će automatska nedozvoljena pozicija biti spremna za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Automatska znači da će pomoćni sudija odmah dobiti signal koji će mu reći da li se radi o nedozvoljenoj poziciji putem crvenog svetla na njegovom satu", otkrio je Venger i nastavio:

"Poluautomatski sistem prvo šalje signal VAR-u, a VAR ga posle proslijedi do pomoćnika. Ja se zalažem za automatski sistem koji će odmah poslati signal pomoćnom sudiji", rekao je on.

Venger je dalje objasnio kako se trenutno troši puno vremena na proveru situacija i da je to jedan od načina na koji se ubijaju igra i ritam utakmice.

"Trenutno imamo situaciju gde igrači moraju napeto da čekaju kako bi saznali da li su bili u ofsajdu ili nisu, a u proseku se čeka 70 sekundi, nekada čak i puno duže, u zavisnosti od situacije. Veoma je važno da se to promeni, jer se prekidaju brojna slavlja zbog spornih situacija i zato verujem da bi ovo bio važan korak u fudbalu", rekao je Venger.

Ipak, ostaje nejasno kako će automatski sistem moći tako brzo da prepozna da li je u nekoj situaciji bilo ofsajda...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.