Neverovatan meč!

REKORD KOJI NEĆE PASTI - POBEDA OD 31:0 I 13 GOLOVA ŠPICA: Dan kada su srednjoškolski ispiti bili bitniji od Mundijala!

Autor Nikola Lalović

Prošlo je dve decenije i niko nije bio ni blizu da ovo obori!

Izvor: Profimedia

Pre tačno 20 godina Australija je savladala Američku Samou sa 31:0, što je do danas ostala najveća pobeda nekog tima u internacionalnim mečevima. 

To je bio duel u kvalifikacijama za Svetsko prvesntvo 2002. godine, a taj meč je posebno zapamtio napadač Arči Tompson koji je postigao čak 13 golova! To je takođe rekord, jer niko nije postigao toliko golova na jednom internacionalnom meču. 

Dejvid Zdrilić je postigao osam golova, a ovaj meč je bio inicijalna kapisla za promenu načina kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Uvedeni su preliminarni kvalifikacioni mečevi kako Australija i Novi Zeland ne bi igrali sa mnogo slabijim protivnicima, a Australijanci su počeli da igraju kvalifikacije u azijskoj zoni počev od narednog Mundijala. 

Ovom meču je prethodila pobeda nad Tongom 22:0, u kojoj su napadači Džon Aloizi i Damian Mori zajedno stigli do 10 golova, pa je selektor Frenk Farina protiv Američke Samoe izveo kombinovani sastav. 

Nevolja za goste je bila što zbog problema sa pasošima svi seniorski reprezentativci ove malene ostrvske države osim golmana Nikija Salapua nisu mogli da dođu u Australiju, Juniorski tim nije mogao da dođe jer su u to vreme imali - srednjoškolske ispite! 

Tako da je Samoa izašla na teren sa timom čiji je prosek godina bio 18, a neki od njih su tada prvi put odigrali utakmicu koja traje 90 minuta!

Ipak, rekord je ostao!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.