MONDO INTERVJU

VODIO TADIĆA, SRBIJI OPET SPREMA KAPITENE: Novi selektor za MONDO – kako od špiceva pravi štopere za reprezentaciju!

Autor Nikola Lalović

Sa novim selektorom “orlića” razgovarali smo o Tadiću, Pavloviću, Vlahoviću i Ivanu Iliću, ali i o tome kako je od vrsnih napadača pravio sjajne štopere za nacionalni tim!

Izvor: MN Press

Nekadašnji legendarni napadač Partizana Zvonko Živković vraća se na klupu mlade reprezentacije Srbije punih 17 godina nakon što je vodio U19 tim države koja se tada zvala Srbija i Crna Gora, a 14 godina nakon poslednjeg selektorskog posla.

Početkom dvehiljaditih on je svoje dve generacije omladinaca vodio odveo na Evropska prvenstva. Generaciju ’86 sa Kačarom, Smiljanićem i Tomovićem doveo je do polufinala. Naredni tim koji je vodio je generacija ’88 koja uspela da prođe tešku grupu, ali je iznedrila velika imena. Tu su igrali Dušan Tadić, Ljubomir Fejsa, Jagoš Vuković, Miralem Sulejmani i Ivan Radovanović.

U intervjuu za MONDO prvi put od potpisivanja ugovora sa Fudbalskim savezom Srbije otkriva šta su prioriteti u radu sa U21 selekcijom Srbije.

"Treba napraviti rezultat, a nemate mnogo vremena da radite. Pogotovo danas, a uz to imate dosta mladića koji su veoma rano otišli u inostranstvo. Vi ste skoncentrisani na njihov indivudealni kvalitet i mogućnost da napreduju, a sve to gledate da upakujete tako da donese rezultat i igru. Sada je to zaista teško, ali ćemo se kroz naša okupljanja, koja neće biti brojna, truditi da implementiramo neke osnovne stvari na kojima insistiramo", počinje Živković svoj razgovor za MONDO.

Selektori generalno imaju malo vremena da rade sa timom, a pogotovo je to slučaj u ovoj kovid eri fudbala.

"Ima mnogih problema i svi znamo kako je to u fudbalu, kada bi vam obrazlagao sve probleme pričali bismo do kasno u noć", iskren je Živković.

Ističe da ima iste ciljeve kao i selektor A tima Dragan Stojković, te da će to malo vremena koje dobije sa reprezentativcima iskoristiti za kvalitetan rad.

"Ima dosta interesatnih mladih igrača i verujem da su dovoljno pametna deca da poslušaju neke savete. Nadam se da će im ti saveti pomoći da napreduju. Kao i selektor Stojković tražim od svoje ekipe da želimo da pobeđujemo, a da bismo pobeđivali moramo brže da igramo, da budemo direktniji da što brže napadamo gol”, naglašava nekadašnji napadač Partizana.

NEMA VRAĆANJA ZA VLAHOVIĆA I PAVLOVIĆA

Izvor: MN Press

Sa novim selektorom seniorskog tima je razgovarao i prelomljeno je – nema povratka u U21 tim za najbolje mlade igrače!

"Jesmo razgovarali na temu mladih igrača poput Strahinje Pavlovića ili Dušana Vlahovića koji bi po godinama mogli da igraju za mladu reprezentaciju, ali ti su momci zaslužili da igraju za A selekciju. Tu će dobiti šansu i njih ne treba vraćati u mladi tim", smatra Živković koji ima jasan plan ko bi mogli biti fudbaleri za prvi tim u njegovoj selekciji.

"Ima tu još nekih igrača kao što je Ivan Ilić koji su blizu da zaigraju za A selekciju. Sigurno da ću sa selektorom razgovarati i da ću mu dati šansu da se nametne, da se pokaže i zaigra, a ne da sedi na klupi", priča nam Živković.

Novi selektor je svestan da je situacija sada i situacija kada je on prethodni put bio na kormilu nacionalnog tima neuporediva.

"U odnosu na moje prve mandate u reprezentaciji sada imate dosta igrača koji su napolju, možda i polovinu. Imamo i veliki broj igrača koji stasavaju, a rođeni su u zemljama na Zapada gde mi želimo da ne propustimo nekog talentovanog igrača", ističe on.

Uspeo je FSS da privoli veliki broj igrača da zaigraju za Srbiju, ali naših klinaca "preko" ima previše!

"Nemamo toliko termina da bi mogli sve da ispratimo. Ja sam pre nekoliko dana dobio jedan snimak iz Švajcarske sa preko 30 naših momaka koji igraju za švajcarske timove. To su naša deca koja su rođena tamo. A koliko ih tek ima u Nemačkoj, Austriji... Mi pokušavamo sve da ih privučemo da igraju za naše selekcije."

Što se tiče same igre, nije pobornik previše priče o formaciji, već smatra da je bitna igra na terenu. Nekada i sa dva ili tri napadača igra može da ne bude dovoljno tečna.

"Imam sliku kako treba da igramo. Ja kao trener apsolutno ne volim da pričam u kom ćemo sistemu igrati, ja sam pobornik toga da morate da znate da igrate fudbal. Da li ćete igrati 5-3-2, 3-5-2 ili 3-4-3, to sve zavisi od toga kakve sposobnosti imate, na kom delu terena želite da napadnete protivnika, da mu uzmete loptu i da završite akciju. Jako je bitno da taj prostor između linija ne bude preširok, da ne bude mnogo prostora i onda ćete napraviti igru i u ofanzivi i u defanzivi", dodaje Živković.

PRERANO ODU, NE NAUČE SVE ŠTO TREBA!

Izvor: MN Press

Sada nažalost naši igrači prerano napuštaju Srbiju, a posledice toga su vidljive, često dobijamo nedovršene fudbalere!

"Jako je teško da svi igrači kroz svoj neki pionirski omladinski staž nauče sve u te 3-4 godine. U fudbalu se uči do kraja karijere. Mladim igračima je zaista teško jer klubovi žive od njihove prodaje, oni dobija priliku da jako mladi igraju i u izlogu su evropskim velikanima. Odu prerano, a kada odu prerano onda nisu savladali neke stvari koje bi morali da savladaju jer nisu imali vremena za to. Tu prestaje svaki napredak. Imate veći pritisak, morate da se dokazujete, a niste spremi. Mislim da idu prerano, obuka i neke tehničke stvari se ne mogu tako brzo završiti. ", naglasio je Živković, koji kao poseban problem za razvoj mladih igrača ističe predugu zimsku pauzu i nepostojanje adekvatne infrastrukture.

"Mislim da naši manji klubovi nemaju novca, nemaju infrastrukturu da zadrže igrače. Oni nemaju novca da imaju kvalitetne mlade trenere koji mogu da rade sa tim igračima. Drugo kod nas je u zimskom periodu jako teško, pogotovo klubovima koji nemaju infrakstrukturu i novac. Oni prave pauzu od 2 meseca i to je pogubno za mlade fudbalere", ističe Živković.

OD ŠPICEVA - ŠTOPERI ZA REPREZENTACIJU!

Izvor: MN Press

U ranijim selektorskim mandatima vodio je dve generacije u kojima praktično da nije bilo igrača koji su išli u inostranstvo u tim godinama. Tako je bilo više prilike da se uživo gledaju potencijalni kandidati za tim, pa je naš sagovornik uspeo da reprezentaciji napravi dva štopera. Što ne bi bilo čudno da kod njega nisu došli kao napadači!

"Sa Jagošem Vukovićem je specifična situacija. Ja sam u to vreme bio zadužen da provedem 7 dana Zvezdi i tu sam video da je Vuković pridodat prvom timu. To je momak koji je do tada uglavnom igrao napadača ili levo krilo. Jednom sam ga pozvao u selekciju pošto sam video da je fizički razvijen i pretpostavio sam da može da igra na poziciji štopera. Nije igrao u prvom delu kvalifikacija, ja sam ga pripremao, ali je u drugom delu zaigrao. Na kraju je kao štoper prešao u PSV, igrao je u Olimpijakosu i reprezentaciji Srbije". priseća se Živković, kome ovo nije bio jedini takav slučaj!

Malo ko zna da je stameni 192 centimetra visoki Igor Đurić u omladinskim danima u Partizanu igrao kao špic! Živković ga je vratio nazad, a on je kao član Voše 2008. i 2009. godine odigrao četiri meča za nacionalni ti,.

"Tako se desilo i sa Igorem Đurićem koji je kasnije debitovao u reprezentaciji. On je bio kod mene u Partizanu i kod mene je došao kao napadač, dečko koji daje dosta golova. Kroz taj trenažni proces sinula mi je ideja da ga vratim na štopera, pa je tu počeo dosta dobro da igra, a kasnije je igrao za Vojvodinu", prisetio se Živković.

Srbija sa Zvonkom Živkovićem na čelu počinje novi kvalifikacioni ciklus, ali je od odlaska na Evropsko prvenstvo mnogo bitnije da kroz selekciju dobijemo nove Tadiće, Kačare ili Sulejmanije.

Mada bi nam dobro došlo da nam novi selektor "orlića" "izmisli" i još nekog štopera!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.