Ima se, može se

DAO JOKIĆU 150.000.000$ I HTEO DA UNIŠTI FUDBAL: Milijarder zagovarao Superligu bogatih, poseduje 9 klubova!

Autor Tamara Ranković

Vlasnik je čak devet sportskih timova, a bio je jedan od glavnih koji su podržali ideju lige bogataša.

Vlasnik engleskog velikana u svojim rukama ima još devet klubova.

Iz Superlige izašli su svi engleski klubovi, sve je počelo protestom Čelsijevih navijačaispred stadiona, a kulminiralo zvaničnim obaveštenjima da se klubovi ipak ne pridružuju ligi bogatih, među kojima je i Arsenal.

Milijarder iz Amerike Sten Kronke jedini vlasnik Arsenala bio je jedan od onih koji su glasno podržali ideju Superlige, ali njegov klub iako on ima 100 odsto deonica neće u novo takmičenje

Zanimljivo je da je američki milijarder vlasnik još devet klubova među kojima je i NBA tim Denver Nagets za koji nastupa naš Nikola Jokić.

Pored toga Kronke u svom vlasništvu ima i NFL ekipu Los Anđeles Rems, hokejaški tim Kolorado Avalenša koji se takmiče u NHL ligi i fudbalsku ekipu Kolorado Repids u MLS.

Izvor: Profimedia

 Ujedno je vlasnik Ženskog fudbalskog kluba Arsenal, jednog tima u hokeju na travi, kao i dva tima koji se takmiče u esportu.

Milijarder je u svet sporta kročio 1999. godine kada je osnovao firmu "Kronke Sports end entertajment", a već naredne godine postao je vlasnik Denvera.

U njegovim rukama je i TV kanal koji ima ekskluzivna prava na prenos utakmica njegovih timova. Prema Forbsovoj listi vlasnik Arsenala težak je 10.000.000.000 dolara, a bogatsvo je uvećao oženivši vlasnicu čuvenog lanca "Volmart" koji vredi blizu pet milijardi dolara.

Kronke važi za čoveka koji ne voli da se preterano eksponira, pa ga tako nema često u medijima zbog čega je i dobio nadimak "Tihi Sten". Poznato je da ga navijači Arsenala ne vole jer je 2018. otkupio preostalih 3,36 odsto deonica koje su pripadale fanovima.

Navijači su zbog postupka milijardera tada uputili i poruku "Arsenal je suviše važan klub da bi pripadao samo jednom čoveku".

Izvor: Profimedia

 Ipak, to što je nepoželjan među onima koji godinama prate i vole engleskog fudbalskog velikana nije samo zbog deonica već i zbog toga što Kronke nikada nije prisustvovao nijednoj utakmici Arsenala.

Javna je tajna da je Amerikanac bogatsvo izgradio uz pomoć suprugine firme koja profitira tako što ima najniže dnevnice u Americi, a njihovi radnici uglavnom preživljavaju uz pomoć bonova za hranu.

Da mu je novac daleko ispred sporta dokazao je kada je među prvima bio tu da podrži osnivanje Superlige jer je za njega bilo skoro nemoguće da se odbije obećanje od 350.000.000 funti za prihvatanje poziva u ligu bogataša.

Mišljenje velikog dela javnosti je da je Kronke amerikanizacijom u mnogome oštetio nasleđe i klupsu istoriju engleskog velikana.

Nije zaboravljena ni njegova izjava iz 2016. godine kada je objasnio da ukoliko želite uspeh nema potrebe da se previše emotivno uključujete u uspehe i neuspehe kluba.