Tužna sudbina

ZVEZDA IH PAMTI PO PENALU U 93. MINUTU - SADA SE GASE: Francuski velikan vrlo blizu bankrota!

Autor Dragan Šutvić

Šest puta su bili šampioni, a sada ih čeka katanac.

Izvor: MN Press

Šest puta je Bordo bio šampion Francuske, ali trenutno proživljava najteže dane u istoriji kluba koji datira još od 19. veka ili, preciznije, 1881. godine!

Klub čiji dres je, između ostalog, nosio legendarni Zinedin Zidan, dobio je prinudno rukovodstvo nakon što su vlasnici, investiciona firma "King strit", saopštili da više ne žele da pružaju finansijsku podršku.

Čuveni francuski klub ima finansijske probleme zbog uticaja pandemije virusa korona i preranog kraja protekle sezone, što je rezultiralo gubitkom prihoda.

Problemi su dodatno povećani kada je španska agencija za medijska prava "Medijapro" bankrotirala i prošle godine nije vršila uplate.

Bordo je poslednji put osvojio šampionsku titulu u sezoni 2008/2009. godine. Pet puta je osvajao Kup Francuske (poslednji put 2013. godine), a tri puta je dolazio do trofeja u Liga kupu. Ove sezone nalazi se na šesnaestom mestu na tabeli.

Klub ima veoma bogatu istoriju nastupa na evropskoj sceni, a poslednji put je nekom UEFA takmičenju nastupao u sezoni 2018-19.

Protiv Crvene zvezde su, u okviru poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Nakon beogradskih 0:0 u Francuskoj je viđena prava drama.

Možda će vas zanimati

Filip Mladenović pogodio je za prednost gostiju, a Nikola Mikić u nadoknadi vremena poravnao na 2:2. Ipak, penal koji je Majk Klatenburg odsvirao u 93. minutu susreta koštao je crveno-bele grupne faze takmičenja.

Tada je nespretno intervenisao Nikola Maksimović, a Boban Bajković napravio prekršaj za najstrožu kaznu. Sa bele tačke precizan bio je Gufran, pa je francuska ekipa stekla prednost u samom finišu susreta.

Tada je stigao do grupne faze Lige Evrope, a treba podsjetiti i da je prije 11 godina igrao u četvrtfinalu Lige šampiona. 

Inače, tokom trenerske karijere, na klupi Bordoa sedeo je i nekadašnji trener Crvene zvezde i bivši selektor Srbije Slavoljub Muslin. Bilo je to u periodu od jula 1995. do februara 1996. godine.

(mondo.ba/SRNA)