HIT!

KLUB IZ SRPSKOG SELA ULAZI U HRVATSKU ELITU: Fudbaleri išli u partizane, selo ima 700 kuća, a imaju moderan stadion!

Autor Milutin Vujičić

A slave uz trubače i Đurđevdan...

Izvor: YouTube/NK BSK Bijelo Brdo

Bijelo Brdo je selo u Hrvatskoj u kome po popisu iz 2011. godine živi samo 1.961 stanovnik, od čega oko 80% srpske nacionalnosti, ali je njihov fudbalski klub nadomak senzacionalnog plasmana u prvi rang hrvatskog fudbala.

Klub se zove BSK (Bjelobrdski sportski klub) i u neviđenom je usponu prethodnih nekoliko godina, pa tako mogu da se nadaju i prvoligaškom fudbalu naredne sezone.

Neće biti lako, BSK je trenutno drugoplasiran na tabeli druge lige sa bodom zaostatka u odnosu na Hrvatski Dragovoljac (koji ima dva meča manje), a samo šampion ulazi u 1. HNL koja broji svega deset klubova čime je uslovljen veći kvalitet timova.

Pitanje je i da li bi klub iz sela u kome ima svega 700 kuća uspeo da prođe proces licenciranja, ali niko ne može da im oduzme pravo da se nadaju.

NK BSK Bijelo Brdo
Izvor: YouTube/NK BSK Bijelo Brdo

BSK je inače klub sa dugom tradicijom pošto je osnovan davne 1935. godine, sedam godina pošto je Jovan Nikšić - Dido doneo prvu loptu u selo, a sve do Drugog svetskog rata igrali su prijateljske utakmice u okolnim mestima.

U istorijatu kluba piše i da su 1943. godine kompletno svi iz tima otišli u partizane - gde je većina njih izgubila život.

Bijelo Brdo se nalazi na krajnjem istoku Hrvatske u Osječko-baranjskoj županiji, a u sastavu opštine Erdut.

Klub je ponovo registrovan 1953. godine, a najbolje rezultate imao je od 1957. do 1963. kada se takmičio u podsaveznom rangu SFRJ, dok je od osamostaljena Hrvatske uglavnom igrao u trećem ili četvrtom rangu takmičenja. Uspon je krenuo 2008, a prvi put su u drugoligaško društvo ušli 2018/19 i u njemu dobro "plivaju", tako da mogu da se nadaju i eliti, ako ne sad - onda u skorije vreme.

NK Bijelo Brdo (sport)
Izvor: YouTube/NK BSK Bijelo Brdo

Prethodni period obeležila je izgradnja stadiona koji ima kapacitet od oko 2.000 mesta, a sudeći po sajtu i društvenim mrežama - idu u korak sa tehnologijom.

U redovima BSK ponikli su igrači poput Borbe Barišića i Jakova Filipovića, koji su zaigrali i za reprezentaciju Hrvatske, a trenutno su najbolji igrači tima vezista Matija Mićić i golgeter Marko Dabro, strelac čak 19 golova ove sezone.

Trener je Tomislav Štrajnbrukner, koji klub vodi još od 2019. godine, a a u timu pored Hrvata i Srba sa hrvatskim pasošem igraju i dva Afrikanca - Mori Gbane (Obala Slonovače) i Nansel Selbol (Nigerija).

(MONDO)