Srpski Zlatan - stvarno najbolji!

SRPSKI ZLATAN JE ČUDO, OVO NIKAD NISMO IMALI: Deki, Miha, Savo, Krasić, Darko Kovačević - svi su DALEKO iza Vlahovića!

Autor Nikola Lalović

Srbija nikada nije imala golgetera kao što je Dušan Vlahović u Italiji, a to jasno pokazuju i podaci.

Izvor: MN Press

Cela Italija i cela Evropa bruje o "novom Zlatanu", čudu od napadača koji može da zaseni čak i igre Erlinga Holanda kada su u pitanju mladi špicevi u Evropi.

Sada je "panenkom" dao gol Juventusu, a za “staru damu” je pravi penicilin s obzirom da im je i u prvom meču sezone dao gol, a on je ubedljivo najbolji golgeter koga je Srbija ikad poslala u Seriju A.

Ove sezone je postigao već 17 golova, što je ubedljivo najbolji učinak Srba u Italiji, a evo i spiska najboljih golgeterskih sezona naših fudbalera u Italiji. Niko nije bio ni blizu Vlahovića!

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ – 12 GOLOVA, SEZONA 17/18, LACIO

Sergej Milinković-Savić
Izvor: Profimedia/Sportphoto/Giuseppe Maffia

Sergej Milinković-Savić je te godine proglašen za najboljeg vezistu Serije A, a postigao je 12 golova i do ove sezone bio je najefikasniji Srbin u Seriji A. 

Imao je još dve efikasne sezone na poziciji u veznom redu u Laciju pa je tako prošle sezone dao 8, a sezonu pre toga 7 golova za “nebesko-plave”. Sada se opet priča o njegovoj budućnosti, opet se raspituju najveći evropski velikani za njega, ali on ističe da ne razmišlja o tome.

ALEKSANDAR ARANĐELOVIĆ – 11 GOLOVA, 1949/50, ROMA

Pre SMS-a rekord po broju golova za srpskog igrača u Italiji držao je Aca Aranđelović, čuveni fudbaler koji je napravio ime i u predratnom i u posleratnom fudbalu.

Crnotravac koji je pre Drugog svetskog rata igrao za sve najbolje srpske klubove, posle rata je nastupao za OFK Beograd (tada Metalac) i Crvenu zvezdu, a krajem četrdesetih ide u Italiju i ima odličnu godinu u Romi. Naredne sezone je nastupao za Novaru i postigao devet golova.

ADEM LJAJIĆ – 11 GOLOVA, 12/13, FIORENTINA

Izvor: MN Press

Godinama je Adem Ljajić igrao u Italiji i bio je vrlo konstantan. Za Fiorentinu je igrao najbolji fudbal i u jednoj sezoni je došao do svojih rekordnih 11 golova. 

U Romi je najviše dao 8 golova u sezoni 14/15. a bio je solidan i godinu ranije sa 6 pogodaka. Čak i kasnije u Torinu uspeo je da u sezoni 16/17 postigne 10 golova i tako bude jedini srpski fudbaler sa dve dvocifrene sezone u Seriji A.

VLADIMIR JUGOVIĆ – 9 GOLOVA, 1992/93, SAMPDORIJA

Izvor: MN Press

Osvojio je Evropu sa Crvenom zvezdom i zaputio se u tada najbolju ligu na svetu gde je godinama igrao u redom najboljim timovima.

U Sampdoriji je imao ofanzivniju ulogu nego kasnije pa je tako 92/93 dao čak 9 golova. Već naredne sezone je "pao" na 6 golova. U Juventusu je u sezoni 96/97 dao 6 golova, a kasnije u Interu i Laciju se potpuno povukao i igrao klasičnog zadnjeg veznog pa skoro da nije ni pogađao mrežu protivnika.

SINIŠA MIHAJLOVIĆ – 8 GOLOVA, 98/99, LACIO

Izvor: Profimedia

Sampdorija, Roma, Lacio, Inter, svuda je ostavio dubok trag i ostao je upamćen kao najbolji izvođač slobodnih udaraca oga je Italija videla. Od 1998. do 2000. godine je bio najubitačniji pošto je u sezoni 98/99 dao 8, a u narednoj 6 golova. Naravno tome treba pridodati i mnoge asistencije iz kornera. 

U Sampdoriji je u sezoni 95/96 uspeo da postigne 4 pogotka i to mu je treća najefikasnija godina. 

ALEKSANDAR KOLAROV – 8 GOLOVA, 18/19, ROMA

Izvor: MN Press

Novi Mihajlović je takođe postigao najviše 8 golova u jednoj sezoni Serije A. To mu je pošlo za rukom ne tako davno u Romi, za koju je pružao najbolje partije.

Nakon te sezone i u takmičarskoj 19/20 je bio sjajan sa 7 golova, dok je u Laciju najviše dao 3 gola za sezonu. U Interu je Konte mislio da je najbolje da igra kao štoper, pa se nije proslavio i sada traži novi angažman.

FILIP ĐORĐEVIĆ – 8 GOLOVA, 2014/15, LACIO

Izvor: MN Press

Rano je otišao iz Zvezde, potom je godinama sa velikim uspehom igrao u Francuskoj, a iz Nanta je otišao u Lacio. Dugo je bio u Italiji, a najbolja sezona bila mu je 2014/15 kada je dao 8 golova. 

U Kjevu je u sezoni 19/20 dao 10 golova, ali mu je to pošlo za rukom u Seriji B, tako da ne ulazi na ovaj spisak.

SAVO MILOŠEVIĆ – 8 GOLOVA, 00/01, PARMA

Izvor: MN Press

U Engleskoj i Italiji nije igrao tako dobro, njegove najbolje godine pamti Španija gde se sjajno snašao. Ipak u Parmi je odigrao odličnu godinu i dao 8 golova u jednoj sezoni. Sledeće sezone je dao samo jedan gol i vratio se u Primeru. 

DEJAN STANKOVIĆ – 7 GOLOVA, 01/02, LACIO

Izvor: Profimedia

Postigao je sadašnji trener Crvene zvezde 51 pogodak u svojoj karijeri u Seriji A, a veliki broj njegovih golova bili su spektakularni hici sa daljine.

U Laciju i Interu je bio godinama i postao je legenda oba kluba, naosvajao se titula u Seriji A, a pre tačno 20 godina je odigrao najefikasniju sezonu u kojoj je uspeo da postigne 7 golova, Kasnije je nekoliko puta znao da 6 puta bude strelac, ali nikada nije nadmašio ovu brojku.

MILOŠ KRASIĆ – 7 GOLOVA, 10/11, JUVENTUS

Miloš Krasić
Izvor: MN Press

Italijani ga pamte kao “čudo koje je trajalo jednu sezonu”. Bio je ubedljivo najbolji igrač Juventusa u godini pred osvajanje šampionske titule, a onda je došao Antonio Konte i Srbin mu se nije uklapao u tim. 

Formu iz te sezone nikada posle nije ponovio, ali će se sezona 2010/11 zaista pamtiti po sjajnim igrama nekadašnjeg reprezentativca Srbije.

DARKO KOVAČEVIĆ – 6 GOLOVA, 99/00, JUVENTUS

Izvor: MN Press

Došao je kao veliki potencijal u Juventus i uglavnom ulazio sa klupe. U dve sezone postigao je 11 golova koje je podelio na skoro ravne časti. U prvoj sezoni 6, a u drugoj 5 golova.

Potom odlazi u Laciju gde ga nije išlo i nije zatresao mrežu nijednom, a onda svi znamo kakav je fudbal zajedno sa Nihatom Kavečijem igrao u Real Sosijedadu...

BORO CVETKOVIĆ – 6 GOLOVA, 88/89, ASKOLI

Izvor: MN Press

Lane sa Korane je postalo Lane sa Marakane u jednom od poznatijih eks ju transfera, a nakon Crvene zvezde i navršenog dovoljnog broja godina otišao je u Italiju.

Dve godine je nosio dres Askolija gde je bio jedan od lidera tima, pa je tako u sezonama 88/89 i 89/90 dao po 6 golova.

NIKOLA MILENKOVIĆ – 5 GOLOVA, 19/20, FIORENTINA

Izvor: MN Press

Sjajni štoper je na izlaznim vratima Fiorentine već nekoliko sezona, velikani evropskog fudbala ga žele u svojim redovima, ali transfer se još uvek nije desio.

Velika je pretnja u vazduhu posle svakog prekida, a u pomenutoj sezoni je bio najefikasniji. Godinu pre i godinu posle nje dao je po 3 gola.