MONDO SEĆANJE

NOĆ KAD JE MIJATOVIĆ DAO PENAL I SPREČIO NEVIĐENU KRAĐU: Piksi i Dejo plesali na "Marakani", svi pričali o indirektu!

Autor Nikola Lalović

Predrag Mijatović je za reprezentaciju Jugoslavije dao 27 golova, a ovaj je bio jedan od najbitnijih!

Izvor: MN Press

Posle skoro decenije izgona naše reprezentacije sa velikih takmičenja prvi put je nacionalni tim SR Jugoslavije dobio priliku da ode na veliko takmičenje 1996. godine.

Tada su počele kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Francuskoj, a naš tim je ušao u grupu sa Španijom, Češkom, Slovačkom, Farskim Ostrvima i Maltom.

A baš na današnji dan 1997. godine odigrala se jedna od najbitnijih utakmica tih kvalifikacija, naš tim je igrao meč na kome je dokazao da može da se nosi i sa najboljim timovima sveta u tom momentu.

Španija sa Zubizaretom, Jerom, Luisom Enrikeom i Raulom došla je na "Marakanu", a već u 19. minutu sudija Rune Pedersen dosudio je jedanaesterac za Špance. Kiko je primio dug pas, a onda jedva dočekao da padne u kaznenom prostoru našeg tima.

Fernando Jero je postigao gol, a to je bio drugi penal dosuđen za Špance u kvalifikacijama. Prvi su takođe dobili protiv Jugoslavije u meču odigranom nešto ranije u Valensiji, a na Mestalji je sa bele tačke precizan bio Pep Gvardiola.

Sudija nam nikako nije bio naklonjen na tom meču, pa je tako odbrana Španije oborila Dejana Savićeviča u svom kaznenom prostoru, ali nije bilo jedanaesterca! Sudija je dosudio indirekt, a sa TV ekrana mogli smo da čujemo čuvenu rečenicu:

"To je bio jedanesterac gospodine Pederson!"

Na snimku se jasno videlo kako je Mihel Anhel Nadal ušao u pitanju Savićeviću i srušio ga, penal je bio čist, ali nije dosuđen. O odluci da to bude indirekt se kasnije mnogo pričalo, tumačila su se pravila, ali svi u Srbiji su bili sigurni da je to bio penal. 

Ipak, jedan kazneni udarac za naš tim je dosuđen i to u samom finišu meča. U napadu u 86. minutu sadašnji selektor Dragan Stojković je uspeo da centira, a iako su štoperi Španije vukli naše igrače, nije bilo penala.
Ipak, pri sledećem centaršutu nije bilo mesta da sudija bude nem i posle obaranja Mijatovića morao je biti suđen kazneni udarac. Željko Petrović je odmah pritrčao i zagrlio našeg napadača koji je protivno nepisanom pravilu namestio loptu na kreč.

Jugoslavija - Španija 1:1
Izvor: YouTube/krkipfc

Iako svi pamte onu kobnu prečku u Tuluzu, mnogo bi poštenije bilo da se pamti ovaj penal. Pred punom "Marakanom", Mijatović je poslao Zubizaretu na pogrešnu strani i doneo bod našem timu.

Do kraja kvalifikacija Španci su bili prvi, Jugoslavija druga daleko ispred Čeha, a onda je naš tim u baražu deklasirao Mađare sa ukupno 12-1 u dve utakmice i uz čak sedam golova Mijatovića!

SR Jugoslavija je na kraju kvalifikacija imala dva najbolja strelca, Mijatovića sa 14 i Savu Miloševića sa 9 golova, dok je Dejan Savićević dodao 7.