Skrenuo pažnju

GOLGETER KAKVOG ENGLESKA GODINAMA NIJE VIDELA: Pre dve godine bio otpisan, sad ga traže NAJVEĆI - jer ruši rekorde!

Autor Dušan Ninković

Otimaju se za njega jer je nemilosrdan kad se postižu golovi!

Izvor: Profimedia/Sipa USA/Focus Images/Mark D Fuller

Rekord je oboren, a Ajvan Toni (25) je igrač kakvog Englezi dugo nisu videli u drugom rangu ligaškog fudbala. Apsolutni vladar Čempionšipa, kada je reč o golgeterima, zatresao je mrežu 31 put ove sezone.

Nekadašnji fudbaler Njukasla koji je u tom klubu precrtan bez da mu je pružena šansa, morao je obilaznim putem da stigne na veliku scenu. Uspeo je, a sada se o njemu priča kao o pojačanju najvećih timova Premijer lige.

Brentford nije uspeo u svojoj nameri da se direktno plasira u Premijer ligu, moraće da pokušaju kroz plej-of, ali Ajvan je uspeo šta god je pokušao ove sezone. Njegovih 45 nastupa u drugoj ligi Engleske krunisani su 31 pogotkom, što je rekrod za ovaj rang takmičenja.

Niko pre njega nije bio ovoliko efikasan. Prethodni rekord držao je Glen Marej, koji je postigao gol manje, ali je sada rekorder čovek koji se jedva izborio za šansu na velikoj pozornici.

Senioprski fudbal počeo je da igra u Nortemptonu, kupio ga je Njukasl, ali za tri godine u timu nije dobio pravu šansu. Umesto toga, poslat je na šest pozajmica, gde nije mogao da uhvati pravu formu, pa se 2018. preselio u treći rang.

Nakon dve sjajne sezone u Piterborou prešao je u Brentford, a sada se o njegovom transferu priča na mnogo višem nivou.

Zna se da je već dugo velika želja Dejvida Mojsa, a posao bi mogao da pokvari Čelsi! ''Plavci'', odnosno njihov trener Tomas Tuhel, traže novog napadača. Tami Abraham nije po ukusu Nemca, Olivije Žiru je u godinama, a golgeter je potreban svima. Ajvan Toni, momak koji je pre manje od tri godine bio otpadak Njukasla, sada je želja finaliste Lige šampiona.

Ranije se za njega interesovao Seltik, koji nije uspeo da obezbedi potpis, a priča se da bi ovog leta ponudu mogao da pošalje i Totenhem. Verovatno ga vide kao zamenu za Harija Kejna, ali je obeštećenje od 35 miliona funti veliki problem za bilo koji tim jer se Ajvan nije dokazao u Premijer ligi za sada.