Vratio se

DALI BOGATSTVO ZA PIKSIJA, PA ISPALI U DRUGU LIGU: Ovaj grad je video njegovu najveću magiju, a onda se sve srušilo!

Autor Nikola Lalović

Selektor je u Italiji gde će sigurno gledati i svog naslednika, novog niškog majstora u dresu Verone.

Izvor: Profimedia/AFP Photo

Selektor Srbije je u Veroni, na mestu gde je postigao gol koji svi pamte, čuveni pogodak protiv Španije u osmini finala Svetskog prvenstva 1990. godine. 

Na taj stadion se vratio i nekoliko godina kasnije u, ispostaviće se, sezoni koja je nagovestila da će ga povrede definitivno udaljiti od vrhunskog fudbala. 

"Na Bentegodiju sam odigrao onu antologijsku utakmicu protiv Španije u osmini finala Svetskog prvenstva 1990. Dao sam dva fenomenalna gola i to ostaje za ceo život. Evo i vi me tri decenije kasnije opet pitate za tu utakmicu, što znači da sam zaista napravio nešto veliko. Kod prvog gola, nije samo Martin Vaskez odleteo u prazno, već kompletna klupa sa rezervnim igračima Španije", ispričao je Piksi. 

Na tom stadionu postigao je pogodak kome su se divili i najveći, a među njima i Pele. 

"Najbitnije da sam u tom trenutku razmišljao drugačije od svih drugih na stadionu. Svi su očekivali najjednostavniji mogući potez, udarac iz prve, ali ja sam u glavi imao nešto sasvim drugo. I ispalo je fenomenalno. Za drugi gol iz slobodnog udarca dobio sam javne pohvale od Edsona Arantesa. A kad Pele deli komplimente, ne možete da budete ravnodušni", ispričao je on. 

Izvor: MN Press/instagram/draganstojkovicpixy/screenshot

Posle Svetskog prvenstva se spakovao i otišao u Marsej, a sudbina je htela da baš protiv svoje Zvezde odigra finale Kupa Evropskih šampiona. Izgubio ga je, a onda je ponovo stigao na stadio na kome je zadivio ceo svet. 

Bio je jedan od najboljih igrača Evrope i to se videlo na terenu. I dalje je virtuozno driblao, postigao je i jedan sjajan gol iz slobodnog udarca, ali na kraju povrede mu nisu dale mira. Da ih nije bilo...

"Osećao sam se moćno, superiorno… Sećam se da je Franc Bekenbauer kada sam došao u Marsej rekao Tapiju da će Piksi biti Zlatna lopta svetskog fudbala ukoliko ga budu mimoišle povrede. Da, te proklete povrede…", prisetio se Piksi. 

Nije bilo suđeno. Piksi je za 10 milijardi lira došao u Veronu, tim koji je na spektakularan način, sjajnom taktikom i granitnom odbranom, došao do titule u Seriji A šest godina ranije. Zapali su u finasijske probleme i ispali u Seriju B, a kada su se vratili hteli su da sa Piksijem ponovo pucaju visoko. 

Nažalost, povrede su ga omele da dovoljno doprinese timu, završio je na tom jednom golu, a Verona je ispala u Seriju B i nastavila da tavori. Piksi se vratio u Marsej, a posle otišao za Japan gde je postao legenda.

Sada Verona polaže nade u još jednog mladog Nišliju, ali na njemu je dug put do statusa takve legende!

Dragan Stojković Verona
Izvor: Youtube/DcB 13