POVRATNICI STIŽU?

5 IGRAČA KOJE PARTIZAN MOŽE DA VRATI U HUMSKU: Brazilac za kojim je JNA ludeo, špic za pozajmicu i 2 štopera!

Autor Nebojša Marković

Čini se da će ovog leta, kao i prethodnog, Partizan ponovo morati da se fokusira na slobodne igrače i one koji su već nosili crno-beli dres. Ali koji bivši igrači bi zapravo bili realna rešenja za leto 2021. godine?

Izvor: MN Press

Pre samo nekoliko dana, među navijačima Partizana jedna izjava Ivice Kralja donela je mnogo reakcija.

I mada je mnogima najviše za oko zapalo to što je koordinator za sportska pitanja u Partizanu najavio da taj klub ne može da plaća igrače onoliko koliko može Crvena zvezda, jedna druga stvar je bila takođe važna.

"Gledamo koji su igrači koji bi se uklopili u sistem koji Stanojević traži i naravno ambicije su šampionske kao i svake godine. Bez obzira na novac. Svi igrači koji su bili u Partizanu su interesantni, samo je pitanje kakve ugovore imaju u inostranstvu", rekao je Kralj prošle sedmice o mogućnosti da u Partizan ovog leta stignu neki od bivših igrača kluba.

Dakle, povratnici. Čuvena kategorija fudbalera kojoj će, kako stvari stoje, u Partizanu morati da se okrenu i ove godine. Jer, novca za velike transfere - nema. Već neko vreme su u klubu prioritet igrači koji ostaju bez ugovora u prethodnim sredinama, a onda je tu i "začkoljica" zvana Takuma Asano.

Partizan je s razlogom planirao da ovog leta lepo zaradi na Japancu, sada će moraju da vode tužbe protiv njega, a ako nekada i stigne finansijska nadoknada iz tog slučaja, to sigurno neće biti ovog leta.

Ali, koje bi onda povratnike Partizan mogao da ponovo privuče u Humsku i učini ih delom tima koji će od leta napasti grupnu fazu Konferencijske lige? Reklo bi se da izbor nije prevelik...

VOJISLAV STANKOVIĆ - BLIŽI SE KRAJ U AZERBEJDŽANU?

Izvor: MN Press

Da počnemo prvo od igrača kojima ove godine ističu ugovori u njihovim sredinama. Radi se o dvojici nekadašnjih štopera koji imaju iskustvo igranja na evropskoj sceni u crno-belom dresu.

Prvi je Vojislav Stanković koji bi mogao da bude pojačanje u odbrani sada kada Partizan ostaje bez Svetozara Markovića po isteku njegove pozajmice. Stanković je igrač Nefčija iz Bakua i 30. juna mu ističe ugovor u klubu iz Azerbejdžana.

Stanković je u Azerbejdžanu otkako je početkom 2015. otišao iz Humske, a ove sezone je standardan u odbrani tima koji se i dalje bori sa Karabagom za osvajanje titule. Ipak, činjenica je da će Stanković u septembru napuniti 34 godine i to bi mogao da bude problem za crno-bele.

LAZAR ĆIRKOVIĆ - TEK STIGAO U MAĐARSKU

Izvor: MN Press

Lazar Ćirković nije imao jednostavnu situaciju u prethodnom periodu. Štoper kojeg navijači Partizana i dalje pamte kao igrača koji je zaustavio tada nepoznatog Harija Kejna u meču Lige Evrope u Beogradu sada je igrač Kišvarde.

Za klub iz Mađarske je potpisao u januaru ove godine i to do 31. decembra, pa će na leto već ući u poslednjih šest meseci ugovora. Ćirković je posle odlaska iz Makabi Netanje prošlog leta bio bez kluba pola godine i u Kišvardi je upisao 14 nastupa.

Sa nepunih 29 godina bi bio u zrelim igračkim godinama za povratak među crno-bele, ali pitanje je kako bi na to gledali u Kišvardi, timu koji naredne sezone neće igrati u evrotakmičenjima.

LEONARDO - BEZ KLUBA, ALI SKUPO REŠENJE!

Izvor: MN Press

Prošle sedmice je u srpskim medijima odjeknula vest da Partizan planira da u redove vrati Leonarda, Brazilca koji je bio deo one poslednje generacije "parnog valjka" koja je osvojila titulu prvaka.

Tada je Leonardo sa 24 gola podelio nagradu za najboljeg strelca Superlige sa Urošem Đurđevićem, a sada je bez kluba. Leonardo je otišao u saudijski Ahli, potom u UAE gde je nosio dresove Al Vahde i Šababa, da bi s ovim drugim timom u februaru prekinuo saradnju.

Od tada je Leonardo bez kluba, Partizan bi mogao da ga privoli, ali je veliko pitanje kakve bi finansijske uslove Brazilac postavio pred moguće pregovore. U Beogradu mu je možda stvarno bilo lepo, ali ofanzivac bi sigurno imao velike želje...

RIKARDO GOMEŠ - KOLIKO JE REALNA POZAJMICA?

Izvor: MN Press

Partizan jeste pre nekoliko dana potvrdio otkup ugovora Filipa Holendera, ali zbog nedostatka pravog špica u timu, reprezentativac Mađarske gotovo da uopšte nije igrao na njemu dražim krilnim pozicijama. Timu Aleksandra Stanojevića je očajnički potreban pravi špic.

Posle fijaska sa Žan-Kristofom Bajbekom, Partizan bi mogao da pogleda u inostranstvo ka dovođenju nekog stranca koji bi pravio razliku. Ako uz to dodamo i uslov da je povratnik, onda bi to mogao da bude Rikardo Gomeš.

Reprezentativac Zelenortskih ostrva sa portugalskim pasošem trenutno je igrač Šarže iz UAE koji je ovu sezonu proveo na pozajmici u turskom Erzurumsporu. Tamo je bio starter, postigao je pet golova, a možda bi baš njemu mogli da se okrenu u Humskoj.

Ovaj 29-godišnjak je u Partizanu na 49 utakmica postigao 26 golova, imao je i četiri asistencije. Ipak, za njegovo dovođenje najrealnija bi bila pozajmica, jer mu ugovor sa Šaržom traje do leta 2022. godine.

SAŠA MARKOVIĆ - SA KIPRA ZA JAČANJE VEZNOG REDA?

Izvor: MN Press

Još jedan igrač kojeg bi Partizan, za početak, mogao da vrati na pozajmicu. Saša Marković trenutno nastupa za kiparski Apolon iz Limasola, gde je ove sezone upisao 18 nastupa.

Marković, član Partizana od 2011. do 2015. godine, sada ima 30 godina i spada u profil igrača koje bi crno-beli mogli da dovedu. Za sada, na pozajmicu, jer ima ugovor do 2022. sa klubom sa Kipra koji sezonu završava kao vicešampion.

I Apolon će kao Partizan igrati kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a ukoliko Saša Zdjelar ovog leta napusti klub, Partizan će morati da traži pojačanje na sredini terena. Marković baš i nije isti profil igrača, ali ni u Humskoj nisu u poziciji da previše biraju.

DRUGA REŠENJA - ONI SADA NISU REALNI

Izvor: MN Press

Naravno, mnogo još igrača je prethodnih godina odlazilo iz Partizana, ali većina njih nisu realne mete. Danilo Pantić, recimo, se nije proslavio na kraju njegove pozajmice iz Čelsija u Humskoj, pa je pitanje koliko bi ga crno-beli želeli kada mu ovog leta istekne ugovor s "plavcima".

Jovan Vlalukin je desni bek Metalca koji se pominjao prošle godine kao moguće pojačanje, ali od tada je klub doveo i Aleksandra Miljkovića i Marka Živkovića na toj poziciji.

Nebojša Kosović je standardan u kazahstanskom šampionu Kairatu pa i on "otpada", Marko Janković je tek nedavno postao član izraelskog Beitara, dok je Nemanja Nikolić prešao u kazahstanski Tobol pre mesec i po dana...