Među najboljima!

TREBA VAM FUDBALER? DOĐITE U SRBIJU! U svetskom smo vrhu, svi gledaju ka nama kad traže pojačanja!

Autor Nikola Lalović

Kada je u pitanju izvoz fudbalera u inostranstvo, malo ko je bolji od balkanskih zemalja!

Izvor: MN Press

Nije iznenađujući podatak da najviše fudbalera koji igraju van domovine u svim ligama sveta ima Brazil. 

Najveća fudbalska nacija je poslala čak 1.287 fudbalera van zemlje i oni nastupaju u 96 nacionalnih liga. Prati ih Frnacuska čijih 946 fudbalera ne igra u domovini, a iza njih je Argentina sa 780 igrača. 

Ipak, kada se uzme u obzir veličina države i broj stanovnika Brazil, Francuska i Argentina su daleko od Srbije! Čak 440 naših fudbalera igra u inostranstvu, Osim pomenute tri zemlje samo Engleska i Nemačka imaju više fudbalera van svoje lige. Ipak te podatke treba pomalo uzeti sa rezervom jer je veliki broj Engleza u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, što je zapravo u istoj državi. 

Kada se pogleda situacija po broju stanovnika i veličini države, Sbrija je takođe u vrhu. Island izvozi jednog fudbalera na 5.584 stanonika, ali ipak je uzorak premali, kao i u slučaju drugoplasirane Crne Gore koja izvozi fudbalera na svakih 6.759 ljudi u državi.

Treće mesto drži Hrvatska sa jednim fudbalerom u inostranstvu na 10.792 stanovnika, potom sledi Urugvaj (1:11.889), a onda dolazi Srbija. 

Na svakih 15.742 stanovnika Srbije dođe po jedan fudbaler koji ode u inostranstvo. S jedne strane, laskavo je to što mnogi traže pojačanja kod nas, a sa druge strane jača liga i više novca u srpskom fudbalu bi pomogli da se veliki broj kvalitetnih fudbalera odavde zadrži u domaćem takmičenju.