Tragedija

VOJVODINA MORA BEZ KOSANOVIĆA, ALI PO NJEGOVOM PLANU: Tadić ostao neostvarena želja!

Autor Dušan Ninković

Srpski fudbal je ostao bez jednog od najboljih...

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Preminuo je Milan Kosanović (50), čovek koji je poslednjih nekoliko meseci, tačnije od 8. januara, obavljao funkciju sportskog direktora Vojvodine. Nekadašnji trener u Vošinoj školi, zatim pomoćnik Veljka Paunovića i Vladana Milojevića, prerano je napustio nas i srpski fudbal.

Pred njim su u novoj ulozi bili veliki ispiti. Kada je u januaru postao direktor, predstavio je jedan vrlo ambiciozan plan - ''Vojvodina 2024''!

Kosanović je stigao u Vojvodinu kako bi novosadski klub vratio na kurs od pre nekoliko godina. Vojvodina se dugo mučila sa prodajom fudbalera, pa je odlučeno da se napravi zaokret. Po novom modelu, šansu u prvom timu dobijalo bi više momaka iz omladinske škole, koji bi od priključenja seniorskom pogonu dobijali veliku minutažu.

Tako bi se izbegla situacija da u seniorskom timu ima previše igrača koji nisu ''atraktivni''. Da bi klub živeo, mora da prodaje, a najveću cenu na tržištu mogu da postignu mladi fudbaleri koji igraju u kontinuitetu.

Projekat je predstavljan kroz potpise ugovora sa fudbalerima, a u narednoj sezoni upravo oni treba da iznesu veliki teret. Naravno, ne sami.

''Danas se skauting vrhunskih klubova odnosi na igrače iz lige petice do 25 godina, a istočni blok se gleda do 19 godina, ali i mlađe - pošto računaju da za dve godine mogu da ih 'preprave'. Taj prostor od dve godine je razvojni i zato je predviđen za tako mlade igrače", naveo je Kosanović u januaru, kada je preuzimao funkciju.

Nedavno je Milan Kosanović govorio o tome koga bi od iskusnijih igrača voleo da vidi u dresu novosadskog tima. Svojevremeno je Vojvodina pravljenjem tandema, u kom su jedan mlađi i jedan iskusniji igrač, uspevala da izvuče najbolje od obojice.

Tako je Nino Pekarić ''stvorio'' Srđana Babića, jer mu je bio mentor u poslednjoj liniji Vošine odbrane.

''Jedna od stavki u planu je da se bivšim igračima Vojvodine otvore vrata kluba. Konkretno ću reći sa kim je vođen razgovor, sa Medojevićem koji ima ugovor do 2022. godine. Sa te strane, moja želja je Medojević. Kad bi me neko pitao, on je taj tip igrača. Izvinjavam se... Doveo bih Dušana Tadića'', rekao je Kosanović uz osmeh.

Sportski direktor Vojvodine je u svom planu predvideo mnogo više minuta za mlade igrače, pa je u skladu sa tim planiran i prelazni rok. Brojni iskusni igrači novosadskog tima su na izlaznim vratima, dok bi teret za narednu sezonu trebalo da ponesu Bjeković, Devetak, Topić, Zukić, Nešković...

Da se u klubu napravila promena i da se prethodnih meseci mnogo više mislilo na budućnost, pokazuju i potpisi petorice igrača rođenih 2004. godine. Na njihovom predstavljanju Milan Kosanović otkrio je ko ga podseća na De Brujnea, a ko bi mogao da bude novi Aleksandar Mitrović srpskog fudbala.

Velike planove Vojvodine i Milana Kosanovića prekinula je iznenadna smrt.