Fudbal

SVI SE SMEJU ARSENALU, A NE PARI SEN ŽERMENU! Više nema Vengera, ni 100 MILIONA evra, a ni Evrope!

Autor Mladen Šolak

Arsenal je udario u zid i doživeo što je mislio da ne može da mu se dogodi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako su sezonu priveli kraju sa pet uzastopnih trijumfa u Premijer ligi, fudbaleri Arsenala završili su takmičarsku 2020/21 veoma razočaravajuće, jer se nisu plasirali u Evropu.

"Tobdžijama" pobeda protiv Brajtona ništa nije pomogla, pa su prvi put od 1995. godine propustili priliku da se kvalifikuju za međunarodno takmičenje.

Poslednji put kada su imali tako loš učinak, napravili su istorijski dobru odluku, da odu u Japan i dovedu tadašnjeg trenera Dragana Stojkovića Piksija u Nagoji, legendarnog Francuza Arsena Vengera.

Poznato je da je "profesor" tada došao u London, napravio čudesne stvari i uspeo da kvalifikuje ekipu za Evropu u svakoj od svoje 22 sezone na klupi Arsenala.

Ono što međutim nije poznato je - da li Arsenal sada može da pronađe nekog Vengera? I da li uopšte postoji neko ko bi tako mogao da preokrene situaciju u londonskom klubu koji godinama ide ka prosečnosti.

"Nije bilo sve u našim rukama. Dali smo sve od sebe, ali nije bilo dovoljno. Ovaj klub zaslužuje trofeje i Ligu šampiona, a to nismo uspeli da ostvarimo u veoma izazovnim okolnostima. Sada moramo da budemo samokritični i da se spremimo najbolje moguće za sledeću sezonu. Frustrira nas to što bismo prošlu sezonu sa 61 osvojenim bodom završili na petom mestu. Sada smo osmi i jedini način pred nama je da budemo mnogo bolji sledeće sezone. Da budemo konstantniji. To je naš izazov", rekao je menadžer Mikel Arteta, koji godinu i po vodi tim.

Iako i Totenhem, veliki Arsenalov rival, iz sezone u sezonu ne uspeva da osvoji trofej, svaki put je od 2016. završavao takmičarsku godinu ispred "tobdžija", što je u ovom rivalstvu veoma važno.

Arsenalovi problemi nisu novi i nisu mali, a koliko "tobdžije" lutaju neka pokažu i sledeće brojke.

Prošle noći, Lil je u Francuskoj osvojio titulu i to nakon što je prošlog leta prodao napadača Viktora Osimena Napoliju za 70 miliona evra, doveo veterana i najboljeg strelca Buraka Jilmaza za džabe, a uz to napravio i aranžman sa Arsenalom koji je zaista doneo sreću samo jednom timu.

Prošlog leta, Arsenal je od Lila kupio defanzivca Gabrijela za 26 miliona evra, a prethodno i napadača Nikolasa Pepea za 80 miliona evra. Dakle, "tobdžije" su za njih dvojicu dale više od 100 miliona i zauzvrat su dobili sezonu bez Evrope, dok je Lil u hodu napravio šampionski tim i srušio moćni Pari Sen Žermen sa trona.

Na žalost svih koji vole Arsenal i pamte moćne generacije igrača tog kluba, i to je dokaz koliko američki vlasnik Sten Krenke i saradnici lutaju. A novog Arsena Vengera sigurno neće pronaći u dogledno vreme.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt