ŠTETA!

SRPSKOM KLUBU IZMAKLA HRVATSKA ELITA: Slavili uz Đurđevdan, ali neće igrati protiv Dinama i Hajduka!

Autor Milutin Vujičić

Za sada se odlaže slavlje...

Izvor: YouTube/NK BSK Bijelo Brdo

BSK iz Bijelog Brda, sela u Hrvatskoj čije stanovništvo pretežno čine Srbi (80% na popisu iz 2011. godine), nije uspelo da se plasira u elitu!

Oni su u pretposlednjem kolu igrali nerešeno protiv Kustošije (3:3), pa je tako Dragovoljac pobedom nad Dubravom od 2:1 uspeo da na kolo pre kraja uđe u prvi rang hrvatskog fudbala, u kome odavno nisu bili...

Bijelo Brdo je inače selo sa samo 700 kuća, a ove sezone igrali su senzacionalno, međutim to nije bilo dovoljno da ostvare najveći uspeh u istoriji.

BSK je inače klub sa dugom tradicijom pošto je osnovan davne 1935. godine, sedam godina pošto je Jovan Nikšić - Dido doneo prvu loptu u selo, a sve do Drugog svetskog rata igrali su prijateljske utakmice u okolnim mestima.

U istorijatu kluba piše i da su 1943. godine kompletno svi iz tima otišli u partizane - gde je većina njih izgubila život.

NK BSK Bijelo Brdo
Izvor: YouTube/NK BSK Bijelo Brdo

Klub je ponovo registrovan 1953. godine, a najbolje rezultate imao je od 1957. do 1963. kada se takmičio u podsaveznom rangu SFRJ, dok je od osamostaljena Hrvatske uglavnom igrao u trećem ili četvrtom rangu takmičenja. Uspon je krenuo 2008, a prvi put su u drugoligaško društvo ušli 2018/19 i u njemu dobro "plivaju", tako da mogu da se nadaju i eliti, ako ne sad - onda u skorije vreme.

Zanimljivo je da su slavili uz čuvenu pesmu "Đurđevdan", ali ovoga puta pesma se neće čuti, pošto su ispustili šansu da igraju protiv Hajduka i Dinama.