Oproštaj ili ostanak?

FALĆINELIJEVA POSLEDNJA ŠANSA U ZVEZDI: Ako sruši Partizan i donese duplu krunu svi će znati - Dijego je taj!

Autor Dušan Ninković

Možda mu je ovo poslednji meč u srpskom klubu.

Italijanski napadač koji igra za Zvezdu.
Izvor: MN Press

Dijego Falćineli mora da bude starter u finalu Kupa Srbije! Dejan Stanković trenutno nema luksuz da počne meč bez napadača ili improvizacijom kao što je bio Ben u prvenstvenom okršaju. Italijan će predvoditi napad, a Milan Pavkov nije u konkurenciji zbog sakupljenih žutih kartona!

I biće to Italijanova poslednja šansa da ubedi klub, navijači i sve ostale da mu je mesto u timu i naredne sezone. Posebno tokom leta, kada će Crvena zvezda voditi velike bitke za plasman u Ligu šampiona. Pre toga, potrebno je otkupiti napadača Bolonje koji je pozajmljen u Beograd, ali samo ako večeras pokaže da je vredan ulaganja!

I nije ovo priča o Dijegovih loših godinu dana u Beogradu. Zapravo, od kako je u septembru Falćineli stigao u Srbiju, on drži vrlo visok nivo forme i prilično je konstantan. To se prethodnih godina nije moglo uvek reći za napadače Crvene zvezde, pošto su Boaći i Pavkov znali da upadaju u probleme sa samopouzdanjem.

Posebno momak iz Gane, koji trenutno igra u Poljskoj i beleži partije ispod svakih očekivanja. Njegovih poslednjih šest meseci u srpskom timu bili su bolni za sve zainteresovane strane.

Jednostavno, sve ono što je Falćineli radio tokom godinu dana, sada je neophodno krunisati. Sve oči navijača biće uprte u napad crveno-belih, a njemu je Italijan dao posebnu notu na prethodnom derbiju.

Tada je Dejan Stanković zbog pravila o bonus igračima meč počeo sa Njegošem Petrovićem i Veljkom Nikolić, a obojica su izašli iz igre na poluvremenu. Ušli su Gelor Kanga i italijanski napadač o kom pišemo, doneli preokret i na kraju imali ogroman uticaj u prvenstvenoj pobedi kasnijeg šampiona.

Sada će to isto Dijego morati da radi od početka. Više nema kalkulacija sa pravilima, bonusi ne moraju da igraju, a stranaca može da bude i više od četiri .Otvara se prostor da Ben, koji je tada glumio napadača, zauzme svoje prirodno mesto uz desnu aut-liniju, a da Dijego Falćineli bude najsitureniji.

To je, kroz osmeh i uz blagu ispravku, ''najavio'' i Dejan Stanković. Možda nije želeo da nam otkrije da će Falćineli biti starter, ali smo između redova pročitali da Zvezda finale Kupa Srbije počinje sa klasičnim napadačem.

Kao što smo pomenuli, Pavkov je van konkurencije zbog kartona, a jedina alternativa u tom slučaju jeste Nikola Krstović koji ove sezone nema značajniju minutažu. U takvim okolnostima morao bi da zablista napadač oko čijeg otkupa se pregovara...

Nije jedini o kom se govori. Već nedeljama je Aleksandar Prijović jedan od igrača koji se dovode u Crvenu zvezdu, tu je i Milan Pavkov koji je odigrao odličnu polusezoni i često bio prvi Stankovićev izbor, pa italijanski fudbaler ipak mora da ponudi nešto više.

Od dolaska iz Bolonje njegova igra bila je drugačija od onoga na šta su navijači navikli. Pokazao je da klasični napadač može da bude vrlo upotrebljiv i kada ne postiže golove, njegovo otvaranje prostora idealno je za Ivanića, Kataija, Bena, pa čak i Kangu, a Falćineli je sjajno prihvatao ulogu da ne bude prva zvezda tima koji dominira domaćim prvenstvom.

Ove sezone je u crveno-belom dresu odigrao 34 meča, postigao 13 golova i asistirao još dva puta. Ali, nije sve u brojkama... Čak ni u plati za sledeću sezonu, za koju se priča da je trenutno kamen spoticanja u pregovorima srpskog šampiona i italijanskog napadača.