Evropa!

3 SRPSKA TIMA U GRUPNOJ FAZI UEFA TAKMIČENJA - MOGUĆE JE! Sledeća sezona je ključna, možemo da napravimo ČUDO!

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Vojvodina naredne godine imaju šansu koju ne smeju da propuste!

Izvor: MN Press

Tri srpska tima u grupnoj fazi evropskih takmičenja? Zvuči kao san, ali sa novim sistemom takmičenja i Ligom konferencija koja uskoro počinje to je moguće! 

Sistem takmičenja je takav da timovi koji ispadnu iz kvalifikacija za LŠ idu u LE, a oni koji ispadnu iz LE idu dalje u kvalifikacijama za LK, pa je tako Zvezdi potrebna jedna pobeda da osigura evropsko proleće. 

U suštini - ako pobedi u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, sa dva poraza u naredna dva meča kvalifikacija bi opet dospela u grupnu fazu Lige konferencija. 

Što se Partizana tiče crno-beli će biti nosioci u drugom i trećem kolu Lige konferencija, a da bi bili nosioci u četvrtom za sada im je potrebno samo da jedan favorit ispadne. Vojvodina i Čukarički su nosioci u drugom kolu, a onda će morati da igraju protiv jačih protivnika. 

TRI U EVROPI? FORMALNOST!

Izvor: Profimedia/MN Press

Ali ono za šta će igrati naši klubovi je 13. mesto na UEFA rang listi koje donosi ogromne pogodnosti! Ove sezone je na tom mestu Danska, ali kada se obrišu rezultati iz sezone 2016/17 Srbija će doći na to mesto! 

Ukoliko uspemo da zadržimo 13. mesto to bi značilo da bi Srbija bila u sjajnoj poziciji da ima MINIMUM tri tima u grupnoj fazi u Evropi. 

Ukoliko bismo zadržali 13. mesto i naredne godine to bi značilo da prvi na tabeli u Superligi kreće u kvalifikacije za Ligu šampiona od četvrtog kola i ima obezbeđeno mesto u Evropi, samo je pitanje da li će igrati u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Drugoplasirani bi kretao u kvalifikacije za Ligu šampiona iz drugog kola i to bi značilo da jedna pobeda vodi taj tim u grupnu fazu Lige Konferencije, dve pobede u grupnu fazu Lige Evrope, a tri u Ligu šampiona.

Trećeplasirani tim bi išao u kvalifikacije za Ligu Evrope i to od poslednjeg kola, što znači da bi i on imao zagarantovanu Evropu. A to znači - porazom u meču kvalifikacija bi se plasirao u grupu Lige konferencije, a poedom u grupu Lige Evrope. 

Četvrti tim iz Srbije bi bio u kvalifikacijama za Ligu konferencije od drugog kola i u tom kolu bi najverovatnije bio nosilac, ali bi u trećem i četvrtom kolu najverovatnije morao da se pomuči protiv težih rivala. 

ŠTA JE POTREBNO DA OSTANEMO NA 13. MESTU? 

Izvor: Profimedia/Mnpress

Srbija počinje narednu sezonu sa koeficijentom 23,875 i daleko je ispred Kipra sa 22.250 i Švajcarske sa 21.925. Ostali su baš daleko - Turci imaju koeficijent 21.200, Hrvati 21.150, sledi Češka sa 21.100 i Grčka sa 20.200. A svi ostali su ispod kote od 20.000 poena.

Srbija je u prethodnim sezonama uglavnom imala koeficijent preko 5.000, a ako se takva sezona ponovi teško da nam iko od ostalih može prići. Kiprani i Turci su osetno pali prošle sezone, a Česi, Norvežani i Hrvati koji su imali koeficijente preko 5.000 u prošloj sezoni ipak imaju veliki zaostatak u odnosu na Srbiju. 

Treba napomenuti da je Belgija na mestu iznad nas sa 24.000 bodova, pa smo tako gotovo izjednačeni sa njima na početku naredne sezone i imamo šansu da se domognemo i 12. mesta.