Zaboravilo se...

PIKSIJA ZBUNILA FOTKA - IMAM TU MEDALJU, ALI GDE SAM JA?! Selektor sve zaboravio, a ova slika mu vratila uspomene! FOTO

Autor Dušan Ninković

Selektor fudbalske reprezentacije ostao šokiran kako ga nema na grupnoj slici tima iz Los Anđelesa, a onda ga je kolumnista MONDA Nebojša Petrović podsetio gde je bio te 1984.

Dragan Stojković Piksi, jedan od najboljih fudbalera koje su ovi prostori ikada imali priliku da vide, obeležio je Svetsko prvenstvo 1990, ali je i šest godina ranije bio učesnik velikog takmičenja - Olimpijskih igara u Americi 1984.

Dok mnogi reprezentativnu karijeru aktuelnog selektora pamte po nezaboravnoj magiji protiv Španije 1990. on je u "El-Eju" sa samo 19 godina osvojio važnu medalju.

Bio je jako mlad, od tada je prošlo mnogo vremena, a Piksi je neke detalje tog turnira zaboravio. Na primer, da se ekipa vratila bez njega, jer je uveliko bio u Jugoslaviji!

Piksi je u subotu posetio izložbu Olimpijskog komiteta Srbije i gledao fotografije osvajača medalja, među kojima je i on.

Međutim, sebe nije uspeo da pronađe! Tražio je, nagađao da li je na slici ili nije i zajedno sa kustosom OKS-a je neuspešno pretraživao bogatu postavku "Put pravih vrednosti" da bi pronašao svoj lik. I nije uspeo!

Kolumnista MONDA Nebojša Petrović podsetio je Piksija na detalj koji je zaboravio i objasnio mu da se uzalud traži, jer na kraju Igara nije ni bio. On je u to vreme već bio na putu ka kući, jer su Srećko Katanec i on hitno morali da se vrate zbog odsluženja vojnog roka.

Piksi je poslat u kasarnu u Prištinu, Katanec u Banjaluku, a kao što kaže novinski članak iz 1984. godine - kasnije su završili u Beogradu. Dragan Stojković je postao fudbaler Crvene zvezde, a Srećko Katanec Partizana.

Medalje su primili za vreme vojnih dana, kada su u uniformi došli na jedan meč tadašnje Prve lige i dobili odličja.

Ova fotografija je Piksija podsetila na to!

Piksiju je nešto kasnije pokazana i ta fotografija, pa se setio šta se sve događalo tih dana. Nakon što je video, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević predložio je da i ona bude dodata u kolekciju, da bi se znalo zašto jedne legende jugoslovenskog fudbala nema na grupnoj slici trofejne generacije.