Fudbal

CIRKUS NA EURO 2020 - SUDIJE NE ZNAJU PRAVILA! Oštetili Italiju jer ne razumeju šta je ofsajd! (VIDEO)

Autor Dušan Ninković

Neverovatan propust Makelija i njegovog tima, koji nisu znali šta se dešava!

Izvor: Twitter/ESPNFC/printscreen

Otvaranje Evropskog prvenstva u fudbalu obeležila je Italija ubedljivom pobedom (3:0) i lepim fudbalom na meču protiv Turske, ali su sudije žestko oštetile tim Roberta Manćinija. Na ovom susretu dosuđen je ofsajd koji to nije, a čini se da ni pomoćni ni glavni sudija nisu znali pravila!

Kombinacija koju je Italija uvežbavala na treninzima je u potpunosti ispravna, ali Insinjeu i Berardiju nije dozvoljeno da je iskoriste... Bila je to uigrana akcija kod kornera.

Po fudbalskim pravilima, situacija koju možete pogledati na snimku ispod nije ofsajd! Iako je jasno da se igrač koji prima loptu nalazi ispred saigrača i lopte, on nije u nedozvoljenoj poziciji!

Pogledajte snimak situacije:

O čemu se zapravo radi?

Kod ovakvih situacija, odnosno prilikom kornera, uvek se računa da je lopta nameštena na gol-aut liniju. Bez obzira gde je izvođač udarca iz ugla namesti u polukrug oko zastavice.

Takođe, fudbaler koji u tim trenucima stoji van terena, što je ovde slučaj sa Domenikom Berardijem, računa se da je u ravni sa golom. Pošto fudbalerima nije dozvoljeno da samostalno napuštaju teren, Berardi je ovde na gol-liniji.

Iako se lopta nalazi malo u terenu, a krilni fudbaler Italije malo van njega, pravila kažu da su oni na istom mestu. U takvim situacijama nema ofsajda!

Manćini i njegov stručni štab su dobro proučili pravila i zaključili da je ova kombinacija dozvoljena, ali to nisu znale sudije.

Pomoćni arbitar je podigao zastavicu kada je akcija krenula, a odmah je primedbu usvojio sudija Makeli iz Holandije. Tako je propala akcija koju su Italijani vežbali, a možda i prilika za gol jednog od favorita iz senke. Ipak, kasnije su stigli do ubedljive pobede.