MONDO SEĆANJE

ERIKSEN SE IZVUKAO, ALI SRBIN NAŽALOST NIJE: Piksi bio na terenu, a naš tim doživeo najveću TRAGEDIJU u istoriji EP!

Autor Nikola Lalović

EURO 2020 je počeo šokantno, pošto se Kristijan Eriksen srušio na terenu i završio u bolnici. On je srećom dobro, ali na Evropskim prvenstvima je posle kolapsa na terenu umro jedan čovek - i to naš stručnjak.

Izvor: Profimedia

On je kolabirao u toku meča Danske i Finske, a preživeo je samo sjajnoj reakciji svojih saigrača, lekara, nadležnih na stadionu i u bolnici. Nažalost ovo nije prvi put da neko kolabira na Evropskim prvenstvima, a do sada je viđena i jedna smrt na terenu.

Tog 19. juna 1984. godine od posledica srčanog udara koji je doživeo na terenu preminuo je nažalost srpski stručnjak, lekar Bojeda Milenović.

KOŠMARNI EURO – ZVEZDE NA TERENU, A TIM U RASPADU!

Izvor: Profimedia

Nije dobro izgledala reprezentacija Jugoslavije tih godina. Selektor Todor Veselinović je probao sve kako bi trgnuo tim i od 1982. godine pa do EP koje se igralo u Francuskoj za "A" selekciju igrala su čak 53 igrača. 

Ništa nije pomoglo. U timu su bile velike zvezde poput Safeta Sušića, Zlatka Vujovića i Miloša Šestića, a tu je bilo i 19-godišnje čudo od deteta iz Niša – Dragan Stojković Piksi. Pojedinci ipak nisu činili tim, pa je tako Evropsko prvenstvo krenulo porazom od znatno slabije Belgije 2:0.

Kada su "plavi" nekoliko dana kasnije na "Žerlanu" doživeli debakl protiv Danske koja ih je pobedila 5:0 mislilo se da ne može gore, a onda je usledila tragedija, u pravom smislu te reči.

Poslednji meč nije imao nikakav rezultatski značaj. Francuska je pobedama nad Danskom (1:0) i Belgijom (5:0) obezbedila prolazak u polufinale, a Jugosloveni nisu imali nikakve šanse za prolaz dalje posle očajnih partija u prva dva meča.

Niko nije ni slutio da će taj meč ostati upamćen po smrtnom slučaju koji se desio nakon utakmice.

TRAGEDIJA NA TERENU!

Izvor: Profimedia

Mišel Platini je bio alfa i omega te Francuske, a iako se na kraju ispostavilo da je on bio igrač utakmice, na startu je zablistao Miloš Šestić. Sjajni fudbaler Crvene zvezde je postigao prvi gol na meču kada je zabio loptu u gornji ugao gola.

Golman Faf tu ništa nije mogao i na poluvreme se otišlo sa vođstvom za Jugoslaviju. A onda je na početku drugog poluvremena smrtni slučaj bacio meč u drugi plan.

Jedan naš fudbaler je bio povređen i lekar nacionalnog tima Bojeda Milenović je prišao da mu pomogne, a onda se srušio pored terena. Tada 56-godišnji MIlenović je doživeo srčani udar, prevezen je hitno u bolnicu u Sent Etjenu, ali nažalost nije preživeo.

Oni koji pamte tu tragediju sigurno su odmah pomislili na taj slučaj kada su videli Eriksena kako nepomičan leži.

Nekoliko sati posle prijema u bolnicu, srpski lekar je preminuo u toku tog Evropskog prvenstva.

PLATINI, KRAJ, OSTAVKA, TUGA – EURO ZA ZABORAV!

Izvor: Profimedia

Mišel Platini je šest minuta kasnije dao svoj prvi gol na meču, a za 18 minuta je spakovao het-trik i obezbedio pobedu Francuskoj. Do kraja meča Jugoslavija je dobila penal koji je u 84. minutu u gol pretvorio Dragan Stojković Piksi. 

To je ipak bilo to, nije mogao naš tim do remija, a posle utakmice selektor Todor Veselinović je podneo ostavku i prestao da bude selektor našeg tima.

Do danas je Bojeda Milenović ostao jedini čovek koji je preminuo na nekom Evropskom prvenstvu. 

Tagovi