Fudbal

TUGA! UMRLA NAJVEĆA LEGENDA JUVENTUSA: Od "stare dame" je napravio velikana, samo je Del Pjero dao više golova od njega!

Autor Nikola Lalović

On je čovek koji je i na terenu i van njega stvorio velikana od "stare dame".

Izvor: Profimedia

Torino tuguje za velikim čovekom, jednim od ljudi koji su tokom godina uzdigli Juventus do statusa italijanskog i evropskog velikana. 

U svojoj 93. godini, nekoliko dana pre 93. rođendana preminuo je čuveni fudbaler i predsednik Juventusa Đanpjero Boniperti. On je preminuo usled srčanog udara. 

"Emocije koji svi sada osećamo ne sprečavaju nas da mu se divimo. Predsenkin že zauvek biti u životu Juventusa. Nezaobilazna figura koja je od danas u sećanju je već neko vreme urezana u istoriju fudbala", navodi se u izjavi Juventusa. 

Boniperti je posle drugog svetskog rata postao član tima i za Juventus je igrao od 1946. do 1961. godine. Za to vrmee je odigrao 443 meča i postigao 178 golova kao jedan od najboljih napadača Italije tog vremena. 

Bio je redovni reprezentativac Italije, a pet puta je osvajao "Skudeto". Ali tek posle igračke karijere napravio je najveće uspehe. Postao je predsednik kluba 1971. godine i sa njim na čelu Juventus je postao evropski velikan. 

Osvojio je 16 titula sa "starom damom" kao predsednik, a Juventusu je doneo i evropske trofeje. Kao predsednik doneo je Juventusu jednu titulu šampiona Evrope, jedan Kup pobednika kupova i dva Kupa UEFA. 

Karijeru je završio kao najbolji strelac u istoriji Juventusa i do sada ga je prestigao samo legendarni Alesandro Del Pjero. 

Tagovi