ZAPANJUJUĆE

ŠAMPION EVROPE, A NA DVA TURNIRA IMAJU 2 POBEDE: Portugal ima isti učinak kao Slovačka, ali i pehar!

Autor Milutin Vujičić

Neverovatan statistički podatak o reprezentaciji Portugala i njihova poslednja dva nastupa na Evropskom prvenstvu. Imaju pobeda kao Slovačka...

Fudbalska reprezentacija Portugala došla je na Evropsko prvenstvo kao branilac trofeja iz 2016, ali se kući vraća već posle prve nokaut runde.

Evidentno je da nešto ne funkcioniše u selekciji Fernanda Santoša, kad je i Kristijano Ronaldo bacio kapitensku traku nezadovoljan posle poraza od Belgije, dok ni mlade zvezde poput Žoaa Feliksa nisu uspele da se uklope u sistem, pa zbog toga trpe velike kritike.

Međutim, kada se "zagrebe" ispod površine - vidi se da su Portugalci imali mnogo sreće na poslednja dva turnira jer su na njima ostvarili, verovali ili ne, samo DVE POBEDE u 90 minuta.

Kada su postali šampioni 2016. godine "provukli" su se kroz grupnu fazu kao trećeplasirani bez ijedne pobede, i to u grupi sa Mađarskom, Islandom i Austrijom, da bi potom Hrvatsku pobedili u produžecima (1:0), pa Poljsku na penale (6:4), a onda su u polufinalu ostvarili jedinu "čistu" pobedu u regularnih 90 minuta protiv Velsa (2:0).

Verovatno pamtite finale na "Sen Deniju" i pobedu nad Francuskom (1:0) golom neočekivanog heroja Edera, pa su zbog tog rezultata stigli kao jedni od favorita na "odbranu" titule.

Međutim, Portugal ni sada nije impresionirao, mada statistički gledano - imaju isti broj pobeda u 90 minuta kao na turniru kada su bili šampioni. Uspeli su da savladaju Mađarsku na otvaranju grupne faze (3:0), a potom su izgubili od Nemačke (2:4) i remizirali sa Francuskom (2:2).

Došla je grupna faza, ukupno 11 utakmica na EP za Portugal od 2016. godine, a tamo ovoga puta nisu dočekali produžetke ili penale - izgubili su 1:0 u regularnih 90 minuta.

Primera radi, toliko isto ima i reprezentacija Slovačke! Na prethodnom turniru su pobedili Rusiju i remizirali sa Engleskom, a na ovom su bili bolji od Poljske, međutim sada im to nije bilo dovoljno čak ni da prođu grupu.

Utisak je da je ovo selekcija koja ima mnogo veći potencijal, i to ne samo rezultatski...