BRZO REAGOVALI!

HRVATI SE OGLASILI ZBOG SKANDALA SA USTAŠKIM GRBOM: Neko će zbog ovoga da odgovara, greška sigurno NIJE namerna!

Autor Nebojša Marković

Hrvatska zastava koja se nalazila na dresu reprezentacije imala je pogrešnu i ozloglašenu "šahovnicu", što je izazvalo pravu buru u tamošnjoj javnosti.

Izvor: Profimedia

Pravi skandal potresa Hrvatsku! Tamošnja fudbalska reprezentacija igrala je mečeve na Evropskom prvenstvu u dresovima na kojem je stajao pogrešan i danas ozloglašeni grb Hrvatske.

Naime, Hrvati su dan posle ispadanja sa Eura od selekcije Španije otkrili da je na grbu Hrvatske koji se nalazio na dresu prvo polje njihove "šahovnice" bilo bele, a ne crvene boje, zbog čega su se obratili i iz tamošnjeg fudbalskog saveza.

"Vatreni" su na sva četiri meča na Evropskom prvenstvu nastupala sa pogrešnim grbom. Mediji su to isprva opisali kao "gaf" i propust ekonoma, a odavno je poznato da se grb Hrvatske sa prvim belim poljem umesto crvenog povezuje sa ustaškim režimom za vreme Nezavisne države Hrvatske.

Prvo polje bele boje na njihovom grbu već decenijama je predmet brojnih kontroverzi, a sada su se o svemu oglasili iz Hrvatskog fudbalskog saveza. Tomislav Pacak, čovek zadužen za odnose sa javnošću HNS-a, objasnio je o čemu se radilo.

"Svu štampu za sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi jedna štamparija, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena! Hrvatski fudbalski savez tražiće odgovornost od te štamparije i interno sprovesti disciplinski postupak za odgovorne za ovaj nenameran propust, zbog kojeg se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima", rekao je Pacak za tamošnje "Sportske novosti".

Izvor: Profimedia

On je napomenuo da ovo nije bilo namerno urađeno.

"HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta", rekao je Pacak ispred HNS-a.

Inače, ispadanje Hrvatske sa EURO 2020 obeležila je i žestoka svađa igrača usred meča, kao i oštra poruka Miroslava Ćira Blaževića u kojoj je istakao da bi jednog reprezentativca naterao da se vakciniše.