ZA ISTORIJU!

ŽENA TRENER USKORO U SUPERLIGI? Ona je prva dama u Srbiji sa PRO licencom, polagala uz Žigića, Ilića i Pantelića!

Autor Nebojša Marković

Lidija Stojkanović je fudbalski trener i upravo je ispisala istoriju srpskog fudbala!

Izvor: MN Press

Hoćemo li možda u narednom periodu na klupi nekog superligaša videti i prvu damu?

Lidija Stojkanović postala je prva žena trener sa UEFA PRO licencom u Srbiji!

Ona je trenutno selektorka ženske omladinske selekcije Srbije, za fudbalerke do 19 godine, a kako kaže, u njenoj grupi polaznika kursa bilo je velikih imena srpskog fudbala.

"Bila sam u osmoj generaciji trenera koji pohađaju UEFA PRO kurs u okviru Fudbalskog saveza Srbije. U grupi su bila mnoga fudbalska imena poznata široj javnosti poput Nikole Žigića, Saše Ilića, Danka Lazovića, Nenada Kovačevića, Aleksandra Lukovića, Marka Pantelića….To su imena koja su ostvarila reprezentativne karijere i poseduju ogromno iskustvo kao igrači, radili su sa vrhunskim trenerima i bilo je veliko zadovoljstvo 'deliti klupu' sa njima", ističe Lidija Stojkanović.

Ona je tako postala prva dama u Srbiji sa najvišim stepenom trenerske diplome, pa sada ima uslov da radi na najvišem nivou i van zemlje, a ko zna, možda jednog dana postane prva dama na mestu trenera nekog superligaškog kluba...

"U Evropi je prisutan veliki broj ženskih trenera sa PRO licencom. Nadam se da će se vremenom pogledi i kod nas promeniti. Želim da naglasim da je u Srbiji sve više mladih i perspektivnih devojaka koje žele da se bave trenerskim poslom, zato se nadam da će moj primer biti podstrek i motiv više koleginicama da veruju u sebe i svoj rad. Da se usavršavaju i edukuju, jer samo znanjem i konstantnim usavršavanjem možemo da napredujemo."

Lidija Stojkanović je imala i zavidnu igračku karijeru. Počela je da igra 1994. godine u ŽFK Maksim iz Bajine Bašte, nosila je dresove Novog Beograda, Olimpika iz Novog Sada i Napretka iz Kruševca.

Usledio je odlazak na Island, gde je provela narednih šest godina. U dresu reprezentacije tadašnje Jugoslavije je debitovala 1997. godine, a oprostila se pobedom u dresu Srbije nad Slovenijom 2011. godine.

Tagovi

fss