OTKRIO SVE

FUDBALER DALTONISTA JE JUNAK EURO 2020: Ne razlikuje 2 boje, ali trese mreže - Nekad je teško znati ko je moj saigrač!

Autor Nebojša Marković

Mnogi nisu znali da je reprezentativac Danske Tomas Dilejni zapravo daltonista, ali posle jedne nedavne utakmice, javno je otkrio kakve probleme nekada ima zbog toga.

Fudbalska reprezentacija Danske uživa ovog leta na Evropskom prvenstvu, pošto su uspeli da se uprkos svim problemima domognu polufinala turnira.

Oni su takmičenje počeli s dva poraza, uzdrmalo ih je oživljavanje saigrača Kristijana Eriksena na terenu, a jedan od junaka Danske u ovih mesec dana bio je igrač koji je - daltonista.

Tomas Dilejni je ovog leta jedan od najboljih igrača Danske, bio je strelac u pobedi 2:1 protiv Češke u četvrtfinalu, ali on nije time postao samo junak nacije.

On je postoa junak svih 350.000.000 ljudi širom sveta koji su daltonisti. Dilejni, vezista Borusije Dortmund, neposredno pre početka turnira otkrio je da ima problema sa razlikovanjem boja.

On je tako postao prvi elitni fudbaler koji je izašao u javnost sa takvim problemom, pošto uglavnom svi taj nedostatak žele da sakriju. Sve se desilo posle prijateljskog meča Danske i Meksika, u kojem su Danci igrali u crvenim, a Meksikanci u zelenim dresovima. Upravo su to dve boje koje Dilejni ne uspeva da razlikuje.

"Moje ime je Tomas. Daltonista sam i to se dešava. Pre neki dan na terenu je bilo teško razaznati ko je moj saigrač, a ko protivnik", rekao je Dilejni kada se iznenada uključio u program danske televizije "DR P3", ne bi li podržao jednog navijača koji je imao isti problem.

Upitan za koji tim igrate, on je odgovorio "Za Dansku", time potvrdivši svoj identitet.

"To je teško opisati. To je kao da vidite različite nijanse iste boje. Uglavnom bar igramo sa različitim bojama šortseva, ali ovoga puta smo i jedni i drugi nosili bele, što je sve još više zakomplikovalo", objašnjavao je Dilejni svoj problem sa meča protiv Meksika.

"Morao sam da gledam u lica igrača, ali sam to morao da radim jako brzo da ne bih izgubio loptu. Kada su igrači blizu, lako ih je razaznati, ali kada se igra u velikoj brzini i daleko su, onda je teže", otkrio je posle Dilejni za "DPA".

Danska na Evropskom prvenstvu u polufinalu igra protiv Engleske 7. jula, a na tom meču neće imati sličnih problema...

Tagovi