Kontroverzan!

''SRBI NIKADA NEĆE IGRATI KOD MENE!'' Hrvatska opet priča o njegovom klubu - Crnci će moći, ali samo ako su katolici!

Autor Dušan Ninković

U najviši rang hrvatskog fudbala vraća se tim čije ime asocira na rat, a koji je godinama predvodio čovek poznat po kontroverznim porukama i potezima.

Izvor: Youtube/Volim Hrvatsku/printscreen

Počela su fudbalska prvenstva na Balkanu, a u Hrvatskoj smo već u prvom kolu videli veliko iznenađenje. Dinamo je kiksnuo, što najavljuje uzbudljiv šampionat, ali mnogo pogleda biće uprto i u tim koji se nakon nekoliko godina odsustva vraća u elitni rang.

"Hrvatski dragovoljac" (dobrovoljac) je klub nastao još 1975. godine, ali se pod ovim imenom takmiči od 1991. godine. Zvaio se ranije Trnsko 75, pa Novi Zagreb, ali je preimenovan u trenutno ime u čast nekoliko članova koji su poginuli u ratu, a kao centralna figura u klupskoj istoriji pojavljuje se Stjepan ''Rođo'' Spajić (1952-2004).

Spajki, kako je glasio drugi nadimak po kom je bio poznat, bio je vlasnik lanca mesara ''Rođo''. Davne 1989. godine bio je jedan od osnivača HDZ-a, a pet godina kasnije došao je na čelo kluba koji se tokom građanskog rata na prostoru Jugoslavije uopšte nije takmičio.

Tokom deset godina na čelu Hrvatskog dragovoljca Spajić je imao niz incidenata, od kojih je najpoznatiji onaj kada je poručio da za zagrebački tim koji vodi nikada neće moći da igraju Srbi.

''Mi ćemo zauvek ostati etnički čist klub. Dok sam ja predsednik, Srbi nikada neće igrati. Pored Srba, neće igrati ni pederi, a crnci mogu samo ako su katolici. Pošto ne smemo da igramo u crnim dresovima, bilo bi dobro da imamo crnce  u timu i da im samo bojom nacrtamo brojeve na leđima'', pričao je svojevremeno ''Rođo''.

Između ostalog, on je 1997. došao na utakmicu Partizan - Kroacija u Beograd, a tvrdio je da je stigao sopstvenim kolima sa hrvatskim tablicama. "Kako sam se osećao kada su nam vikali 'Ustaše?' Odlično, ceo stadion je navijao za nas", često je citirana njegova izjava o toj utakmici u Humskoj.

U toku tog dvomeča "uhvatila" ga je i kamera, pa je odgovorio fašističkim prenosom u lajv prenosu, dok ga je komentator HRT-a nazvao "junakom koji je uspeo da dođe u Beograd".

Stjepan Spajić je bio izuzetno kontroverzan, pre svega zbog svojih kontakata sa Franjom Tuđmanom, a zatim i zbog zapaljivih izjava koje je davao.

Kao predsednik Hrvatskog dragovoljca isticao je da su "dragovoljci ubijali za Hrvatsku"!

''Dragovoljci su ubijali i ubijaće, ako bude potrebno, za Hrvatsku. Ako si dragovoljac, koga si ti ubio, Vidoševiću?'', upitao je svojevremeno Nadana Vidoševića, bivšeg predsednikma splitskog Hajduka i još jednog političara bliskog sportu.

Nakon njegove smrti (2004. godine) Hrvatski dragovoljac je počeo da posustaje. Svojevremeno treći najjači klub u zemlji izgubio je značajan deo finansija, a politički uticaj koji je nekadašnji predsednik donosio slabio je još dok je on bio na čelu kluba. Od tada, klub je imao mnogo problema.

Ispali su iz elitnog ranga još pred sezone 2002/03, a vraćali su se samo povremeno, u dve sezone (2010/11 i 2013/14). Sada će nakon sedam godina, na stadionu koji nosi ime Stjepana Spajića, ''Crni ratnici'' ponovo igrati prvu ligu hrvatskog fudbala.