Srećno!

SRBIJA IMA I FUDBALERE U TOKIJU! Reprezentacija ne igra, ali su oni tamo - Stefan i Marko se bore za olimpijsko zlato!

Autor Dušan Ninković

Naše reprezentacije nema, ali možemo da navijamo za ovu dvojicu momaka!

Izvor: Profimedia/KMSP/Jean-Marie Hervio

Fudbalska reprezentacija Srbije propušta treće Olimpijske igre u nizu, pošto nas od Pekinga nema na najvećoj smotri svetskog sporta. Igrači iz te generacije sada su na zalasku karijere, a ljubitelji fudbala u našoj zemlji bi mogli da pronađu utehu dok gledaju mečeve iz Japana.

Ovog leta u Tokiju igraće i dvojica fudbalera koji su srpskog porekla i to u pomalo neobičnim dresovima - jedan za Francusku, a drugi za Novi Zeland! Oni su Stefan Bajić (19) i Marko Stamenić (19).

Navikli smo da deca srpskih iseljenika nose dresove skandinavskih zemalja, država u centralnoj Evropi, čak i Australije ili SAD i Kanade, ali Stefan predstavlja golmansku budućnost Francuza, a Marko važi za jednog od najtalentovanijih veznih igrača Azije i Okeanije.

STEFAN BAJIĆ

Evropska fudbalska javnost već ga je upoznala pošto je debitovao za seniorski tim Sent Etjena. Još je mlad i od njega se tek očekuju prave stvari, a golman reprezentacije Francuske mogao bi da bude i na narednim Olimpijskim igrama, 2024. godine u Parizu.

Bajić je rođen u Sent Etjenu 23. decembra 2001. godine, visok je 191 centimetar i redovan je čuvar mreže reprezentacije do 19 godina. Pored debitantskog nastupa za prvi tim, on već tri godine brani za rezervni sastav Sent Etjena. Ipak, na Olimpijskim igrama u Tokiju očekuje se da bude rezervni golman Francuza.

Roditelji su mu srpski iseljenici koji su se nastanili u Francuskoj, a Stefan je od šeste godine član Sent Etjena.

Izvor: Profimedia

MARKO STAMENIĆ

Iako jedan od najmlađih u timu, Marko Stamenić će u Tokiju nositi broj deset na leđima. Talentovani vezni fudbaler davno je prerastao fudbal na Novom Zelandu, pa ga je karijera već dovela u Evropu i to na njen sever. On je član Kopenhagena i već je debitovao za prvi tim danskog kluba.

Stigao je prvo na probu, nakon odličnih igara u timu Velingtona, a pandemija korona virusa prekinula ga je u treninzima. Ipak, Kopenhagen nije odustao i uspeo je u svojoj nameri da ga dovede. Glavno razlog njihovog interesovanja bile su impresivne partije Stamenića na svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina 2019.

Stamenić je visok 188 centimetara, rođen 19. februara 2002. godine i najbolje se snalazi na poziciji centralnog veznog. Rođen je u Velingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda.

Izvor: Profimedia/KMSP/Jean-Marie Hervio

Reprezentacije!

Reprezentacija Francuske smeštena je u A grupu gde su još Meksiko, domaćin Japan i Južna Afrika. Očekuje se da Francuzi, predvođeni Floran Tovanom i Andre-Pjer Žinjakom stigne do završnice turnira. Francuska će prvi put nakon Atlante 1996. godine igrati fudbal na Olimpijskim igrama, pasu očekivanja ogromna od tima koji putuje u Tokio.

Novi Zeland ima na papiru lakšu grupu i zbog toga bismo i njih mogli da vidimo u nokaut fazi. Pored ostrvske zemlje iz Okeanije, tu će igrati Rumunija, Južna Koreja i Honduras, što nije rivali od kojih treba strahovati. Dobra vest za Novozelanđane je što će u timu biti Vinston Rid i Kris Vud, dvojica njihovih najboljih igrača sa višegodišnjim iskustvom iz Engleske.