MONDO INTERVJU

PARTIZAN JE VIŠA KLASA, MI SMO BEZ NAJBOLJIH IGRAČA: Za MONDO iz Slovačke o Dunajskoj Stredi - Orban je mnogo uložio!

Autor Nebojša Marković

Šta Partizan može da očekuje od Dunajske Strede u četvrtak uveče? MONDO se raspitao na pravom mestu - u Slovačkoj.

Izvor: MN Press/Profimedia

Vreme je da Partizan debituje na evropskoj sceni u novoj sezoni. U Humskoj je veliko očekivanje - meč protiv Dunajske Strede biće prvi posle gotovo godinu i po dana na kojem će na svom terenu igrati pred svojim navijačima.

Ali šta Partizan u četvrtak (21.00) može da očekuje od slovačkog kluba Dunajska Streda? MONDO se raspitao na pravom mestu.

Partizan u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu ima nezgodnog rivala - drugi najbolji tim Slovačke, koji prethodnih godina ulaže sve više novca ne bi li napokon postao šampion.

Za MONDO je o rivalu beogradskih crno-belih govorio Lukas Vrablik, slovački novinar koji ovdašnjim ljubiteljima fudbala približava Dunajsku Stredu.

"Dunajska Streda je klub koji pokušava da uhvati Slovan iz Bratislave u domaćem prvenstvu tokom poslednje tri sezone, ali nisu uspevali da osvoje titulu do sada", počeo je Vrablik za MONDO.

"To je za njih bio problem, jer su uložili mnogo novca u tim i infrastrukturu. Napravljena je nova akademija, renoviran stadion i kada se radi o slovačkom fudbalu, oni su jedan od klubova koji mnogo ulaže, ali ne uspeva da još osvoji trofej. Oni su pomalo u senci Slovana iz Bratislave, koji dominira slovačkim fudbalom poslednjih godina."

Dunajska Streda je domaće prvenstvo završila sa šest bodova manje od šampiona Slovana, a na evropskoj sceni nisu uspeli da naprave veći uspeh od trijumfa u prve dve kvalifikacione runde za Ligu Evrope. Štaviše, na kraju evropskog puta doživeli su ozbiljan debakl.

"Prošla sezona je pokazala da su uspeli da prođu islandski FH i češki Jablonec, ali su prošli jako loše protiv LASK-a, izgubili su 7:0. Mogu da budu opasni, ali mislim da bi Partizan trebalo da bude viša klasa u ovom dvomeču. Mislim da su u Dunajskoj Stredi pre autsajderi, posebno sada kada im prva zvezda Erik Ramirez odlazi iz kluba i postaje igrač Dinamo Kijeva. On neće igrati protiv Partizana, tako da će im nedostajati najbolji igrač iz prošle sezone", objašnjava Vrablik za MONDO.

Erik Ramirez je prošle sezone sa 16 golova bio drugi najbolji strelac prvenstva Slovačke, ali Dunajska Streda će biti bez još jednog ključnog igrača.

"Nemaju veliku zvezdu i Ramirez je najviše toga mogao da uradi u napadu. U isto vreme, Žolt Kalmar je dobar plejmejker i igra za reprezentaciju Mađarske, ali on je povređen i neće igrati do novembra. To je još jedan važan gubitak za njih, jedno vreme je bio možda i najbolji igrač slovačke lige."

Stanojević je na konferenciji za medije pred meč sa Slovacima najavio da će oni nastupiti u formaciji 3-5-2, što znači da će morati da na drugačiji način koriste svoju najveću snagu - krila.

"Oni sada više menjaju sistem. Igrali su 4-2-3-1 i 4-3-3, sad igraju i 3-5-2 i uglavnom su fokusirani na timsku igru. Dunajska Streda ima dobra krila, Hrvat Marko Divković je dosta kvalitetan, može da igra i u špicu i ekipa je više fokusirana na kontra-napade. Tako su izbacili Jablonec prošle godine, koji je objektivno bio bolji tim. Nisam siguran da mogu da ponove igre kao prošle godine i ova ekipa deluje malo slabije nego tada."

Izvor: Profimedia

Dunajska Streda je klub koji je blisko povezan sa Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, koji je vrlo aktivan u finansiranju klubova koji u okolini Mađarske igraju u mestima gde je lokalno stanovništvo mađarskog sentimenta. Stoga, Dunajska Streda ima dosta sličnosti sa srpskim TSC-om.

"To je kontroverzna tema ovde, jer mađarska vlada daje dosta novca za ovaj klub. Ali Dunajska Streda je jedan od profesionalnijih klubova u Slovačkoj. Imamo neke klubove u prvih pet timova u ligi koji nemaju dovoljno uređene stadione, pa je Dunajska Streda pozitivan primer. Postoji velika mađarska zajednica u tom delu Slovačke i Dunajska Streda je najveći klub sa juga zemlje, gde ima najviše Mađara. Zato je njihova konekcija sa Mađarskom vrlo snažna i čak i neke mađarske novine redovno izveštavaju o rezultatima Dunajske Strede. Ali navijačka kultura u Slovačkoj nije na visokom nivou, pa onda i to nije neka velika tema u našem društvu. Možda ima onih u Slovačkoj koji ne vole što premijer Mađarske obezbeđuje novac nekom slovačkom klubu, ali razumljivo je i što je došlo do toga. Jer, gradić Dunajska Streda je mesto gde većina ljudi govori mađarskim jezikom", zaključio je Vrablik za MONDO.