UTISCI IZ HUMSKE

PARTIZANU JE MALO EVROPSKIH 1:0 I TO DOSTA GOVORI: Ovakav fudbal je falio Humskoj, u revanšu da se naplati hrabrost!

Autor Nebojša Marković

Više od godinu dana na stadionu u Humskoj nije bilo navijača i odličan fudbal crno-belih im je očigledno nedostajao, a Partizan će i pored minimalne pobede nad Dunajskom Stredom imati dosta razloga za samopouzdanje pred gostovanje u Slovačkoj.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/MN Press

Fudbaleri Partizana počeli su pobedom kvalifikacije za Konferencijsku ligu protiv Dunajske Strede i tako sebe stavili u dobar položaj pred revanš u Slovačkoj narednog četvrtka.

Zvuči dobro, zaista, ali glavni utisak posle 90 minuta fudbala u Humskoj - po prvi put pred navijačima posle 13 meseci - morao je da bude rezultat. Dobro je ovih 1:0, ali...

Ekipa Aleksandra Stanojevića potpuno je razbila ekipu slovačkog vicešampiona tokom većeg dela susreta, ređala šanse, igrala agresivno i atraktivno, bez grča da bi primljen gol mogao da se posebno računa kao gol u gostima.

I posle svega, rezultat 1:0 ne daje pravu sliku svega viđenog u Humskoj, svih šansi koje je Partizan imao. Ali sjajan je znak za Stanojevićevu ekipu ako je minimalna pobeda nedovoljno dobra na prvom evropskom meču u novoj sezoni.

"Možemo biti zadovoljni, pobedili smo i to je vrlo važno za nas. Sa druge strane mi je žao što nismo iskoristili šanse. Ne pamtim kad smo imali ovoliko stopostotnih šansi na evropskoj utakmici. Zaslužili smo i više od 1:0, ali sigurno da mi je veće samopouzdanje pred drugu utakmicu. Čestitam svojim igračima, bili su izvanredni, samo nam je u završnici falio taj završni pas", rekao je Stanojević u obraćanju posle meča.

AGRESIVNO OD PRVOG MINUTA UZ HUK SA TRIBINA

Izvor: MN Press

Uželeli su se igrači Partizana podrške svojih navijača i videlo se to na startu meča. Pesma sa tribina dala im je zamajac da se od prve sekunde "stušte" ka golu Slovaka. Već posle tri i po minuta fudbala, Partizan je imao tri vrlo opasna šuta ka golu Martina Jedličke.

Danilo Pantić, Rikardo i Igor Vujačić su imali svoje prilike i već tada je bilo jasno šta se sprema Dunajskoj Stredi.

Iako lopta nije tek tako lako htela u gol, meč je podsetio na onaj sa Proleterom - moćan start, ulazak u prilike od prvog minuta i jasno stavljanje do znanja protivniku da će oni morati da se prilagode "parnom valjku" da ne bi bili pregaženi, pre nego da će im pedalj terena biti prepušten.

"PALJBA" PO GOLU SLOVAKA, ALI NEĆE PA NEĆE

Stanojević je posle meča da je njegovom timu nedostajala mirnoća u samim završnicama akcija da bi stigli do makar tog drugog pogotka. Pogled na statistiku posle meča bio je jasan - 15 šuteva Partizana, od čega čak sedam u okvir gola rivala.

A osim te "paljbe" po golu Jedličke, bilo je još nebrojeno poluprilika koje su ostale bez završnog udarca. Sa tribina se tada već mogli čuti tradicionalno "pa nek neko šutne". Par puta je Rikardo imao takve momente, doduše u ne tako izglednim situacijama, dok je i mladi Nemanja Jović u svojoj igri imao sve osim tog završnog poteza. Jedan potez viška je bio tema i na Stanojevićevoj konferenciji.

Na kraju se ispostavilo da je pogodak Lazara Markovića bio jedini, iako nije stigao iz neke od idealnih pozicija koje su crno-beli imali na ovom susretu. Bila je to majstorija kao na treningu, bez previše pompe - "samo" potez u stranu i sjajna preciznost da se pogodi u dalji ugao gola. Naizgled tako jednostavno...

DOBRA OSNOVA IZ ODBRANE I SREDINE

Izvor: MN Press

Logično je da se posle meča najviše priča o šansama Partizana koje je teško bilo i popisati, ali za sve to je Stanojević postavio dobru osnovu u odbrani i veznom redu. Toliko da je Vladimir Stojković u prvom poluvremenu samo jednom morao da bude iole koncentrisaniji na dešavanja ispred njega.

Igor Vujačić je pokazao da postaje komandant odbrane Partizana, njegov partner Siniša Saničanin se korak po korak uklapa u novu sredinu, dok su bekovi Slobodan Urošević i Aleksandar Miljković bili vrlo pouzdani u oba pravca igre. Osim jednog pogrešnog dugog dodavanja Uroševića koje je bilo "presečeno", iz čega je Dunajska Streda stigla do polušanse, teško da im se šta moglo zameriti.

A onda su tu bili i "centralni trougao" - Saša Zdjelar i Miloš Jojić na sredini terena, iza isturenijeg Danila Pantića. Najbolji pokazatelj njihove discipline, odlične igre u posedu lopte i kvalitetnim usmeravanjima rivala ka težim pozicijama govori i što je Dunajska Streda taj deo terena morala da zaobilazi ne bi li makar pokušali da priprete crno-belima.

Na kraju, u poslednjih 25 minuta su Slovaci imali više lopte u nogama i prividne inicijative na polovini Partizana. To i ne čudi, imajući u vidu koliko je energije domaći tim utrošio agresivnom napadačkom igrom. Kao što je i Stanojević rekao posle meča, nakon ovakvog susreta, navijači crno-belih mogu da budu spokojni da će njegova ekipa i u Slovačkoj stvoriti neke od kvalitetnih šansi koje su se ređale u Beogradu.

Crno-belima u prvom meču "rafal šansi" nije bio dovoljan za ubedljiv trijumf, ali kako to obično biva u fudbalu, možda i tek poneka prilika u Slovačkoj bude dovoljna za isti rezultat. Negde ti lopta odnese, a negde vrati.

Partizanu bi za hrabrost sve to moglo da se vrati narednog četvrtka...