Stojke o svemu!

PARTIZANU SAM DAO 2 SINA I ĆERKU - MALO LI JE!? Stojkovićeve suze za kraj - Stanoje je BROJ 1, razmislio sam o svemu!

Autori Mladen Šolak Nebojša Marković

Vladimir Stojković se oprostio od Partizana i osvrnuo se na sve što je doživeo u Humskoj. "Samo sam tražio da me poštuju pošto sam se časno i pošteno borio sedam i po godina za ovaj klub. To poštovanje sam osetio i prešlo je do 'legende', ali to nisam tražio".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vladimir Stojković je u suzama napustio Partizan.

Dugogodišnji golman i kapiten crno-belih prijhvatio je ponudu da se preseli u Saudijsku Arabiju, gde će raditi sa svojim bivšim trenerom iz Humske, Vukom Rašovićem.

U razgovoru sa novinarima tokom koktela u SC "Teleoptik", Stojković (37) rekao je da se raduje saradnji sa šefom struke koga odlično zna.

Bilo je u "Zemunelu" suza, osmeha i jakih emocija, a onda je golman crno-belih razgovarao sa novinarima o svemu.

Za početak, pogledajte kako su ga emocije savladale tokom oproštaja - iako se trudio da ne zaplače.

"Imam poštovanje prema njemu i drago mi je da ću s njim sarađivati, da ću voditi bitku kao što smo ovde vodili. Sigurno da Vuku Rašoviću dugujem veliko hvala, sarađivali smo u Partizanu, bili smo tu sedam i po meseci, pa smo zajedno otišli na polusezoni i bili smo prvi sa šest bodova razlike. Što se tiče Saudijske Arabije, bio sam u inostranstvu u puno klubova i svugde se čovek navikne. Odlazim u ligu koja dovodi ozbiljna pojačanja. Odlazim daleko, ali profesionalac sam i siguran sam da će mi biti dobro tamo", rekao je on.

PLANIRA DA IGRA I U ČETRDESETIM

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Stojković je rekao da njegovim najbližima nije bilo lako prethodnih godina. Supruga je na momente veoma stresno podnosila napet život.

"I supruzi i meni je bio ako stresan period ovde u Srbiji, znamo šta je fudbal kod nas, tako da je moja žena te momente preživljavala sa mnom. Kad sam ja plakao, plakala je i ona"

Još koliko će igrati?

"Imam želju da igram još 3-4 godine. Saudijska liga je jaka, igra se bolji fudbal nego kod nas, znate i kakvi igrači tamo odlaze. Posle svega se osećam kao da ne odlazim, biću tu kao navijač, uvek ću pratiti sve moguće utakmice kao što sam pratio i kad sam bio u Notingemu ili Izraelu", rekao je Stojković.

Dojučerašnjem golmanu i lideru crno-belih drago je što baš i ovom trenutku odlazi, kada je ekipa prva na tabeli, igra dobro...

Koga vidi kao svog naslednika? I Nemanju Stevanovića i Aleksandra Popovića!

"Drago mi je da napuštam ekipu u dobrom momentu, da je klubu krenulo i da su svi srećni i zadovoljni kako igramo. Nezahvalno je reći koga vidim kao naslednika, siguran sam da će šef to uraditi na najbolji način. Respekt i za Necu i za Popa, prošli smo i lepe i stresne momente i obojica su spremni za Partizan.

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Koji mu je bio omiljeni trenutak u ovom mandatu u Partizanu? Od 2017. bilo je i uspona i padova.

"Imali smo dva nastupa u Ligi Evrope, što je za sadašnju situaciju bilo stvarno teško. Vidite i sad kakve ekipe nam dolaze u Konferencijskoj ligi, možda i jače od nekih koje su nam dolazile u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Bilo je momenata za pamćenje, bilo je i onih tužnih, ali to sve vuče jedno drugo. Svaki dan u Partizanu je dan za sebe i to je kao da pitate da li volim više jednog ili drugog sina".

Šta će mu najviše nedostajati? Atmosfera u "Zemunelu"!

"Nedostajaće mi porodični ambijent, ovo nema nigde u Evropi, uvek se ostajalo po tri-četiri sata posle treninga. Kad se ide na pripreme po 17 ili 20 dana, pa kukamo da je mnogo, a mi kad dođemo na Teleoptik odradimo trening, pa ostanemo posle toga do sedam uveče i vidimo porodice na dva-tri sata. I opet se vratiš, pa te izađe na isto. Siguran sam da ovakve atmosfere nema nigde u Evropi".

ŠTA SAM DAO PARTIZANU? 2 SINA I ĆERKU!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Još jedan Stojković u Humskoj?

Da li bi voleo da njegov bratanac Vladimir Stojković stane pred gol crno-belih?

"Bratanac je tu, bilo je nekih priča, ali ne mešam se u to. Neka tako i ostane".

Stojković u sredu puni 38 godina i poručuje da se odlično oseća.

"Odradio sam cele pripreme, fizički sam super. Motivacija je tu, neka nova energija je tu i siguran sam da će to da potraje. Želje za rođendan su uvek titula, familija i zdravlje dece... Partizan može da osvoji titulu bez mene, sad je momenat da se ubaci nova energija. Videlo se već na pripremama da to podseća na ono staro. Momci su sjajni, vezao sam se za njih. Siguran sam da titula mora doći. Stablo kad raste, ono se širi i jača i falinke koje smo imali su u međuvremenu izbacivane. Grupa je sad svesna da je svaki dan u Partizanu borba za život i smrt. Svi su koncentrisani na uspeh i napravila se prava energija šta mora da se vrati u Humsku".

Kada se osvrne za sobom, Stojković ponosno poručuje...

"Najbitnije mi je da kažem od 2010. do 2021. šta sam dao Partizanu? Dao sam dva sina i jednu ćerku. Svi su partizanovci, tako da je dosta od mene, zar ne? Živeo sam svaki dan za Partizan i svaki je bio stresan i kad je bilo dobro. Pita me nekad žena 'Može li jedan dan da se ne razmišlja o Partizanu?'. Takav je bio moj život prethodne četiri godine".

STANOJE MOJ NAJBOLJI TRENER U KARIJERI

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Stojković je zahvalio svima u klubu i poručio da mu je Aleksandar Stanojević najbolji trener u karijeri, uz podrazumevanje da je Radomir Antić tu van konkurencije.

"Za Saleta mogu da kažem da je moj najbolji trener u karijeri. Naravno, izuzećemo Radomira Antića koji je nekako tata svima i njega nisam stavio tu jer bilo bi smešno da njega poredimo sa bilo kim u Srbiji. Razmišljao sam o svakoj rečenici Saleta Stanojevića iz poslednjih godinu dana i nisam ništa promenio mišljenje o njemu. Ima mnogo dobrih trenera protiv kojih sam radio, poput Đuke, poput Muslina, zbog kojeg me i dalje srce boli što nismo zajedno otišli na Mundijal. Kad bih mogao tako da poređam, Sale Stanojević mi je broj jedan, jer ga pratim od 2010. do danas i svaki stav njegov iznesen sam merio i došao do zaključka da je posvećen fudbalu i Partizanu 24 sata".

Kako mu je kad odlazi iz kluba kao legenda Partizana?

"Nikad nisam tražio da me oslovljavaju sa "legenda". Samo sam tražio da me poštuju pošto sam se časno i pošteno borio sedam i po godina za ovaj klub. To poštovanje sam osetio i prešlo je do "legende", ali to nisam tražio. Zna se ko su legende - Sale Ilić, Moca, i tako dalje...".

Često je javno istupio i branio Partizan u medijima.

"Bez vaspitanja ne bi moglo da na taj način branim klub. Kad se za nešto boriš... Nisam to nikad mogao da propustim. Možda me je to u nekom trenutku 'koštalo', ali nisam imao drugi razlog što sam to radio. To sam radio da zaštitim ove momke koji se sa mnom bore i ceo klub, koji stoji iza nas. Takav sam i takav ću i ostati".

IGRALI BISMO OPET LIGU ŠAMPIONA

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Želi oproštaj na JNA

Da li se Stojković vidi u ulozi funkcionera crno-belih?

"Sigurno da se vidim, ali videćemo koliko će trajati karijera. Spremam se za sve moguće opcije. Voleo bih da kad se budem opraštao odigram tu poslednju utakmicu u Partizanovom dresu na stadionu "JNA". I jednu utakmicu u mojoj rodnoj Loznici".

Stojković samo za jednim žali - što se nije malo ranije vratio u Partizan.

Smatra da bi tog leta sve bilo drugačije da je branio protiv Olimpijakosa, u dvomeču u kojem su crno-beli izgubili od prvaka Grčke.

"Ostaće mi jedan veliki žal što nisam došao pred Olimpijakos. To će me kopkati za ceo život, jer kad sam došao na taj meč protiv Olimpijakosa, bio sam na zapadu u loži i ponovo sam osetio tu energiju s kojom mogu da pomognem Partizanu. Sačekalo se par nedelja, ali siguran sam da bismo igrali još jednu Ligu šampiona da sam umesto pred Videoton došao pred Olimpijakos".

Stojković je u emotivnom razgovoru bio upitan i koliko puta je zaplakao u životu?

"Pa kad su mi umrli roditelji, tu sam se borio nesvesno, jer sam učen da ne hulim na božju odluku. Bog zna da ćeš to prevazići i pobediti, ne bi ti to dao da ne možeš da pobediš. Imao sam i sada sav taj stres na kraju, osetio sam poštovanje ljudi iz kluba i trenera i saigrača, što mi je najbitnije".

Podsetio je i da su ga vesti o smrti najbližih sačekale dok je igrao utakmice za reprezentaciju i za crno-bele.

"Reprezentacija je nešto što ne mogu da odvojim od onoga kako je kad branim za Partizan. Braniš sa emocijom, nije isto kad braniš za reprezentaciju i Partizan ili neki strani klub. Potrošnja je emotivno velika i nekad ti treba period da se odmoriš. Znate već, majku sam izgubio na utakmici Partizana, a oca na utakmici Srbije, oba puta na poluvremenu dok sam bio na golu. Nikad nisam bio neko ko teži da upiše uvek neki nastup više za reprezentaciju. Bukvalno sam čak i bio za to da odmaram što više manje važnih utakmica, kako bih bio spremniji za bitnije. Da sam jurio te utakmice, odavno bih imao više nastupa. I prva četiri zuba sam izgubio igrajući za mladu reprezentaciju, kad su mi na treningu ispala četiri cela zuba u ruku, pa sam sutradan branio protiv Portugala na Evropskom prvenstvu".

IVICA KRALJ? NEĆETE MI VEROVATI...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na rastanku je Stojkovića ispratila i klupska legenda i sadašnji koordinator u klubu, Ivica Kralj.

"Što se tiče Ivice Kralja, vi mi sad možda nećete verovati, ali ja sam živeo u 'Hotelu M' sa nekih 14-15 godina, kad je Ivica počeo da nosi onaj dres sa kratkim rukavom koji je bio malo duži. I to je za mene bilo... Ivica Kralj, Bufon i Peter Šmajhel. Ja i dalje ne znam to tako elegantno da bacim loptu rukom kao Ivica preko pola. Kad sam ga video, nisam znao gde se nalazim. On mi je bio jedan od idola kad sam bio klinac. Posle sam branio i derbi protiv njega. Bio je doživljaj braniti protiv Bate Mirkovića, Ivice Kralja, Niše Saveljića, Saše Ilića... Rekoh da li je moguće da igram protiv ovakvih veličina, toliko da mi je derbi otišao u drugi plan kad sam video protiv koga igram", dodao je Stojković na oproštaju od saigrača.