Fudbal

ZVEZDA IGRA ZA LIGU ŠAMPIONA I ZA MILIONE: Ako prođe Šerif zaradiće 11.000.000, a ako uđe u grupnu fazu...

Autor Mladen Šolak

Značajan novac je pred crveno-belima ako eliminišu prvaka Moldavije i nastave put ka najjačem takmičenju.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je na sjajan način, "petardom", eliminisala Kairat i ušla u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde je čeka Šerif.

U tom dvomeču, koji počinje u utorak, crveno-beli će igrati i za ulazak u plej-of i za veliki novčani ulog. Plasmanom u sledeću rundu kvalifikacija za najjače takmičenje, klub sa stadiona "Rajko Mitić" zaradio bi čak 11 miliona evra.

Dakle, to je iznos koji bi crveno-beli bili nagrađeni za eliminaciju Šerifa i za sve do tada urađeno, a ako bi potom preskočili i narednog rivala (koga će saznati na žrebu u ponedeljak) i ušli u Ligu šampiona, zaradili bi oko 20 miliona evra od UEFA nagrada.

Bonusi UEFA i za desetogodišnji učinak

UEFA isplaćuje bonuse i na osnovu desetogodišnjeg učinka u Evropi, pa timovi sa najslabijim koeficijentom dobijaju 132.000 evra, a onaj iznad nje dupll više i tako redom. Zvezdu tu izvesno čeka visok plasman, pa bi mogla da zaradi oko 2,6 miliona evra po tom osnovu.

Pored toga, crveno-beli bi dodatno pojačali i klupski i nacionalni koeficijent, koji je na istorijski visokom nivou posle prolaska svih naših predstavnika u Evropi ove nedelje.

Plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, Zvezda je zaradila oko četiri miliona evra od UEFA bonusa, dok bi za plasman u plej-of bila nagrađena sa pet miliona.

Ako u toj rundi bude eliminisana, Zvezda će ući direktno u grupu Lige Evrope, što se nagrađuje sa 3,6 miliona evra.

Pre svega toga, crveno-beli će u ponedeljak saznati ime potencijalnog rivala u plej-ofu. Protivnika će dobiti u ovoj grupi timova:

Salcburg
Dinamo Zagreb - Legija
Ferencvaroš - Slavija Prag
Olimpijakos - Ludogorec