SEĆATE LI SE SVIH?

SRBIJA JE BILA PRVAK EVROPE PRE 8 GODINA: Gde su i šta rade "zlatni orlići"? Jednog momka se SIGURNO ne sećate!

Autor Nebojša Marković

Ova ekipa je pokorila Stari kontinent tog 1. avgusta 2013. godine, na turniru u Litvaniji. Mnogo toga su "zlatni orlići" prošli od tada...

Izvor: MN Press/Profimedia

Kao da je bilo juče, a tome već ima ravno osam godina. Na današnji dan 2013. godine, omladinska reprezentacija Srbije postala je šampion Evrope.

Toliko je već vremena prošlo otkad je Srbija "tukla" Francusku 1:0 u finalu turnira u Litvaniji. Osam godina kasnije, gde su naši "zlatni orlići"?

Srbija je tada, slično kao i 2015. na Novom Zelandu na Svetskom prvenstvu, otišla bez prevelikih očekivanja, a ekipa Ljubinka Drulovića vratila se kući sa trofejom.

Pobede nad Turskom i Gruzijom i remi sa Francuzima u grupi doneli su plasman u polufinale, gde je posle penal serije bila izbačena selekcija Portugala. Na kraju ponovo pobeda Srbije i gol Lukovića u 57. minutu za evropsku titulu "orlića".

Gde su sada tih 18 momaka koji su Srbiju vinuli na krov Evrope? Podsetite se tih momaka:

Jedan od junaka Srbije na tom turniru bio je Predrag Rajković, golman koji je odbranama u penal seriji protiv Portugala nagovestio veliku karijeru. Tada je bio 17-godišnjak iz redova Jagodine, a danas je golman francuskog Remsa. Traži ga šampion Lil, zbog čega se pominje čak i tužba FIFA, a Rajković je u međuvremenu postao prvak sveta 2015. u omladinskom uzrastu i ima 20 nastupa u A selekciji Srbije.

Njegov kolega na ovom turniru bio je Stefan Čupić, tada čuvar mreže OFK Beograda, a danas golman Olimpijakosa iz Nikozije. Čupić je nedavno bio meta Partizana posle odlaska Vladimira Stojkovića iz kluba, a tokom karijere je nastupao za Bačku, Sarpsborg iz Norveške, Voždovac i Ararat iz Jermenije. Sada je na Kipru.

Jedan od ključnih igrača Srbije u Litvaniji 2013. bio je i Miloš Veljković. Tada fudbaler Totenhema priključio se našim mlađim kategorijama kao jedan od igrača koji je rastao u dijaspori. Danas je deo reprezentacije Srbije i fudbaler Verdera, a za bundesligaša je u tom takmičenju nastupio čak 129 puta u prethodnih pet godina. I on je bio deo "zlatnih orlića" na Novom Zelandu 2015. kada smo postali prvaci sveta, ali i A reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Izvor: MN Press

Među defanzivcima u Litvaniji je bio i Slobodan Urošević, tada igrač Rada, a danas levi bek Partizana. Urošević je standardan među crno-belima, u koji je stigao iz Napretka. Bio je i kapiten selekcije Superlige Srbije koja je zimus nastupala u Dominikanskoj Republici.

Preostala trojica članova odbrane na koje je Drulović računao tog leta bili su Nikola Antić, Petar Golubović i Aleksandar Filipović.

Antić je bio čak i član Crvene zvezde 2014. godine ali se nije dugo zadržao, a posle nastupa u Jagodini i Vojvodini, od 2019. je igrač beloruskog Šahtjora iz Soligorska. Golubović je iz OFK Beograda 2014. otišao u Romu, ali je bio pozajmljivan u niželigaše Novaru, Pistojeze i Pizu, a od 2018. je u Belgiji gde igra za Kortrajk. Što se tiče Filipovića, on je posle Jagodine i godinu dana u Voždovcu, od 2018. igrač BATE Borisova.

Sredinu terena Srbije tada su činili igrači koji danas imaju sjajne karijere, ali i oni koji su pomalo zaboravljeni.

Izvor: Profimedia

U ovu drugu kategoriju spadaju Milan Vojvodić i Marko Pavlovski.

Vojvodića verovatno i dalje pamte samo oni sa najpedantnijim pamćenjem. U to vreme bio igrač Spartaka, a posle Bačke, Silca iz Austrije i Sente, igrao je za Pobedu iz Prilepa i nemački Blaubojren.

U međuvremenu njegova karijera nije išla onako kako je bilo predviđano, pa je od 2019. je bio igrač Kozare iz Banatskog Velikog Sela, koja se danas takmiči u četvrtom rangu.

Izvor: Profimedia

Marko Pavlovski je imao drugačiji put - posle osvajanja zlata otišao je kao veliki talenat u Porto, gde je bio igrač u B timu, a posle toga je nosio dres Splita, Voždovca, Varzima i Dinama iz Minska, da bi danas bio igrač litvanskog Riterijaija. Vratio se u zemlju u kojoj je postao prvak Evrope.

Karijere Sergeja Milinković-Savića (Lacio), Nemanje Maksimovića (Hetafe) i Mijata Gaćinovića (Hofenhajm) su nam dobro poznate i radi se o redovnim članovima "A" selekcije, a manje se zna o "krivudavim" putevima Andrije Lukovića i Dejana Melega, igrača koji su prvo odlazili u Holandiju. Obojica su u jednom trenutku takođe nastupali za Crvenu zvezdu.

Luković je menjao mnogo klubova nakon odlaska iz Rada u PSV, pa je igrao i za Voždovac i poljski Rakov, a pre nekoliko dana je iz portugalskog Famalikaa prešao u redove Belenseša. Podsetimo, on je bio strelac gola za titulu u nezaboravnom finalu u Marijampolju protiv Francuske, za koju su igrali Antoni Marsijal, Adrijen Rabio, Ejmerik Laport...

Izvor: Profimedia

Sa druge strane, Dejan Meleg je posle neuspeha da se nametne u Zvezdi sada igrač Borca iz Banjaluke sa kojim je postao šampion Bosne i Hercegovine.

Svojevremeno je bio igrač Ajaksa...

ŠTO JE NAJAVIO, MITAR JE I OSTVARIO

Izvor: MN Press

Što se tiče napadača, Aleksandar Mitrović je već tada bio glavna zvezda tima. On je u Litvaniju otputovao kao igrač koji je već debitovao za A selekciju u kvalifikacijama za Mundijal, a bio je i igrač Partizana. Posle odličnog turnira je otišao u Anderleht, potom Njukasl i Fulam, da bi 2021. postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije.

A još nije proslavio ni 27. rođendan!

Uz njega su bili Aleksandar Čavrić, Uroš Đurđević i Ognjen Ožegović. Samo prvi navedeni među njima nije nastupao za Partizan, već je posle OFK Beograda otišao u belgijski Genk, potom danski Arhus, a već pet godina je igrač Slovana iz Bratislave. Upisao je i 23 nastupa za mladu reprezentaciju.

Aleksandar Čavrić
Izvor: MN Press

Što se tiče Đurđevića, napadač Sportinga iz Hihona je danas reprezentativac Crne Gore.

Srbiju je predstavljao na jednom Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine, ali je zbog nepozivanja u A tim rešio da zaigra za Crnogorce. Već ima veliko iskustvo, jer je posle igranja za Rad nastupao za Vitese, Palermo, u Partizanu je osvojio duplu krunu, a onda je nosio i dres Olimpijakosa.

I na kraju - OgnjenOžegović. Tada napadač Crvene zvezde promenio je pregršt klubova u ovih osam godina. Igrao je za Rad, Jagodinu, Borac, Vojvodinu, Čangčun, Čukarički, Partizan, ruski Arsenal, nemački Darmštat, da bi od prošlog leta bio igrač turske Adane.

Izvor: MN Press

Bio je i mladi reprezentativac, za koju je postigao šest golova, ali svakako "hajlajt" njegove dosadašnje karijere definitivno ostaje istorijski uspeh "orlića" u Litvaniji, koji je bio velika odskočna daska za novu generaciju fudbalera koji su danas među liderima u "A" selekciji.