NAVIJAČI ĆE BITI BESNI!

OTKRIVENO! EVO ZAŠTO JE MESI OTIŠAO: Barselona umesto Lea izabrala Superligu i Florentina Pereza!

Autor Nebojša Marković

Kao bomba je odjeknula vest da Mesi i Barselona neće nastaviti zajedno posle 21 godine, a iza svega stoji komplikovana finansijska situacija i okretanje predsednika Đoana Laporte projektu od kojeg ne odustaju ni Katalonci, ali ni Real Madrid!

Izvor: Profimedia

Lionel Mesi više neće biti fudbaler Barselone! Iako to tehnički nije bio od 1. jula kada mu je istekao protekli ugovor, očekivalo se da u predstojećim danima potpiše novi sa klubom u kojem je od svoje 13. godine.

Ipak, Barselona je izdala saopštenje kojim je potvrdila šokantne vesti, a sada je postalo potpuno jasno šta je to sprečilo Katalonce da potpišu novi ugovor sa Mesijem!

Ono što znamo je da su Barselona i Mesi želeli da nastave saradnju i čak su stigli do dogovora koji je uskoro trebalo da bude ozvaničen i po kojem bi Mesi najverovatnije imao 50% manju platu nego do sada.

Međutim, pravila La Lige po pitanju finansijskih ograničenja koja postavlja svojim klubovima o dozvoljenom trošenju novca u svakoj sezoni, sprečila su taj dogovor.

BARSELONINE FINANSIJE SU RUINIRANE

La Liga svoja finansijska pravila striktno poštuje i Barselona nije uspela da smanji svoje troškove na nivo da budu ispod dozvoljenog iznosa. Zbog toga Barsa ne bi mogla da registruje Mesija čak i da su potpisali ugovor.

Barselona je morala da prodaje igrače kako bi smanjila svoje troškove i omogućila prostor za ostanak mesija. Antoan Grizman je bio prvi favorit kao neko ko ima najveća primanja posle Mesija, dok su se u toj priči pominjali i Samuel Umtiti i Miralem Pjanić, između ostalih.

Ali njih niko nije želeo da dovede. Niti su oni želeli da napuste Barselonu.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Potom se dogodio potez kompanije CVC, koja se bavi privatnim kapitalom, a koji je išao na ruku Barseloni u želji da sačuvaju Mesija u klubu. Naime, CVC je priskočio u pomoć La Ligi, željom da kupi 10% akcija Primere za čak 2.7 milijardi evra. Od toga bi profitirali klubovi, među kojima je i Barselona.

Katalonci bi inkasirali oko 250.000.000 evra, od čega bi 40.000.000 bilo dozvoljeno da koriste na plate i transfere igrača. To bi im bilo dovoljno da na kreativan način isprave stvar u finansijskim knjigama i nekako dovedu Mesija. No, problem je zbog toga što bi time bio potpisan ugovor na između 40 i 50 godina, što automatski znači da najbogatiji španski klubovi u tom periodu ne bi smeli da, recimo, napuštaju takmičenje zarad osnivanja Superlige Evrope. I u tome leži problem...

PREDSEDNIK BARSE IZABRAO FLORENTINA I SUPERLIGU PRE MESIJA

Iako je Mesi u sredu bio ubeđen da će potpisati sa Barsom, došlo je do novog obrta. Pojavili su se natpisi da predsednik Barselone Đoan Laporta želi da nastavi projekat Superlige Evrope.

Ulaganje kompanije CVC je trebalo da bude način da se Barsa, Real Madrid i Atletiko Madrid smire sa svojim idejama da osnuju Superligu i da ostanu deo Primere u pomenutih 40 do 50 godina.

Klubovi bi dobili daleko više novca nego što su do sada dobijali, pa bi to bio način da budu tihi i ne nastavljaju sa svojim planom osnivanja Superlige. Ali izgleda da Barselona želi još više novca, koji bi dobila igranjem u evropskoj Superligi, a ne u Primeri.

Praktično, sve je u ovom slučaju postalo okršaj CVC-a i klubova koji žele evropsku Superligu. U Španiji navode da je iza kulisa Barselona stala rame uz rame Florentinu Perezu i njegovom Real Madridu u želji da oni postanu deo nove Superlige, ideje od koje ne odustaju ni posle prolećnog neuspeha ranije ove godine.

ŠTA SADA?

Posledica svega je da je ovo bila odluka koja se svodila na Barselonu da odlući - ili Leo Mesi ili Superliga Evrope! To je odluka koju Laporta nikad nije očekivao da će morati da napravi, a kako sada stvari stoje, on je u tom slučaju izabrao - Superligu Evrope.

Izvor: Profimedia

Ipak, nije nemoguće da dođe do novog obrta. U Primeri je svašta moguće, a činjenica da bi ostali bez Mesija ne znači da bi samo Barselona bila na gubitku, već i čitava liga koja je već nekoliko sezona u padu po pitanju atraktivnosti. Moguće je da ne bude neostvarivo da do kraja avgusta Barselona ipak pronađe neki kreativan trik kojim će "ispeglati" finansijske knjige i zadrže Lionela Mesija.

Vrlo brzo će i navijačima Barselone postati jasno da je predsednik njihovog kluba praktično izabrao ideju Florentina Pereza, prvog čoveka Reala, pre nego da u klubu zadrži možda i najvećeg fudbalera svih vremena...